論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

新工人9月初先到,但而家個BUN BUN對C6同亞囡的態度每況愈下 ,而家應該點同佢講清楚同俾一個月通知佢走?
另除了一個月通知期、計埋年假(未滿一年)、一張回程機票、$100交通費外,我仲有咩要注意同俾佢既呢?我是否要帶佢返Agent度交收呢?

大宅

原文章由 Yingmom 於 07-8-13 16:45 發表
新工人9月初先到,但而家個BUN BUN對C6同亞囡的態度每況愈下 ,而家應該點同佢講清楚同俾一個月通知佢走?
另除了一個月通知期、計埋年假(未滿一年)、一張回程機票、$100交通費外,我仲 ...

未滿一年 年假唔洗比(抵佢死)
因屋企有細路 帶佢返Agent度交收會比較好 一來有証人 二來唔驚佢發癲攪細路

大宅

Maltesers,
多謝提醒,我已同Agent講好到時去佢度交收,同埋攪機票同D尾數 。但我而家仲未知用咩借口請佢走,因老公話佢個宗教係邪教喎!雖然我覺得佢份人都冇咩點,不過我就唔敢得罪佢喇 。話晒都有大有細嘛:cry:

大宅

原文章由 Yingmom 於 07-8-14 17:31 發表
Maltesers,
多謝提醒,我已同Agent講好到時去佢度交收,同埋攪機票同D尾數 。但我而家仲未知用咩借口請佢走,因老公話佢個宗教係邪教喎!雖然我覺得佢份人都冇咩點,不過我就唔敢得罪佢喇 。 ...

佢至多係回教者,而且咁講都唔係咁好,我覺得會令佢唔鍾意你...
你可以話佢做野既standard做唔到你要求囉...
不過你係咪真係唔比機會佢??
我唔知你個工人本身係點啦(知都唔記得,Sorry∼)...
有時D工人真係要係度再train先得... 篤佢返 agent 度 train...

洋房

Really? NO need to pay annual leave if not working for 1yr?

原文章由 Maltesers 於 07-8-13 17:13 發表

因屋企有細路 帶佢返Agent度交收會比較好 一來有証人 二來唔驚佢發癲攪細路

大宅

原文章由 Maltesers 於 07-8-13 17:13 發表

係咪真係唔使補年假架? 我工人九月走, 做左半年多少少, 但agent叫我補返3.5日人工比佢

大宅

原文章由 daisyskw 於 07-8-14 20:58 發表
Really? NO need to pay annual leave if not working for 1yr?

香港人都係啦∼∼

比你嚇一嚇,攪到我而家頭暈暈@@"
好在搵到條野(條例)D資料即..

according to the law of hong kong, Cap 57, Sec. 41AA...
Subject to this Part, every employee who has been in employment under a continuous contract for not less than 12 months shall, in respect of each leave year, be entitled to paid leave (in this Part referred to as "annual leave") calculated in accordance with subsection.
中文係:在符合本部的規定下,根據連續性合約受僱不少於12個月的僱員,有權就每一個假期年享有按照第(2)款計算的有薪假期(本部內稱為“年假”)。

可以上勞工處度睇下:
http://www.labour.gov.hk/public/pdf/wcp/ConciseGuide/04.pdf

大宅

原文章由 leungrain 於 07-8-14 21:11 發表
係咪真係唔使補年假架? 我工人九月走, 做左半年多少少, 但agent叫我補返3.5日人工比佢

可以賠∼ 叫 agent 比返錢你咪得囉∼∼:lol :lol

大宅

但係上次我隻衰野,搞到上勞工處,勞工處話要賠ga wor (按比例)!我隻c野做左八個月ja
原文章由 Maltesers 於 07-8-14 21:37 發表

可以賠∼ 叫 agent 比返錢你咪得囉∼∼:lol :lol

大宅

原文章由 Ringo-mom 於 07-8-14 22:29 發表
但係上次我隻衰野,搞到上勞工處,勞工處話要賠ga wor (按比例)!我隻c野做左八個月ja

我自己次次打電話問野,都會mark低邊個答我...
因為以前轉電話 plan 時拿野...

同埋而家係法例咁講的啵,佢唔會唔跟例呀?!
可能係個條友記錯左... 等我打去1823兇下個個人講先...

