跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日係99同阿仔去咗健康院打一歲針, 阿仔有冇喊, 不過做綜合檢查時就話阿仔反應慢, 要兩個月後再番去健康院, 有冇人check 完好似我個仔咁o既 CASE? 真係好担心:-(

複式洋房

我今朝都係同囡囡去健康院打一歲針, 阿女喊到勁淒涼。不過綜合檢查係結果就ok, 剩係出牙仔有d慢。

你仔仔檢查前係咪啱啱瞓醒或夠鐘瞓覺? 你唔使咁担心啦, 男仔慢d都唔出奇, 你得閒同佢玩多d遊戲訓練吓佢, 會有幫助架!

民房

你好! 我會帶亞女在月尾去健康院, 我想預早知道姑娘會考什麼, 請告知到時會有什麼測試. thanks!!

原文章由 嬈嬈媽 於 07-8-13 21:15 發表
我今朝都係同囡囡去健康院打一歲針, 阿女喊到勁淒涼。不過綜合檢查係結果就ok, 剩係出牙仔有d慢。

你仔仔檢查前係咪啱啱瞓醒或夠鐘瞓覺? 你唔使咁担心啦, 男仔慢d都唔出奇, 你 ...

大宅

Hello 嬈嬈媽,

我係party坐你地對面個family呀! 我都在剛剛星期六帶了我個b去健康院打一歲針, 佢又係勁喊呀, 仲要好耐先收聲呢!! 個姑娘同我個b做綜合檢查時, 就比了一些假星星餅,試bb的手指是否可以拿小物件,之後又比了一些小積木,要bb試從碗中取出同放回碗裡. 最後我個b都pass晒.

係呢,你個姑娘有冇叫你b減食奶呀? 我個姑娘叫我個b可以減食奶次數(而家食3次奶2次粥),到2歲就可以完全唔洗食奶添!! 唔知係咪而家d新theory呢??

題外話,你party後仲有冇帶你個b去celebrate bday 呀? :mrgreen:

[quote]原文章由 嬈嬈媽 於 07-8-13 21:15 發表

你仔仔檢查前係咪

大宅

"係呢,你個姑娘有冇叫你b減食奶呀? 我個姑娘叫我個b可以減食奶次數(而家食3次奶2次粥),到2歲就可以完全唔洗食奶添!! 唔知係咪而家d新theory呢??"

bwm
我想問點解姑娘叫你bb食少餐奶, 我bb因是超級大碼bb(巳超過大碼b的curve, 但體重與身高合比例-84.5cm及26磅), 所以姑娘叫我減bb一餐奶(而家3次奶2次粥)....我在瀝源健康院看的.....

大宅

我個b唔係大碼b, 都係約25%-50%之間生長線, 但個姑娘話奶其實唔係必須架, 到2歲就可以跟大人一樣不用飲奶呢. 我係將軍澳健康院睇的.

原文章由 Anna88 於 07-8-14 20:58 發表
"係呢,你個姑娘有冇叫你b減食奶呀? 我個姑娘叫我個b可以減食奶次數(而家食3次奶2次粥),到2歲就可以完全唔洗食奶添!! 唔知係咪而家d新theory呢??"

bwm
我想問點解姑娘叫你bb食少餐奶, 我bb因是超級大碼bb ...

大宅

好媽媽勳章

今日我帶迦淳番健康院,我好想哭....:-(呀!
我個b去健康院打一歲針, 佢唔哭
姑娘幫迦淳做綜合檢查時:
1)星星餅用手指拎起..........1隻手識
2)教將小積木放入個碗到....唔識
3)俾梳bb試梳頭................唔識
4)細玩具車識唔識推...........唔識
5)俾碗匙識唔識放匙入口....唔識
6)聽電話..........................唔識
做0麥野都唔識,又超重又超高,過charts
下個禮拜要返去見醫生,我真係好擔心
點算呀,番屋企望住個囡哭

大宅

原文章由 sonya_noriko 於 07-8-15 15:50 發表
3)俾梳bb試梳頭............ ...

