基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我完全原諒唔到我果個曾經上門無理取鬧地鬧咗我一大餐嘅老爺奶奶,講真其實我甚至好憎佢哋。

BBJOJO  Me too  發表於 14-4-12 23:41

珊瑚宮

引用:我完全原諒唔到我果個曾經上門無理取鬧地鬧

原帖由 missceci 於 14-03-16 發表
我完全原諒唔到我果個曾經上門無理取鬧地鬧咗我一大餐嘅老爺奶奶,講真其實我甚至好憎佢哋。

...
人始終感情動物 有喜有樂有怒亦有悲 要學似耶穌係難 嘗試下包容下 為佢地祈禱

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

公爵府

回覆:聖經教我哋要饒恕人,但我⋯⋯

就趁四旬期學習下耶穌,耶穌在十字架上,每講一句話都會受到爆炸性的痛苦,但在痛苦中都不忘求父寬恕釘死佢嘅人,相比耶穌,我地要饒恕人是何等容易?我地饒恕時,亦都是主寬恕我們的時候,主佑

子爵府

唔知對你, 有無幫助, 對我就幾work.

你諗下, 耶穌的寶血為你流出, 洗淨你的罪, 讓你得拯救.
同樣, 耶穌的寶血也有為你老爺奶奶流出, 洗淨他們的罪, 讓他們得拯救.

在你眼中, 他們是罪大惡極. 但在神眼中, 他們同你一樣寶貴.

我的領悟是, 饒恕是學習謙卑的一個課題.

我們嬲怒, 是因為覺得別人得罪『我』. 看! 呢個『我』化到何其大 !!!

如果, 樓主可以將呢個『我』放低, 饒恕其實不是太難.

白蘭  學習了  發表於 14-3-28 00:05

複式洋房

使徒保羅勸勉我們:「逼迫你們的,要給他們祝福;只要祝福,不可咒詛。與喜樂的人要同樂;與哀哭的人要同哭。要彼此同心;不要志氣高大,倒要俯就卑微的人;不要自以為聰明。不要以惡報惡;眾人以為美的事要留心去做。若是能行,總要盡力與眾人和睦。親愛的弟兄,不要自己伸冤,寧可讓步,聽憑主怒;因為經上記著:「主說:『伸冤在我;我必報應。』」所以,「你的仇敵若餓了,就給他吃,若渴了,就給他喝;因為你這樣行就是把炭火堆在他的頭上。」你不可為惡所勝,反要以善勝惡」(羅十二 14-21)。

世人認為,「以眼還眼,以牙還牙,以命還命,以惡報惡」是很公平的。聖經的教訓卻是:在公平之上,要再加上憐憫。

盡力尋求和睦,不易做,是一個好難的任務。
一齊努力,加油呀!

大宅

多謝大家!!

我希望可以做到,但情感上我暫時好難真心對佢地,門面我會做足,至於叫我返到去從前一樣,我覺得好難~

Chow2435  正常由其仲係同一間屋們仲難唔憎恨  發表於 14-4-21 14:41

公爵府

引用:多謝大家!!我希望可以做到,但情感上我暫

原帖由 missceci 於 14-03-17 發表
多謝大家!!

我希望可以做到,但情感上我暫時好難真心對佢地,門面我會做足,至於叫我返到去從前一樣,我 ...
我都經歷過,起初真係好難,不過返聖堂多,聽道理多咗,諗野已經無再鑽牛角尖

禁止訪問

大宅

神容許我哋「暫時原諒唔到」嗎?

複式洋房

要做到饒恕觸怒我們的人不容易,

多禱告, 多親近主, 主必以慈愛祝福你們一家

子爵府

引用:神容許我哋「暫時原諒唔到」嗎? +

原帖由 missceci 於 14-03-26 發表
神容許我哋「暫時原諒唔到」嗎?
我想神是會容許的,但我們必須要有心去做到「饒恕」,唔可以放任。就如家中小孩一下子唔識唸乘數表,家長開頭是容許的,因為對初認識乘數表的小孩黎講,是深左啲。但家長會慢慢train up小孩,而小孩的態度也不可以放任不努力。甚至大人,偶然我們計乘數都可能會計錯,但只要知道錯了,改正過黎就好了。如果一直都用錯既答案,後果就應由自己負責了。

複式洋房

garfielddick 發表於 14-3-17 12:05
使徒保羅勸勉我們:「逼迫你們的,要給他們祝福;只要祝福,不可咒詛。與喜樂的人要同樂;與哀哭的人要同哭 ...
很好的分享,多谢

禁止訪問

大宅

引用:我完全原諒唔到我果個曾經上門無理取鬧地鬧

原帖由 missceci 於 14-03-16 發表

...
『雅各書1章12節』 忍受試探的人是有福的,因為他經過試驗以後,必得生命的冠冕,這是主應許給那些愛他之人的。

祝福妳

missceci  多謝你!  發表於 14-4-22 00:17

男爵府

開心吸收勳章 DHA勳章

引用:唔知對你, 有無幫助, 對我就幾work.你諗下,

原帖由 joetreemo 於 14-03-17 發表

唔知對你, 有無幫助, 對我就幾work.
學習了,

禁止訪問

禁止訪問

大宅

關係要好似從前一樣其實好難,我現在嘅態度係「你不犯我,我不犯你」,表面日常見到打招呼講拜拜、生活話題佢問我答我一一照辦,但主動攀談其實我做唔到。

大宅

其實我跨唔過呢關在於我冇機會澄清所有,而對方一早認定我係佢哋「心目中所想」,如果可以,我反而希望以「真我一面」反擊一場,但現在係「我冇say」
有時稔,耶穌被釘果陣何嘗有say呢,我好想效法耶穌,但我⋯⋯⋯⋯⋯⋯

男爵府

missceci 發表於 14-3-16 23:34

...
他們可是考驗你忍耐的人, 學吓如何笑臉迎人...

missceci  多謝你的提醒~
哈哈,我有時倒也覺得神就是這樣「磨鍊」我⋯⋯一個幽默的神  發表於 14-4-22 11:03

首頁

尾頁

跳至