大宅

我間agent都話要安比例比錢
我想知勞氣處點答?-(
原文章由 Maltesers 於 07-8-14 22:46 發表

我自己次次打電話問野,都會mark低邊個答我...
因為以前轉電話 plan 時拿野...

同埋而家係法例咁講的啵,佢唔會唔跟例呀?!
可能係個條友記錯左... 等我打去1823兇下個個人講先...

大宅

原文章由 hfcsum 於 07-8-14 22:55 發表
我想知勞氣處點答?-(

佢話線路繁忙,遲D打返比我...

大宅

只要做滿3個月,係離職時就要計番錢俾佢。除非係即炒唔使賠,例如偷嘢等嚴重犯錯。

因為係勞工例入面所要俾嘅福利,即使雙方同意你都唔可以剝奪佢,即所謂嘅唔可以 contract out 。

上到勞工處就一定冇得走要俾。

大宅

原文章由 YEAH-YEAH 於 07-8-14 23:42 發表
只要做滿3個月,係離職時就要計番錢俾佢。除非係即炒唔使賠,例如偷嘢等嚴重犯錯。

因為係勞工例入面所要俾嘅福利,即使雙方同意你都唔可以剝奪佢,即所謂嘅唔可以 contract out 。

上 ...

咁即係佢自己打自己囉... 法例又話過12先比...

大宅

原文章由 hfcsum 於 07-8-14 22:55 發表
我想知勞氣處點答?-(

個死1823最後無覆我...
要我再打去先得...

仲要係再打去條友串到死,又無得做意見調查 post 死佢...

佢話 Cap57 Sec 41D有寫喎∼
Where-
(a) an employee ceases to be employed;
(b) the cesser occurs otherwise than on the expiration of a leave year of the employee;
(c) his contract of employment terminates or is terminated otherwise than under section 9 for any reason whatsoever (including his resignation); and
(d) the termination occurs at least 3 months after the appropriate day,

he shall, as soon as practicable and in any case not later than 7 days after the termination, be paid by the person by whom he was formerly employed, in addition to any sum due under subsection (1), a sum equal in amount to that which bears to the notional leave pay the same proportion as the number of days in the final employment period bears to 365.
中文係:

(a) 僱員停止受僱;
(b) 該僱員並非在其假期年屆滿時停止受僱;
(c) 其僱傭合約並非根據第9條而是因任何理由(包括辭職)而告終止或遭終止;及
(d) 於適用日後最少3個月才終止合約,

則以前僱用他的人,須在切實可行範圍內盡快,但在任何情況下不得遲於合約終止後7天,除向他付給根據第(1)款到期支付的款項外,另付給一筆款項,其款額在假定假期薪酬中所佔比率,與最終僱傭期的日數於365天中所佔比率相同。

同埋問左:(c) 其僱傭合約並非根據第9條而是因任何理由(包括辭職)而告終止或遭終止
即係如果係因為嚴重過失而炒就可以唔洗比年假...

大宅

我個BUN姐係Jov...基督教=未世基督徒教會(差不多咁既名),佢黎咗唔夠三個月我已經想換人,不過agent叫我再試下啦,佢做家務同對我都ok(可能係我簽佢的),係冇記性..等一般bun姐的問題,但手腳乾淨未有偷野,但對亞囡冇愛心(同我講唔喜歡小朋友),對亞sir講野又唔客氣,佢真係當係自已屋企多d囉。:-( :-( :-( :-( :-( 總之而家做僱主的真係好慘。

原文章由 Maltesers 於 07-8-14 20:58 發表

佢至多係回教者,而且咁講都唔係咁好,我覺得會令佢唔鍾意你...
你可以話佢做野既standard做唔到你要求囉...
不過你係咪真係唔比機會佢??
我唔知你個工人本身係點啦(知都唔記得,Sorry∼)...
有時D工 ...

大宅

原文章由 Yingmom 於 07-8-15 11:51 發表
我個BUN姐係Jov...基督教=未世基督徒教會(差不多咁既名),佢黎咗唔夠三個月我已經想換人,不過agent叫我再試下啦,佢做家務同對我都ok(可能係我簽佢的),係冇記性..等一般bun姐的問題,但手腳乾淨未有偷野 ...

講話唔likeb,但佢無話做左對b唔好既野就算...
對先生唔客氣,呢個係人品問題,唔係咁好... 而家睇定D先,如果佢再衰多D先考慮炒唔炒佢...

首頁

尾頁

跳至