烹飪搵食

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

昨晚半夜仍是醒左, 起身望下個包, 到發酵二時, 仍然不算太大, 因有前幾日的陰影, 驚佢發唔起, 所以手多多加時暫停15分鐘.....到今朝起身時, 個包已明顯比前一個包漲.....

攤凍後切開, 個包明顯比之前的軟, 食落鬆軟程度, 比前一個更鬆更軟.....不過香蕉味就不太大....

今日也試了用前日整的果醬, 雖然有些苦味, 但不算太苦, 起碼我自己覺得苦得黎幾好....

大宅

總結昨日個包的經驗, 糖加多左, 但也不算太甜....

酵母減了少許, 焗緊時的酵母味也細了些, 但仍發得唔錯....

加生果, 其實味道並不是好出, 加了兩條緊緊熟的蕉, 都只是勉強食得出蕉味, 所以坊間的麵包, 如重生果味的, 肯定是用香精....

用了新方法, 因是剛剛出爐食, 未知一日後會否仍然是好軟....但即食就肯定好軟....
可能是加了時, 個包有些過發, 中間會比較多大洞....而且攤凍後有少少收縮...

大宅

下一目標, 會試下再挑戰高難度, 整洋蔥包.....

大宅

醒目開學勳章 陪月勳章

回覆 pangdeng 的帖子

實在太好了, 多謝分享, 令我愈來愈想淘!!! 買麵包機,我其實只係想有人同我搓E 個步驟, 自己做形自己放氣都冇問題架!!

太耐冇人分享柏翠了,多謝你!!

大宅

剛剛去九X麵粉廠, 買左一包22kg的台灣高筋粉($231).....

原來, 保質期只有兩個月.....

tammy2008  正呀 !! 有車人仕嗎.....   發表於 14-3-19 15:43

水晶宮

pangdeng 發表於 14-3-19 10:14
總結昨日個包的經驗, 糖加多左, 但也不算太甜....

酵母減了少許, 焗緊時的酵母味也細了些, 但仍發得唔錯.. ...
緊緊熟的不夠香的啊,一定要選熟到起點, 仲要超多點...熟到無人會想食, 熟到成條軟軟的, 這些才勁香啊, 水份也多點, 變相你水份會下少一點, 變相味道會更濃烈一點 ~

烤焗時間有沒有減一點點啊, 皮有點厚了, 也可能是糖份高引致....

大宅

tammy2008 發表於 14-3-19 15:42
緊緊熟的不夠香的啊,一定要選熟到起點, 仲要超多點...熟到無人會想食, 熟到成條軟軟的, 這些才勁香啊, 水份 ...
早知, 留番兩隻蕉.....過二日先整.....都係自己太心急....
用法包mode, 我都知會焗得太耐, 已經早左5分鐘出爐, 但個皮仍然太厚.....

下次就要試下, 用自編程序先.....

大宅

tammy2008 發表於 14-3-19 15:39
正呀 !! 有車人仕嗎.....

不是, 因公司在觀塘區, 問同事借架送貨的鐵手推車, 推左15分鐘先番到公司.....

跟住搵d垃圾膠袋, 5kg一包咁分開做幾袋, 化整為零.....

水晶宮

pangdeng 發表於 14-3-19 16:06
不是, 因公司在觀塘區, 問同事借架送貨的鐵手推車, 推左15分鐘先番到公司.....

跟住搵d垃圾膠袋, 5kg一包 ...
嘩 !! 你好有毅力呀 !!

希望你公司同事快d 俾你毒到,
到時大家一齊整包, 一齊 share 食譜心得, 一齊分粉, 咁就可共享樂啦 ~
( 要毒人先要放毒啊 )

之前搬"屋" 刪咗個香蕉包初版, 最近順道修復好了, 有時間的話隨時歡迎你去八啊 ~

不過天然味道真的不及化學的讓人易識別出來, 可是當吃慣了天然的, 那些化學的應該不會再看上的了 ~

大宅

tammy2008 發表於 14-3-19 16:28

我有行開山做慣運動, 間唔中會玩下毅行者....所以推袋麵粉難唔到我....
不過, 我化整為零後, 今日用背囊揹袋5kg麵粉番屋企, 回家之前仲順便去街市買埋送....一d都唔覺得辛苦...

反而我好配服你, 以前你去大埔工業村買金象粉, 冇私家車點拎50lb粉番屋企....

好怕生果果種法學味....藥味太重, 似食緊咳藥咁款.....

tammy2008  唉....人窮,無法啦....  發表於 14-3-20 02:08

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

tammy2008 發表於 14-3-19 16:28

tammy你搬左去邊

pangdeng  Google 一下 "柏翠麵包機".....第一版就會搵到....  發表於 14-3-20 09:10

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

回覆 acomcom88 的帖子

pangdeng Google 一下 "柏翠麵包機".....第一版就會搵到.... 發表於 5 小時前

搵到啦,唔該晒

水晶宮

acomcom88 發表於 14-3-20 14:15
回覆 acomcom88 的帖子

妳呢, 有冇新地方呀 ?

妳家長帝焗爐用得還好嗎 ? 我最近買了個 52升...還在慢慢適應中....

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

tammy2008 發表於 14-3-20 14:31
妳呢, 有冇新地方呀 ?

妳家長帝焗爐用得還好嗎 ? 我最近買了個 52升...還在慢慢適應中....

我無新地方呀,長帝退休左好耐啦,買左雅麗詩45升,話時話,我仲用緊柏翠,都三年啦

水晶宮

引用:Quote:tammy2008+發表於+14-3-20+14:31+妳

原帖由 acomcom88 於 14-03-20 發表
我無新地方呀,長帝退休左好耐啦,買左雅麗詩45升,話時話,我仲用緊柏翠,都三年啦 ...
吓,點解呀。。。長帝咁紅顏薄命架咩。。。

雅麗詩都好好用架喎,希望會長命d 啦 ^O^

大宅

男爵府

見到你啲POST....好想 淘柏翠PE8990SUG 麵包機

水晶宮

Q4 發表於 14-3-20 18:33
見到你啲POST....好想 淘柏翠PE8990SUG 麵包機
想淘既請留意一下, 8800 / 8990 都係做大 size 麵包, 起碼要搓 350g粉以上先會有好效果

如果家人係細食既, 或者想每次只係做 250-300g粉既....我自己唔提議大家買呢部機..

男爵府

回覆:tammy2008 的帖子

咁如果兩口子,細機冇乜型號介紹呢?

水晶宮

Q4 發表於 14-3-20 22:35
咁如果兩口子,細機冇乜型號介紹呢?
唔可以亦唔敢介紹你呀 ...只能講 "應注意事項" ..

首頁
12345...8

尾頁

跳至