興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

貓貓到我家已5個月,初到冇耐就病咗+冬天到,所以唔敢同佢地冲涼,諗住遲少少暖返D同佢地冲,請問邊隻沖涼液好?同埋是否每月一定要滴頸?打針時診所介紹滴revolution,已滴3次(半月一次),之後就每月一次,但我見網上有人話好,有人話5好,你地有咩意見?thx!

子爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:貓貓到我家已5個月,初到冇耐就病咗+冬天到

原帖由 kathyb 於 14-03-17 發表
貓貓到我家已5個月,初到冇耐就病咗+冬天到,所以唔敢同佢地冲涼,諗住遲少少暖返D同佢地冲,請問邊隻沖涼液好 ...
獸醫話,如果貓貓室內養,Revolution 其實3個月一次都夠,另外,貓貓如果唔係超dirty(例如跌落慳渠⋯), 係唔洗沖涼的

Anyway the wind blows, doesn't really matter to me, to me...

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

kathyb 發表於 14-3-17 10:14
貓貓到我家已5個月,初到冇耐就病咗+冬天到,所以唔敢同佢地冲涼,諗住遲少少暖返D同佢地冲,請問邊隻沖涼液好 ...

禾個vet 就要禾地一個月滴一次revolution,
但禾囡都來左禾家6 個月,

都茅咩蝨, 佢又唔會出街,

禾地返屋企又會洗完手先同佢玩,

又得佢一個,

後來禾再上網search 下,

又聽bk d jm 講,

始終revolution 話哂都係藥,

所以而家諗住3 個月滴一次.

沖涼禾都仲未夠膽同佢沖住,

都係等暑假, 熱到飛起果排先沖啦.

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:貓貓到我家已5個月,初到冇耐就病咗+冬天到

原帖由 kathyb 於 14-03-17 發表
都覺得revolution唔需要滴咁密。商家當然會在安全情況下叫用家用盡佢地嘅產品喇。

我地上一代養大多數係唐貓,時常從各通道窗戶出外遛,也自然產生抗體

獸醫又打抗生素/止痛/鎮靜 針液。更有各類敏感腸胃食糧推薦

在商言商囉

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

男爵府

回覆:貓用邊隻沖涼液好?是否每月一定要滴頸?

我大囝仲慘,滴reverotion 同frontline plus
都敏感

侯爵府

貓貓如果唔出街, 屋企打掃乾淨清潔, 唔需要滴。

大宅

我4隻貓,冇沖涼。冇滴勁。

別墅

回覆:kathyb 的帖子

其實貓貓都係要沖涼 因為貓貓自己會lam自己幫自己清潔 所以啲人就以為好乾淨 試問口水點會lam得乾淨個身先? 就好似人用清水都唔會洗得乾淨身上老泥!但係 貓係好怕水同好易唔耐煩 你可以個幾兩個月拎去petshop沖 因為多時唔係一般人可以搞得掂貓平時一個星期用一次乾洗粉或乾洗泡沫自己幫佢清潔下 我都係做寵物美容 所以知啲美容師最怕就係接貓

大宅

回覆:Chantseman 的帖子

其實睇下貓種,如長毛貓便要二至四星期沖一次,短毛一至两個月一次

男爵府

回覆 Omerkion 的帖子

多謝各位回覆!另我想問有咩沖涼液介紹?我見寵物店有去蚤同普通2種,邊種好d?thx!

男爵府

回覆:貓用邊隻沖涼液好

aiya.... 我仲以為個個月都要滴。

子爵府

我覺得滴左安全 d。

我家兩主子,最多出走廊跑個圈。家裡也天天有打掃,算是乾淨的。
去年我無知,以為滴頸是一年一度,幾個月下來,主子一天到晚左 R 右 R。細看之下,居然有蚤!

又沖涼又滴頸,又搞返兩個幾月才乾淨返。

我現在,個半-兩個月定必要滴一次。而且是 revolution / frontline + 輪住滴。
安心d 。

男爵府

引用:其實貓貓都係要沖涼+因為貓貓自己會lam自己

原帖由 Chantseman 於 14-03-19 發表
其實貓貓都係要沖涼 因為貓貓自己會lam自己幫自己清潔 所以啲人就以為好乾淨 試問口水點會lam得乾淨個身先 ...
一星期沖1次會唔會太密

男爵府

回覆:貓用邊隻沖涼液好

我個獸醫話貓唔出街其實唔使滴,不過我覺得耐唔耐幫佢滴下會安心啲

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:原帖由+Chantseman+於+14-03-19+發表

原帖由 kayi729 於 14-03-21 發表
一星期沖1次會唔會太密
係囉⋯ 沖走晒天然皮毛油脂,咪仲弄巧反拙!

itdididi  正確~  發表於 14-3-23 11:20
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

珍珠宮

一年最多只能2次

近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

別墅

回覆:kathyb 的帖子

一星期用一次乾洗粉啊 你地睇錯喇

男爵府

Chantseman 發表於 14-3-23 01:26
一星期用一次乾洗粉啊 你地睇錯喇
乾洗粉同沖涼液唔同架咩姐係乾洗粉唔會洗走油脂

子爵府

其實貓咪自己會舔毛清潔,而且貓皮上是沒有毛孔的(貓只在肉球上有毛孔),唔會流汗,所以唔需要點沖涼咖!

我屋企兩隻波斯,養左7年,沖涼都唔夠5次(當然送去美容院係因為唔知道佢地唔使沖涼)~

子爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+Chantseman+於+14-03-19+發表

原帖由 kayi729 於 14-03-21 發表
一星期沖1次會唔會太密
根本室內養的係唔需要沖

Anyway the wind blows, doesn't really matter to me, to me...

首頁

尾頁

跳至