單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿仔4歲幾,頭兩年是由ex阿媽幫我湊,k1開始佢就搬返婆婆屋企同我住,頭幾個月日日咸到豬頭咁話要返佢阿麻屋企住,可想而知佢幾鍾意佢阿麻。我同佢解釋左因為要返學啦所以唔可以同佢地住啦,但佢都好似唔明咁,我頂唔順下發脾氣打左佢,由果時開始佢好似非常唔鍾意我里個媽媽。直到半年前我同ex離婚,我同阿仔講因為爸爸無理過我地所以媽咪會同爸爸離婚唔會再一齊,3歲幾人仔唔知明唔明我講咩啦。現在我一個月會給阿仔去ex屋企過夜2日1 夜(我ex是湊完果仔交俾佢阿媽後就唔係屋企,而每次幾時過去都係ex阿媽通知ex幾時湊過去俾佢見。可想而知里個做爸爸既完全無理過個仔架)阿仔每次去ex屋企都咸住話唔返來,番到來又咸。我就會好嬲同阿仔講點解我里個做阿媽既唔夠99親,阿仔每次都唔出聲只會用好可憐目光咁望住我咸來應我。但我今日發現問題好似越來越嚴重,(佢昨晚係ex屋企訓到半夜無啦啦咸,話同我住好辛苦唔想返來,點解個個同學有阿麻爺爺湊而佢無,跟住兩麻孫就摟住一齊咸)以上由佢阿麻同我家姐講,因現係我家姐幫我湊仔仔,我基本上唔會同99講野,但唸在佢想見孫就俾佢見下。佢日日打來我屋企搵孫我都由得佢。當初法官宣判ex有合理探視權,即係代表由佢來探仔仔並唔係阿仔去佢屋企,而兩老根本就無探視權既。 我里d做法係咪仁慈左令兩老有機會誤導我個仔?

複式洋房

回覆:wendy_cheng1206 的帖子

我阿媽同家姐個99都話一定係兩老係到攪風攪雨,叫我唔好再俾阿仔去過夜,唔係將來我會好慘,等阿仔讀小一自己識搭車時我根本阻止唔到佢去

大宅

如果你99唔錫佢,淨系攪風攪雨,你仔仔都唔會中意佢啦

由個仔仔兩邊走下,唔系更好

你仔仔唔中意你,你接受下先,唔好鬧佢,唔好逼佢,佢返到來,唔好提唔開心既野,唔好成日問佢點解啊,你只需用心陪佢玩,逗佢開心就得啦,時間長D後,佢知架

男爵府

BK Milk勳章

回覆:我應唔應該如阿仔仲去ex家過夜

其實係咪一向你同小朋友少溝通,定係嫲嫲湊佢佢做大王呢?
我自己就俾我媽湊,一星期裏,星期三會睇佢,放假自己湊,其實都好少時間對住仔,同埋我都有鬧仔,但亞仔係非常痴我,只會成日要搵我。我諗你宜家可以做嘅係用多啲時間,了解原因何在。

複式洋房

引用:如果你99唔錫佢,淨系攪風攪雨,你仔仔都唔

原帖由 Rainychan2013 於 14-03-16 發表
如果你99唔錫佢,淨系攪風攪雨,你仔仔都唔會中意佢啦

由個仔仔兩邊走下,唔系更好
我99係好縱我果仔,唔會閙佢,阿仔要咩就買咩,我仔係佢屋企係大王

複式洋房

引用:其實係咪一向你同小朋友少溝通,定係嫲嫲湊

原帖由 littlegoldfish 於 14-03-16 發表
其實係咪一向你同小朋友少溝通,定係嫲嫲湊佢佢做大王呢?
我自己就俾我媽湊,一星期裏,星期三會睇佢,放 ...
以前阿仔係99屋企時,我放假就會即時去接返自己湊,佢好痴我架,我唔係一個交俾人湊就咩都唔理既媽媽。到阿仔同我住時我都成日同佢玩,同佢去街,佢好開心架。但只係每次佢去完阿麻屋企番來就變左第二個人咁。初初未離婚時我都有同佢去阿麻屋企玩食飯後就走,佢都無話唔願走,係離婚後佢自己返去後對我先越來唔鍾意,成日怕俾我閙,因我同佢講媽媽唔鍾意你麻麻佢好縱你有錯唔閙你會令你錯左都唔知,我唔想你大個左做壞人。而我家姐啱啱就同阿仔傾計話係兩人秘密令我阿仔講出點解佢會無啦啦講話同我生活辛苦既原因,原來佢阿麻自己老作,每次阿仔返去都灌輸d思想俾佢,教佢大個左番來自己(佢屋企)住,搭車返來,唔好同媽咪住,去佢果邊讀書,阿麻依家賺錢俾你大個左讀書用。咁我明白我個仔點解會咁癲。

首頁

尾頁

跳至