跳至

首頁

尾頁

洋房

我而家nearly 20weeks,係C+度驗到urine glucose positive,

咁我自己驗下血糖啦,嘩!餐後成7.5度!嚇死我,點算?而家先懷孕中期,要戒ロ到生:-( ....好upset呀!

我都無信心去做萄葡糖耐量測試啦,唔超標就奇啦!

別墅

我上次去c+ 都有血糖高的現象, 可能飲完荼, 食左少少油野, 跟住去檢查! 比醫生話我唔聽話:-( ....因為我有家族遺傳, 係高危人士,我平時冇食糖份的野, 食得好清架啦.....原來飯個類食物, 好重糖份!

大宅

醫生話我高左一度,希望無事啦........................ 我都係20週多d咋.............

複式洋房

我16wks 已在私家驗到有三個+, 好恐佈﹐不過那次不是空肚﹐之後返健康院同個醫生講﹐佢比我做OGTT, 飲糖水測試﹐做左結果一切正常﹐放下了心頭大石, 但因為我有family history, 所以十月會在瑪嘉烈再做多一次! :-(

別墅

rosanhappy
餐後即刻度係會高wor, 你有無試過餐前度呀

我因為有family history,所以醫院上個月捉咗我去做耐葡萄糖測試,結果都話我高,要見營養師,但我聽她說~7.x度就係critical region,唔算高,唔洗咁擔心。

跟住要食營養餐,又比佢捉咗一日留院食醫院餐,每餐後2小時再抽血驗查,衣家等報告

我都係20w咋,衣家要一直keep住食營養餐至bb出世

原文章由 rosanhappy 於 07-8-10 23:47 發表
我而家nearly 20weeks,係C+度驗到urine glucose positive,

咁我自己驗下血糖啦,嘩!餐後成7.5度!嚇死我,點算?而家先懷孕中期,要戒ロ到生:-( ....好upset呀!

我都無信心去做萄葡糖耐量測試啦,唔超標就 ...

洋房

ysy111104,

我自己拿拿林抽咗個空肚血糖喇,只係4.2度,正常囉!

但係禽晚再篤咗次餐後2 hours嘅手指血,都成7.3呀!:cry:

我朋友都係話近乎impare gluocose tolerance架喇,真係要小心食嘢囉!如果唔係,佢話將來老咗有糖尿病機會係高啲架!:-(

我前日做nasal bone assessment時順便同產科醫生講,佢話7.X都係高啲啦,問我做唔做OGTT,我話我而家戒下ロ先啦,28 week先做囉!

我見到Dietitian都要consult 下佢先得.

咁,你個Dietitian點教你架?你話我知吖! Thankyou.

大宅

我因為爸爸有糖尿, 早幾個星期已要去東區飲糖水, 之後發覺血糖偏高,正常7.8 , 我8.2, 入院一天吃了三餐營養餐, 之後再Check 血糖正常, 這種情況是耐糖能力不足, 未到糖尿的地步, 只有吃少一些飯及吃清D, 我現在只有20 week, 都要忍下口, 忍口我都O.K. , 不過我由有左到現在都只是重了5磅, 又好似少了一些, 有無姊妹又可以分享下?

大宅

我上星期四去了聯合驗 SPOT SUGAR, 結果都高左d, 但我沒有問高左幾多, 醫生要我在下星期返去飲糖水, 希望所有野正常啦.

別墅

其實主要係建立一個健康飲食習慣,戒甜、煎炸食物,多餐少食

營養師建議食每日1800kal餐,分6餐進食
早餐:4份澱粉質(2碗粥、麥皮/粉大半碗/2片麵包等)+1份肉
午、晚:5份澱粉質+3份肉
---------------------
早茶點:1份澱粉質+1份奶類
下午茶:1份澱粉質/奶類+2份果類
睡前:1份澱粉質+1份奶類+2份果類
----------------------
每日瓜、菜不限,不防多吃

1份澱粉質=1湯匙飯/雞蛋般大的薯仔/三份一條粟米等
1份肉=1両肉
1份奶=250ml脫脂奶/1.5片芝士
2份果=1個小橙/奇異果/蘋果/6粒車厘子/8粒龍眼等

洋房

ysy111104,

Thankyou for your information.

I saw the Dietitian today.

The diet he suggested is very similiar to yours. One thing different,魚,肉,瓜,菜,清湯(low fat type)任吃.

