醫護健康

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

男爵府

回覆 iamnote 的帖子

如果佢唔想去老人院, 真係好難迫佢....你個心都會唔安樂.

不如你睇下D 地區支援, 起碼揾人送飯, 你都有少少時間抖下,

http://www.hkhselderly.com/tc/provider/search/catid6

你都要小心身體, 唔好累壞, 加油啊!

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

經濟能力可以既話, 請人在家照顧佢

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

咁真係可能要去老人院...有時大家都無得揀, 可以揾到近屋企就好D..

老人家有時會脾氣似小朋友, 咩都唔OKAY..只想你多D 照顧佢.

禁止訪問

珍珠宮

iamnote 發表於 14-3-15 18:01
唉.............
而家又要出發去醫院探佢..
又要俾佢嘈出院................
努力,我果個都係咁

大宅

我阿婆未走之前都係咁, 90幾, 自己住, 行得走得, 不過成日唔識返屋企, 開咗爐又唔記得關, 成日去超級市場攞完嘢唔記得比錢, 又要帶埋D老人痴呆報告去差館搵佢, 我阿媽又坐輪椅, 唔可以成日去睇佢, 唯有我同家姐分頭去, 最慘去醫院, 去之前話好痛, 叫哂救命, 去到見醫生就話無事, 醫生又唔肯將佢留醫, 嗰時真係好慘!

後來有一次, 佢自己又唔食藥(成日都唔食藥), 血壓高得滯見頭暈, 叫樓下管理員打電話送咗入醫院, 因為無人得閒接佢出院, 就留咗醫幾日, 我哋只去過一次睇佢, 費事佢嘈住要出院, 後來醫院通知我哋佢出得院, 我阿媽就搵定間老人院比佢, 由醫院直接車佢落老人院 ! 雖然佢住咗唔係好耐, 不過總算有時間比我地抖吓啦 !

你話我無人性都係咁話, 返完工重要去睇佢, 又要幫佢抺屋, 買嘢食, 又唔肯要平安鐘, 又唔肯收家務助理D飯, 有時要成日跑去搵佢, 去急症室等成幾個鐘頭, 又話無事, 我重想死過佢 !

你可以試吓佢習唔習慣, 若果入咗去佢OK, 咁你就安樂啦 ! 但如果佢唔習慣, 同佢講等佢住幾日, 比你抖吓先, 再送佢返屋企啦 ! 努力呀 !

carolyn_le03    發表於 14-4-21 14:07

大宅

引用:唉.............而家又要出發去醫院探佢..

原帖由 iamnote 於 14-03-15 發表
唉.............
而家又要出發去醫院探佢..
又要俾佢嘈出院................
加油加油,我媽都越黎越似小朋友,有時照顧佢真係好攰好攰

禁止訪問

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

iamnote 發表於 14-3-15 16:30
我老媽 93 歲, 身體各樣功能都好差好差....經常腳腫要入院...
半年前響伊利沙伯醫院分別做完兩邊寬骨臼手術 ...
我明你心情, 因我媽都是咩都唔肯, 現行一陣都話腳倦無力, 唉.....都唔知點攪!

別墅

回覆:照顧老人真係好累............

我呀媽都係咁,有哮喘,腳退化唔行得,每天要吸気的,佢就有時吸有時唔吸,到條氣唔順,叫佢入醫院,佢又唔肯,又話跳樓,真係唔知奌好,照顧佢嘅人真係好倦

carolyn_le03    發表於 14-4-21 14:08

禁止訪問

大宅

大宅

iamnote 發表於 14-3-17 17:58
唉......咁多人都係咁...
唔知自己老左會唔會係咁....
最好只係生老死............冇病... ...

所以而家自己唯有勤力D做運動, 成嘢盡量清淡, 希望唔好咁快遺傳上一代嘅心臟病, 糖尿病, 血壓高, 尿酸高, 中風, 腎病, 老人痴呆..... ! 死得就好, 唔死得重要累D仔女就慘嘞 !

禁止訪問

珍珠宮

iamnote 發表於 14-3-16 13:00
講起急症室都怕, 每次最少都七八個鐘以上, 等上病房要成十二個鐘以上....., 每月都要去一至兩次...
...
每次陪等真係好辛苦我地最高峰個次等左7x個鐘先上到病房仲記得個時我一日3餐都係食下麵包、蛋糕、杯麵

珍珠宮

iamnote 發表於 14-3-17 17:58
唉......咁多人都係咁...
唔知自己老左會唔會係咁....
最好只係生老死............冇病... ...
唉,真係好驚自已將來變成咁,病到傻傻地,變番小朋友咁扭計

珍珠宮

iamnote 發表於 14-3-15 16:30
我老媽 93 歲, 身體各樣功能都好差好差....經常腳腫要入院...
半年前響伊利沙伯醫院分別做完兩邊寬骨臼手術 ...
計下諗下佢有乜可愛既一面,咁會開心d

首頁
12345...7

尾頁

跳至