興趣嗜好

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

首先我講下自己background先
我爸爸持齋念佛由1989年開始
係呢1x - 2x年內成日對住我 我妹妹 媽咪講佛理 成日開口埋口叫我地唔好殺生食肉 ee um um 到我同妹都唔太想見到爸爸 因為一見面就一定又講講講 無他既 因為當時既我對佛法仲未開竅 可能因緣未到 爸爸點講我都無比反應
直至到2011年中 當時既公司計畫重組 將香港分公司既業務撥返比總部處理 果陣大約有1-1.5個月日日返公都係等放工 或者返上午 下午就閃人 悶悶地就上網 上上下網就見到有地藏經的白話翻譯 無無聊就開黎睇 睇左少少又覺得自己明白 隨手就印晒出來返屋企慢慢睇 唔睇由自可 一睇就好似追故事既欲罷不能咁成本睇晒

好喇 入正題啦 我將會提及到點樣請到第一部地藏經 點樣找到地藏菩薩像 請回家發生小插曲 頌滿21及49部地藏經後發生的好事情 還會提到較少人熟識 由地藏菩薩授既占察善惡業報經 等等

果段時間返工都係執頭執尾 日日大把時間都係上網 由於追過白話地藏經既關係 果排上網都離不開地藏菩薩 成日搵關於地藏菩薩既東西睇 上上下網突然有個念頭去鑽石山志蓮淨苑到請寸108粒既佛珠 用來持地藏菩薩既名號 當日下午就離開公司去志蓮淨苑請左寸返屋企 還有其他額外收獲 還請了一本部風琴式既地藏經 部經好莊嚴 我一見就同自己講要請回家供養 在搵寸合自己心水既佛珠時 同時亦見到尊銅制既地藏菩薩 但價錢係達到5位數字 雖然看見這尊地藏菩薩滿心法喜 但價錢就令我卻步了
就係咁 我就請了人生第一部地藏經回家供養 就係以下呢部
下一次會講我點樣請了地藏菩薩回家供養 待續

naynay  同我部經一模一樣  發表於 14-3-23 00:39

禁止訪問

回覆:我與地藏菩薩的因緣

男爵府

回覆:phoenixho 的帖子

在我人生最低潮時,當時身體健康好差,面對係一個大手術,在醫院因緣際會得遇一位住持大師傅,佢嘅弟子教我唸地藏菩薩本願經,當時我非常誠心每日唸一遍,唸咗都有幾個月,我唔係想導人迷信,當時我真係好多野都順利咗,不過我而家懶咗,好少唸了,而家見到你寫呢個貼,我真係好有興趣想知多些,多謝你先!

phoenixho  隨喜 我都好順 感覺係地藏菩薩既加被  發表於 14-3-18 00:28

大宅

BK Milk勳章

樓主,請講多D

大宅

引用:首先我講下自己background先+我爸爸持齋念

原帖由 phoenixho 於 14-03-17 發表
係呢1x - 2x年內成日對住我 我妹妹 媽咪講佛理 ...
我都剛開始有讀經

男爵府

引用:Quote:原帖由+phoenixho+於+14-03-17+發表

原帖由 luisasa 於 14-03-18 發表
我都剛開始有讀經
樓主 你頌邊部經呢?

男爵府

引用:樓主,請講多D +

原帖由 CEC1LA1 於 14-03-18 發表
樓主,請講多D
會 好事應該要分享
同埋不是導人迷信 我真的在各方面都好順利 當然除了頌經 還有做施食 財報施等等啦

子爵府

樓主,我自己對地藏經的緣係來自,某天睇YouTube 睇到台灣整的地藏經卡通,唔睇由自可,一睇停唔到。跟住我就喜歡上地藏經同到到圓玄學院得到左一本地藏經。同埋發覺地藏經教到我好多野。

