跳至

首頁

尾頁

大宅

因為有份暑假功課要填寫5間最合適自己的中學.依次序排列.,所以有些關於中一選校問題請請教你地.我問過班主任,.囡囡考62.(每次考試都是62-65名)班主仕話如果80名內都屬band1學生,我諗佢是但係是band1中下游學生.

1.吾知好吾好幫佢選英中,怕佢追得辛苦,你認為佢咁的成績,我應選中中定英中會好D呢?

2. 我自己有幾間心儀中學, 元朗公立. 元朗信義中學. 羅桂祥. 東華三院盧幹庭. 聖公會白約翰會督.天水圍官立.伊利沙伯中學舊生會 .博愛鄧佩 . 元朗校友會鄧兆棠.以囡囡成績,你地話佢入到的機會高嗎?

3.以囡囡成績,如果係你地,你會選邊d中學呢?可否幫我排埋次序!!你地有咩提議呀!!

吾好意思咁多問題!因我吾知點填寫頭五間志願比老師.吾想馬虎提交.所以想你比d意見.thx!!

[ 本文章最後由 fionlai60 於 07-8-10 11:41 編輯 ]

複式洋房

還有兩次呈分試可升可降,邊緣學生最難揀,其實好難咁快決定 成績再跌英中無望, 叠埋心水就入中中.成績進級我會首選英中.

其實當年我腦海都有閃過入中中會讀得舒服啲,宜家諗番好在無揀,唔喺就比我影響左個大囡讀預科更慘. 眼見預科生由中中轉用英文課本,淨喺讀番英中生已讀嘅生字都串到頭暈 重要喺年半內讀埋難辛 迫切 兼讀到cc 嘅預科課程.所以成績達英中要求,我還是情傾及早接受英文教學. .中一至中二其實遊遊閒 擺多啲時間都未必話追唔到讀唔掂架.如抱隨緣心態會讀到大學至算,則揀中中定英中都唔洗諗得咁長遠喇!

大宅

因為有份暑假功課要填寫5間最合適自己的中學.依次序排列.,所以有些關於中一選校問題請請教你地.我問過班主任,.囡囡考62.(每次考試都是62-65名)班主仕話如果80名內都屬band1學生,我諗佢是但係是band1中下游學生.

1.吾知好吾好幫佢選英中,怕佢追得辛苦,你認為佢咁的成績,我應選中中定英中會好D呢?

2. 我自己有幾間心儀中學, 元朗公立. 元朗信義中學. 羅桂祥. 東華三院盧幹庭. 聖公會白約翰會督.天水圍官立.伊利沙伯中學舊生會 .博愛鄧佩 . 元朗校友會鄧兆棠.以囡囡成績,你地話佢入到的機會高嗎?

3.以囡囡成績,如果係你地,你會選邊d中學呢?可否幫我排埋次序!!你地有咩提議呀!!

吾好意思咁多問題!因我吾知點填寫頭五間志願比老師.吾想馬虎提交.所以想你比d意見.thx!!

複式洋房

But it only a piece of homework!

民房

王喜哥哥,見係你,比啲意見你啦,

1.選英中,寧願現在辛苦好過中四先辛苦,況且有啲人一升到中學就突然開腦,不要look down upon your daughter。如讀中中會學少好多英文,不過最緊要問囡囡既意願

2.如選元朗校友會鄧兆棠就一定要第一志願,這校只收選它為第一志願的學生

3.問你個女

大宅

原文章由 大陸妹 於 07-8-12 02:36 發表
王喜哥哥,見係你,比啲意見你啦,

1.選英中,寧願現在辛苦好過中四先辛苦,況且有啲人一升到中學就突然開腦,不要look down upon your daughter。如讀中中會學少好多英文,不過最緊要問囡囡既意 ...

只收選它為第一志願的學生吾明.,是否叩門時睇到你自行選校無交表比佢呢??

民房

總之你唔選佢為第一志願佢一定唔要你

首頁

尾頁

跳至