跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下濕疹係點架? 如果確認左真係濕疹, 點處理? (除左睇醫生)

因為我有個朋友嘅bb, 睇左醫生後話係濕疹, 比藥膏揸..但係隔一排又番發, 好似斷唔到尾咁, 本身媽媽有nose敏感, 醫生話遺傳到bb有濕疹都唔奇喎. 不過我朋友好擔心, 長期係揸有"淚"固醇嘅藥膏一定唔好, 咁各位媽咪有冇d咩方法呢 tks?-( ?-(

大宅

我個b都有濕疹, 不過就唔係嚴重個隻, 你試下用金銀花同佢沖涼, 我個b就好有效, 沖左個幾星期就退左好多, 我見佢好返之後, 我唔敢加任何淋浴露比佢, 驚個d有香料, 會令佢濕疹返發, 所以我依家都只係keep住用清水幫佢沖, sofar都無再起返, 你可以試下!

洋房

行行媽媽,
我WellWell自從2個月度就有濕疹啦, 好慘, 時好時壞, 好時好似一D事都無, 唔好時好似爛左小小, 仲有水滲出來. 陰公~ 之前一路都擦凡士林, 同Alveeno Baby, 其實如果唔係太犀利都好有用架.
不過後黎, 有一段時間太犀利, 我就用醫生開o既藥, 然後醫生話擦完之後響上面擦多一層凡士林會更好, 因為本身濕疹就是因為皮膚太乾燥. 早晚一次, 擦一個禮拜度就應該有好轉, 就唔好成日擦囉. 不過, 一般完全好返係要等到2歲度, 過左6,7個月應該都無之前o甘犀利架啦.

原文章由 wuleung 於 07-8-10 10:19 發表
想問下濕疹係點架? 如果確認左真係濕疹, 點處理? (除左睇醫生)

因為我有個朋友嘅bb, 睇左醫生後話係濕疹, 比藥膏揸..但係隔一排又番發, 好似斷唔到尾咁, 本身媽媽有nose敏感, 醫生話遺傳到bb有濕 ...

洋房

我b之前都有濕疹, 睇醫生比左類固醇同保濕cream搽, 已經好番, 有濕疹的位置會好乾的, 好鞋手, 醫生話一定要同bb保濕, 如果有復發一定要搽類固醇藥膏, 唔好覺得對bb唔好而唔搽, 因為有濕疹而唔搽的話會持續嚴重下去, bb不會自己好番的

搽完類固醇後半小時就要搽番保濕cream上去, 醫生話總之一有時間就要幫bb搽保濕cream, 覆蓋bb皮膚, 尤其有濕疹的地方, 咁bb會好快好番, 好番之後都一定要搽保濕cream, 不可以停用

我試過用完醫生比d保濕cream, 又見bb好番就無用, 點知就係無用果兩日, d濕疹又番黎, 所以拿拿聲去藥房度買, 隻保濕cream叫"Emulsifying Ointment ", d 濕疹好番後一路都有keep住用, 好彩都無番發, 你可叫你friend試下

另外有一隻"Aqueous Cream"保濕cream無咁油, 夏天會arm用d:-P

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

濕疹又叫異位性皮脂炎,係器官敏感症既一種,如果父母or家族有器官敏感病例(鼻 - 花粉症; 氣管 - 哮喘; 皮膚 - 濕疹),小朋友就有機會有遺傳,bb既時候容易有濕疹,會因年齡而"移位",先係面,然後係腳/手/身。

我個又係濕疹b,西醫得一招 - 類固醇,但搽之前要考慮清楚,因為類固醇係以減低免疫力黎抗敏感,而且類固醇會透過皮膚滲入內臟,影響內臟功能,仲慘過本身既濕疹而。d藥搽完只會好一陣,之後番發就要用更強既藥,搽更多日先見效,真係好差。

後來我同老公決定俾bb睇中醫,食中藥,真係控制得好d,而家再加外敷"濕疹清"(屈記有售),明顯有好轉,中藥改善體質,有機會會斷尾。

西醫基本上叫我等運到,話bb六個月左右會好d,好彩既2歲就會無事(抵抗力好咗),唔好彩就到青春期開始有性荷爾蒙(同類固醇有d似)時就會無事,再唔好彩就真係跟一世。

