嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

減齡達人勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

BB即將出世,想知道其實有冇買保險嘅必要?初生BB第一年一般會睇幾次私家醫生?住幾次院?如果買咗保險嘅媽咪,一般系淨買hospitalized,定系會買埋medical?還系買果D包埋人壽同儲蓄嘅?
太多野要考慮,賣保險果個講到樣樣都要咁,但係其實點先系最好??

唔該曬大家先!!

大宅

我都想知呀!

大宅

我都想知

別墅

回覆:BB保險

我買了住院, 人壽,危疾同saving. 買住院要$1500/day, 而家D房租好貴!我亞仔十五日就買左!第六十日就發高燒入院!好彩買了保險!入院八日成為五萬元!

禁止訪問

侯爵府

只需要買住院即可、門診有限次數、但如果加埋係保險度、價錢貴好多、但你自己去睇、都係幾百蚊一次、有限錢、唔需特意買、住院可以買貴少少、例如大房、四人房同兩人房都有價錢上分别、但舒適度好重要!仲有化驗費、專科上既價錢要求等、避免爆額!

至於危疾、不幸地有咩事、又稱得上危疾、私家要住得起、都要千萬富翁以上、所以好多时都係公立、公立都一樣係有限錢、而子女唔係家庭經濟支柱、所以無需話大額保險、每月保費唔使太多。

至於儲蓄、基金
一、你要肯定自己工作、收入穩定、一有斷供、損失大!

二、考慮係咪只有得呢個投資方向、可以嘗試股票、債券、時間短、靈活性高。

三、如認為其他投資風險高、緊記如你買儲蓄、就要單純儲蓄、即指不包括任何投資方法、保障範圍等、纯係每年一筆錢、一個回報率、一個年期、到期就攞錢、唔好迷失係咩儲蓄投資保障全包既糖衣中!

最後—人壽、一句:子女唔係家庭經濟支柱、你明白左自有選擇!

大宅

減齡達人勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

ching113 發表於 14-3-13 23:33
我買了住院, 人壽,危疾同saving. 買住院要$1500/day, 而家D房租好貴!我亞仔十五日就買左!第六十日就發高 ...
但係點解我問AIX果個,佢話羅咗出世紙之後即刻買,頭果90日都系冇得報嘅,因為頭果90日系咩觀察期???佢仲話間間保險都係甘?你買嘅系邊間啊?

大宅

回覆 ellenlamlam 的帖子

唔該曬你!!

大宅

回覆 lazywife 的帖子

解釋非常詳細!唔該曬你!!我會再細心唸唸!~

禁止訪問

回覆:joey_bear 的帖子

大宅

回覆:ellenlamlam 的帖子

但係前面個媽咪bb六十日係發燒喔!即係係病唔係意外啦!點解又屬於保險範圍呢??

禁止訪問

引用:但係前面個媽咪bb六十日係發燒喔!即係係病

禁止訪問

回覆:joey_bear 的帖子

男爵府

我幫bb買左醫療,住院現金每日$1200,危疾。每月$800左右,我覺得ok

大宅

BB 買左5千幾一年 有life 醫療 意外 但剛剛返學買門疹都有著數
其實有大鑊嘢政府只係出人工同房錢 政府做通波仔都唔平 架餐都要自已出 D令藥又係食自己 所以買重症都ok

大宅

仲有買保險要買大果幾間 銀行sell你果D唔多聽過名果D公司就算把啦 分分鐘無得賠 我就試過一次同一case 大行有得claim 銀行sell 果D無 比過term話你claim唔到

大宅

回覆 superdaddy888 的帖子

咁驚??我都覺得銀行果D好似流流地,打算買大公司。我聽講話一家人最好買幾間唔同嘅公司,甘樣就算一間執咗,起碼有其他墊下底先。

大宅

回覆 superdaddy888 的帖子

真係唔知wor,甘我想問如果去政府做一次通波仔大概要幾錢啊??儀器要自己買?咩嚟ga?

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至