你唔駛咁擔心啦, 可能bb未warm up呢!!!!加油加油!!!!!

複式洋房

Hi bwm,

! 終於認番d同枱嘅人...

我啱啱見到sonya_norikolist, 嚇咗我一跳, 我個姑娘除咗俾星星餅我個女, 就乜test都冇。佢見到我個女識將星星餅左右手交換, 再放入口, 就話唔係個個b做到, 仲讚佢肌肉靈活, 原來tum我架?! 唔怪得咁易pass啦!

我個女每日只飲2餐奶 + 2次粥, 1次果泥/yoghurt, 有時又會俾湯佢飲, 姑娘冇話有問題wor。 不過聽講飲咁多牛奶唔係真係咁好, 等佢2歲我可能幫佢轉飲有機荳奶。

BTW, 我個女咪成個party都冇瞓嘅, 佢一出咗酒店就「昏迷」咗, 一直瞓到返屋企。夜晚我99 book咗枱叫埋d親人一齊食飯。我個女可能知到自己做主角, 成晚鬼咁精神, 仲做埋d古靈精怪嘅野娛賓(e.g.跳舞、吹口水波等), 搞到個個都好開心。:lol

原文章由 bwm 於 07-8-14 09:32 發表
Hello 嬈嬈媽,

我係party坐你地對面個family呀! 我都在剛剛星期六帶了我個b去健康院打一歲針, 佢又係勁喊呀, 仲要好耐先收聲呢!! 個姑娘同我個b做綜合檢查時, 就比了一些假星星餅,試bb的手指是否可以拿小物件 ...

大宅

sonya_noriko,

你都不用太worry呀, 有d小朋友會遲d, 但你平日都可以train多d個bb, 你有冇去買d星星餅比你個b食呀?佢地好鍾意食架!! 咁會鼓勵佢地試用自己手仔去拿食物. 我都有時會教我個b放隻spoon入口, 佢都會試做,但初頭可能未必一定得, 但你要慢慢try多幾次啦. 不用灰心呢,bb都仲細呢!!

原文章由 sonya_noriko 於 07-8-15 15:50 發表

大宅

hello 嬈嬈媽,

咁你個b又係好乖同埋坐得好定呢(至少係party是啦 )! 我個b係party時不時都要抱出去行一陣先ok架. 係呢, 你係咪自己take care個b呀?定係請工人呢? 會唔會報幼兒園呀?

仲有呀,你指有機荳奶係邊隻brand呀? 係呀,我都睇過有次電視都有話牛奶其實不是太好的. 咁荳奶係咪就ok呢?

[ 本文章最後由 bwm 於 07-8-16 09:04 編輯 ]

子爵府

sonya,

唔好咁擔心啦~ 迦淳做test那時唔識唔出奇架~

因為佢到了健康院, 環境咁陌生, 又未見過姑娘, BB已經好唔習慣, 一時間又要做咁多指定動作, BB咁細個, 邊會配合到呢?

迦淳平時在家有沒有做過test的動作呢? 如果沒有, 第一次叫佢做果d野, 唔識更加唔出奇啦~

只要平時在家, 觀察到迦淳沒有什麼大問題便可以了, 俾d信心BB呀~你可以在家訓練一下迦淳test要做的動作, 下次見醫生睇下佢點講~

子爵府

嬈嬈媽:

姑娘都是叫卡樂B做左sonya個list上的第1&2的動作咋, 其餘都係問我地平時做唔做到咋~幾求其呀~

原文章由 嬈嬈媽 於 07-8-15 22:51 發表
Hi bwm,

哈! 終於認番d同枱嘅人...

我啱啱見到sonya_noriko個list, 嚇咗我一跳, 我個姑娘除咗俾星星餅我個女, 就乜test都冇。佢見到我個女識將星星餅左右手交換, ...