要注意有乜嘢食物會誘發濕疹,人人唔同,我個b一食米糊同水果就明顯轉差,一般要避免牛奶(如果唔係食人奶,可能要飲低敏奶粉/豆奶粉)、牛肉、花生、所有nuts、容易有農藥既生果(提子、莓、士多啤梨等)、蛋白同所有高蛋白質既食物,等bb大d(一歲+)先慢慢試食下。

暫時既新藥/抗敏感藥都唔適合兩歲以下bb,有人介紹藥時要問下藥廠/藥劑師先。舊既抗敏感藥水又係副作用多多,我個人認為中藥反而比較可信。

原文章由 wuleung 於 07-8-10 10:19 發表

因為我有個朋友嘅bb, 睇左醫生後話係濕疹, 比藥膏揸..但係隔一排又番發, 好似斷唔到尾咁, 本身媽媽有nose敏感, 醫生話遺傳到bb有濕 ...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我用emulsifying Ointment (俗稱豬油膏)幫bb沖涼
保濕(真係好重要)用QV(身)同Cetaphil(面)

我個b就
搽類固醇越搽越嚴重,搽好多日先好返,一停又番發,仲嚴重過之前,但類固醇係唔適合連續搽三日以上(以一日搽三次計),不過如果d濕疹係輕微,搽兩三日就好番,就無乜問題。

原文章由 cosine 於 07-8-10 11:26 發表
我b之前都有濕疹, 睇醫生比左類固醇同保濕cream搽, 已經好番, 有濕疹的位置會好乾的, 好鞋手, 醫生話一定要同bb保濕, 如果有復發一定要搽類固醇藥膏, 唔好覺得對bb唔好而唔搽, 因為有濕疹而唔搽的話會持續嚴重下 ...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

複式洋房

我BB未夠一個月時都有濕疹,初初又睇醫生又試左有多隻藥膏(包括凡士林,寶貝濕疹膏...)都唔得,後尾有朋友介紹左個皮膚專料比我哋,醫生話依家十個BB有七個都有濕疹,最重要要知道BB係乜嘢敏感,如果係食物敏感可以轉奶粉,如果好似我BB遺傳性皮膚敏感就要好好處理啦,醫生話KEEP住唔好比佢好嚴重先同佢茶藥膏,如果唔係好難斷尾,KEEP得好嘅話可能係5歲前會好番哂,醫生介紹左隻唔錯嘅沖涼液(CETAPHIL)同CREAM(PHYSIOGEL : AI CREAM)比我,可以係屈XX同萬X都有得賣,沖涼後記得同佢茶CREAM KEEP住皮膚仔濕潤咁就冇咁易發出來啦,仲有我哋初頭都係比有類固醇嘅藥膏比佢荼,後來個朋友又介紹左隻草本藥膏(DOCTOR BURT'S : HERBAL DEFENSE OINTMENT)都幾有效又冇類固醇,你可以叫你朋友買來試吓

別墅

真係唔該晒咁多位媽咪, i'll tell all to my friend?-( ?-(
原文章由 LEE1227 於 07-8-10 15:44 發表
我BB未夠一個月時都有濕疹,初初又睇醫生又試左有多隻藥膏(包括凡士林,寶貝濕疹膏...)都唔得,後尾有朋友介紹左個皮膚專料比我哋,醫生話依家十個BB有七個都有濕疹,最重要要知道BB係乜嘢敏感,如果係食 ...

民房

My older son had 濕疹 before too, doctor said he will grow out of it, and it did, he doesn't have it anymore.
It was really bad (everywhere on his little body), so doctor gave us the 類固醇藥膏, put that on it goes away almost right away, he did said if you use it for a long term will thin out the skin, so the first couple weeks I used it everyday, and it seem like all clearing up, and after that I just put it on whenever is really bad. And everyday after bath I put emulsifying Ointment on him. When he is about one yr old is kinda all gone, just some time has a little bit on has arms or legs, never see it on his face again.TIt just need to take some time.
By the way my husband has nose敏感 too.