The dietitian also said blood sugar(2 hours after meal) higher than6.5 is already unacceptable for pregnant women. I was shock ! Mine was over 7 !

okwai,

你係東區見邊個Dietitian呀?呢啲嘢(low kcal diet)係Frankie教我架!

大宅

rosanhappy

我不知道東區營養師的名字呀! 其實我近來都沒有跟足吃糖尿餐, 只是吃少了飯, 減少吃甜品及太濃味的食物! 下星期一要回東區"督"手指, 希望無事啦!

洋房

係咪個個大肚婆都要做"飲糖水"test o架

大宅

我聽日要返廣華留院, 已經係第二次因高血糖留院, 食緊1800 menu 都唔得, 如果留院食E院餐都over 的話就要打針...

大宅

原文章由 ganda 於 07-8-23 23:32 發表
我聽日要返廣華留院, 已經係第二次因高血糖留院, 食緊1800 menu 都唔得, 如果留院食E院餐都over 的話就要打針...

係廣華住左4日終於出院喇! 係e院食1800KCal 餐單, 第一日餐前half hour 同餐後兩個鐘篤手指, 我lunch後同Dinner後都7.幾同8.幾, E生話我23w咁早就control唔到, 通常都係遺傳or本身有糖尿不過唔知, 要我打針, 於是我就係第二日既lunch前同dinner前開始我既打針生涯, 直至阿b出世為止, 可惜第二日既after dinner篤手指都8.3, e生要係before Dinner嗰針加重d藥, 第三日要自己學打(打針其實唔痛,比篤手指嗰下仲輕, 只係要自己同自己打針有d手騰腳震), 可惜我第三日before dinner篤手指都成6.2, e生話monitor 多日, 要餐前below 6, 餐後below 6.9, 先比我出院, 就係咁, 我就住左4日.

原來e院只會比藥, d針要自己去藥房買, 我買左100枝, $1一枝!

大宅

ganda,

我昨天去了東區篤手指, After Lunch是 6.2, o.k,只要 keep 住Monitor 就O.K.!

你是遺傳定吃得太多澱粉質, Anyway, 為了阿B, 這幾個月忍下口啦!, 希望你無事啦!

原文章由 ganda 於 07-8-28 10:27 發表

係廣華住左4日終於出院喇! 係e院食1800KCal 餐單, 第一日餐前half hour 同餐後兩個鐘篤手指, 我lunch後同Dinner後都7.幾同8.幾, E生話我23w咁早就control唔到, 通常都係遺傳or本身有糖尿不過唔知, 要我打針, 於是 ...

大宅

還有, 飯後散下步都會令血糖降得快一些啊!

原文章由 okwai 於 07-8-28 11:57 發表
ganda,

我昨天去了東區篤手指, After Lunch是 6.2, o.k,只要 keep 住Monitor 就O.K.!

你是遺傳定吃得太多澱粉質, Anyway, 為了阿B, 這幾個月忍下口啦!, 希望你無事啦!

...

大宅

今日去QE覆診…CHECK到飯前的小便有糖…
再RE-CHECK一次飯後,反而無…
醫生話為安全起見,要約時間去驗血糖…
又話要飲糖水…我好驚.....

咁係咪即係話我有妊娠糖尿病呀...?

大宅

原文章由 princesslee 於 07-8-28 15:08 發表
今日去QE覆診…CHECK到飯前的小便有糖…
再RE-CHECK一次飯後,反而無…
醫生話為安全起見,要約時間去驗血糖…
又話要飲糖水…我好驚.....

咁係咪即係話我有妊娠糖尿病呀...? ...

要睇左飲糖水既result先可以confirm係唔係妊娠糖尿ga!

大宅

請問有無人同我一樣要打針呀?

洋房

ganda,

,你好勇敢啫!我自已篤手指都痛到標眼水,你仲自己打針,真系佩服佩服!你要努力呀:) !

okwai,

自從我跟左個1800kcal diet之後,歺後2 hours嘅血糖低番啲, 4.5-5.5左右,但系真的腳踏實地戒ロ囉,脫脂奶麥皮,無雪糕汽水零食飲品,一餐三匙羮飯咋,勁辛苦!:cry:
一次放縱食左pizza,又升番上7度,睇嚟要戒ロ到B女出世喇:-( !
唔似ganda咁可憐已好幸運.

我10月就系東區做OGTT,到時睇下點囉 .

首頁

尾頁

跳至