複式洋房

Hello bwm,

講真佢响party度唔係咁乖, 不停搞呢搞路 , 衰在我唔記得帶玩具。 不過佢平時同我出街食嘢都算坐得定, 佢半歲度我就train佢响餐廳自己坐, 如果嗰度冇bb, 我會盡量揀卡位坐, 等佢坐我隔離自己玩, 我同C6都可以食到嘢。

我返工就交俾個工人揍, 我工人以前揍過bb, 所以照顧得佢幾好。我要工人每日盡可能同佢出去附近行吓, 多數去supermarket (順便買餸), Tue & Thu就同佢去playgroup, 等佢見多d人。佢2歲我會俾佢返半日pre-nursery, 可以同其他小朋友玩。我已經contact過屋企附近d幼兒園, 呢一兩個禮拜會帶阿b一齊参觀, 睇吓佢鍾意邊間嘅campus.

我之前俾佢試過一隻有機荳奶, 但佢唔鍾意個味度, 如果我遲d有好發現再通知你吖!

複式洋房

Whitebunny,

姑娘剩係問我覺得bb視力同聽覺正唔正常, 其餘時開只係問吓佢平時d生活習慣咋 :evil:

無論佢pass定fail, 只要健健康康就夠, 我個女出牙同學行都比較慢, 我都唔worry得咁多......

男爵府

14/8 我帶珈珈番健康院, 大都OK, 体重25%。

姑娘帮珈珈做綜合檢查:
1)星星餅用手指拎起..........識, 想放入口。
2)教將小積木放入個碗到....無
3)俾梳bb試梳頭................只問, 識
4)細玩具車識唔識推...........識
5)俾碗匙識唔識放匙入口....無
6)聽電話..........................只問, 識
7)有無叫爸爸媽媽...........識

複式洋房

3)俾梳bb試梳頭................唔識
4)細玩具車識唔識推...........唔識
5)俾碗匙識唔識放匙入口....唔識
6)聽電話..........................唔識

嘩 ! 咩咁深咁嘅 ,阿仔平時都唔梳頭,又冇比車仔佢玩,比個電話佢聽下就好似啞左咁,放積木都係睇心情 wor, 下星期就要去健康院 tim, 如果係咁樣實肥佬 la !

大宅

澄澄只係拎過星星餅咋...其餘姑娘都只是問我佢識唔識做 仲求其過妳喎 :tongue:

原文章由 whitebunny 於 07-8-16 10:52 發表
嬈嬈媽:

姑娘都是叫卡樂B做左sonya個list上的第1&2的動作咋, 其餘都係問我地平時做唔做到咋~幾求其呀~

大宅

本來上個星期要去檢查, 點知...佢地傷風感冒, 有再等多兩個星期.
我都好心急想知道佢地pass or not.
不過睇過你地過來BB的測試, 我對B一定要肥左將個積木放入個碗度, 因為佢地只識取出, 唔會放入個碗內,佢地只會放入個口度.
重有, 佢地E家只會叫爹爹, 未識叫媽媽. 真係傷透我個心.

別墅

姑娘都有俾車我囡囡玩,但就在佢面前示範咗一次推車的動作,咁囡囡即刻就有跟做,都OK,放積木入碗,拿出都係自己好自然做到的動作,我自己留意到,BB係到快一歲好自然就會將玩具放入玩具箱,星星餅是睇BB會不會用手指尖拿東西,兩個手都有做,之後,阿女就一味問姑娘要餅,指住D盒叫,啱啱姑娘問我佢會不會用手指指嘢,之後俾碗和匙俾佢玩,佢即時放入口度,自己扮食嘢,梳頭我囡囡都做到,平時同佢梳頭,佢自己都搶D梳來自己梳,(因為佢頭髮多又長,所以洗完都會同佢梳梳頭)但姑娘好似冇要佢做呢樣?聽話都是問我佢有冇做到,其實大家不用太擔心,有的BB比較生寶,所以平時做到的,响姑娘面前未必得,平日多D俾小朋友玩不同的嘢就得拉.我囡囡都係只叫媽媽,發聲其實是叫爸爸先,但宜家有意識的叫人就是叫媽媽.

我囡囡的體重都是輕,但姑娘話OK,

[ 本文章最後由 yuki63 於 07-8-18 03:03 編輯 ]
我的小姨甥仔,好可愛呀

首頁

尾頁

跳至