大宅

我路過既,Ryan既濕疹好勁嫁~但睇左個勁既doctor...3日好番晒...而且做左個test,test邊64樣野敏感同佢無開類固醇

別墅

我個仔都有濕疹 , 睇中醫食中藥 , 而家好咗8成lu

大宅

濕疹即是敏感, 如果父母有敏感症, BB通常都會有, 我有濕疹所以我個仔都有, 佢係6個月大開始食rice cereal就嚴重, 轉身粥仔再加我會戒口, 因為我係餵人奶, 食物我唔食鴨鵝蝦蟹, mango, pineapple, 少食木瓜, 少飲濃魚湯, 唔飲牛奶. 中醫話我脾胃差, 難消化食物會容易聚濕, 我有食牛肉, 因為牛肉有鐵質, 而且我食多食少牛肉冇影響濕疹, 海鮮就有影響.
身體體質有唔同對食物反應都有唔同時, 我相信balance diet, 各種食物都有其營養, 不過食咗後濕疹差咗即是對個種食物敏感, 未必即時差而係過一段時間先發出嚟, 我會一星期飲一
次去濕湯. 最近連聽西醫講再戒雞蛋麵包, 小b濕疹好咗好多.

小B沖澡係用Emulsifying Ointment (豬油膏), 沖完涼會搽camellia oil or Aqueous Cream, 因香港潮濕, 我會開dehumdifier, 冬天乾燥會開humdifiern, 夏天熱就開冷氣.

複式洋房

Can you pm the doctor details to me please. Thank you.

原文章由 chanpauline 於 07-8-12 15:01 發表
我路過既,Ryan既濕疹好勁嫁~但睇左個勁既doctor...3日好番晒...而且做左個test,test邊64樣野敏感同佢無開類固醇

複式洋房

Hi Pauline,
Could u pls pm the dr info to me? Thx.

原文章由 chanpauline 於 07-8-12 15:01 發表

禁止發言

洋房

可唔可以pm個醫生資料過我啊?阿囝d濕疹到家陣都仲好唔到,見到都心痛!

大宅

Hi Pauline,
Can u pls PM the info of the doctor to me too.
Thanks alot!!

大宅

又或者你可以叫你個friend去藥房買豬油膏, 因為唔貴(大約$30~$40/500g), 同埋又真係幾有用, 因為我2個仔d濕疹都幾勁, 一個出水, 一個出血tim , 但而家2個d皮膚都滑返晒~ 咁當然要比d耐性la, 大約1~2wks會有d好轉, 因為始終唔係食藥or用類固醇ma~

你可以叫你個friend, 如果沖涼, 可用d豬油膏溝水撈混後, massage全身後沖乾淨, 當皮膚仲濕濕地未乾晒身時, 拿拿林用d豬油膏揸晒全身, 薄薄地就得, 一日要揸幾次, 我o個時係每1.5hrs就會幫bb搽, 以免d皮膚乾, 一乾就唔好ga la~ 但要小心如果bb出汗, 就要拿拿聲抺汗, 以免阻塞毛孔引致熱痱

原文章由 wuleung 於 07-8-11 11:14 發表
真係唔該晒咁多位媽咪, i'll tell all to my friend?-( ?-(
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

別墅

ok, tks. wl tell my friend to do it. tks so much?-( ?-(
原文章由 mako 於 07-8-15 00:50 發表
又或者你可以叫你個friend去藥房買豬油膏, 因為唔貴(大約$30~$40/500g), 同埋又真係幾有用, 因為我2個仔d濕疹都幾勁, 一個出水, 一個出血tim , 但而家2個d皮膚都滑返晒~ 咁當然要比d耐性la, 大約1~2wks會有d ...

複式洋房

可否pm個醫生D資料我, 我bbD濕疹搽藥膏(有類固醇)就好,唔搽又起番晒!

首頁

尾頁

跳至