大宅

子爵府

引用:Quote:原帖由+CEC1LA1+於+14-03-18+發表樓

原帖由 phoenixho 於 14-03-18 發表
會 好事應該要分享
同埋不是導人迷信 我真的在各方面都好順利 當然除了頌經 還有做施食 財報施 ...
施食我做過一次,以前同家人住,如果做得多,佢地會覺得我好迷信,同埋啲儀軌我都唔係好做到,一路睇住手機一路做,依家經你講起,我應該要努力返。

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+CEC1LA1+於+14-03-18+發表樓

男爵府

引用:樓主,我自己對地藏經的緣係來自,某天睇Yo

原帖由 vickling 於 14-03-18 發表
樓主,我自己對地藏經的緣係來自,某天睇YouTube 睇到台灣整的地藏經卡通,唔睇由自可,一睇停唔到。跟住我 ...
give me 5 我都有睇

大宅

引用:Quote:原帖由+luisasa+於+14-03-18+發表我

原帖由 phoenixho 於 14-03-18 發表
樓主 你頌邊部經呢?
心經 同 地藏經

phoenixho   心經我自己佢冇咁熱衷  發表於 14-3-18 08:19

男爵府

引用:Quote:原帖由+phoenixho+於+14-03-18+發表

原帖由 vickling 於 14-03-18 發表
施食我做過一次,以前同家人住,如果做得多,佢地會覺得我好迷信,同埋啲儀軌我都唔係好做到,一路睇住手機 ...
我又係 老公話我神神化化
我而家襯老公唔係屋企會一次過頌晒d水,米
水就入落個小噴樽 米又會放入樽仔再放入手袋 咁我除時都可以施食

珍珠宮

男爵府

引用:Quote:原帖由+phoenixho+於+14-03-18+發表

原帖由 jamieshih1210 於 14-03-18 發表
施食我都想做,要去邊度學呀請問
我係youtube睇海濤法師既施食儀軌學 將所有要頌既東西 用自己睇得明白既拼音寫係紙上跟著頌

judy0101hk  我都有睇海濤法師!  發表於 14-4-3 21:44
jamieshih1210  海濤法師我都有間唔中睇下,等我睇下先多謝您呀  發表於 14-3-18 12:33

公爵府

phoenixho 發表於 14-3-17 23:21
係呢1x - 2x年內成日對住我 我妹妹 媽咪講佛理 ...
請問佛珠點樣請同有冇開光,

係未帶係手度,108又係咩意思,

如果我去志蓮淨苑問邊個可請佛珠呢, 大約幾多錢, 唔該哂

phoenixho  我串珠冇開過光 有佛學提過只要誠心持正念地頌佛/菩薩名號 佛/菩薩便會來加持  發表於 14-3-18 12:26

男爵府

引用:Quote:phoenixho+發表於+14-3-17+23:21+首

原帖由 bebe12hk 於 14-03-18 發表
請問佛珠點樣請同有冇開光,

係未帶係手度,108又係咩意思,
我本身有14粒珠既佛珠 有想要108粒既貪念咪去請囉
14粒珠既意思係 讓眾生獲14種無畏 14種忍既功德
108粒既意思係 讓眾生斷除108種煩惱 包括由6根 - 眼耳鼻舌身意 各有苦樂捨3受 (第1個18種),然後再有好惡平3種(第2個18種),共36種,再加上過去 現在 未來3世 (即以上36種 x 3)合共108種煩惱
其實仲有1080粒珠的 不過對我來講108已足夠

至於用幾多錢請 我記得係200蚊內 當中有平有貴 我只揀合眼緣的去請

本地藏經係免費咁放向售賣部出面既位置供人索取 你可以碰下運氣睇下仲有冇

bebe12hk  唔該哂  發表於 14-3-18 12:56

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

有無網上經文睇下? 最好有白話注音

THX

公爵府

phoenixho 發表於 14-3-18 12:24
我本身有14粒珠既佛珠 有想要108粒既貪念咪去請囉
14粒珠既意思係 讓眾生獲14種無畏 14種忍既功德
...
真係好深奧

首頁
12345...6

尾頁

跳至