單親天地

跳至

首頁

尾頁

子爵府

先講我家姐背景,佢單親既,佢老公唔肯俾膳養費,而我家姐就一直有做野,但前日俾人迫走左,佢住公屋既,有兩個仔,佢雖然想自力更新,但兩個仔升左中之後就成日都唔返屋企,最近大仔仲試過半夜偷走,我媽痛見及此,就叫佢不如拎綜緩喇,因為我家姐佢本身都係搵得唔多,又擔心啲孫長此落去會學壞,但我家姐就非常唔想,所以想請教大家,依家拎綜緩一大兩小係幾多錢架?thx

christinetin  自己上社署網頁睇啦,講呢D!  發表於 14-3-18 15:41

男爵府

月餅勳章

回覆 ABBC 的帖子

細路學壞 / 疑似學壞可以好多原因,唔係一句攞綜援返屋企教仔就可以解決到既。
一大兩細可以食到阿公幾錢﹖自己上社署網頁睇。

ABBC  同埋你就真係講呢啲喇,呢度單親家庭,我唔信一個拎綜緩都無囉,問下都要俾你又點評又回覆咁,咩事呀?  發表於 14-3-18 19:13

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

ABBC 發表於 14-3-18 13:56
先講我家姐背景,佢單親既,佢老公唔肯俾膳養費,而我家姐就一直有做野,但前日俾人迫走左,佢住公屋既,有 ...

點樣迫走左? 咁兩個仔一齊跟住走呀?? 想食亞公都唔係即時批出架.. 咁佢而家住邊呀?? 目前最重要係兩位公子行為方面點處理, 升中之後性情大變, 有搵出原因嗎?? 平時你家姐係唔係工作時間好長, 無時間照顧兩位公子?? 由得佢地自己顧自己呀?? 萬一唔返工日日都對住對仔, 睇怕重有好多手尾跟住噃
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

男爵府

BK Milk勳章

回覆:想請教大家

如果小朋友都已經到咁大,佢地已經有自己嘅思維,就算你姐姐唔做嘢,係咪可以改變到呢?我就唔係好覺囉,反而,係從管教方面去著手。

子爵府

回覆:christinetin 的帖子

咁佢地係有需要先啫,大把大6人拎啦…我地道道地地既香港人有需要先諗緊拎唔拎啫,唔使講野咁難聽呀?食阿公,扮正義唔係呢度呀?

子爵府

回覆:dordor1207 的帖子

一直我家姐都俾佢老細要求長時期ot...咁佢都照做,但佢個衰老細因為我細果個姨甥喺學校度出現問題,要見家長請假,依家搵到人迫佢自己走,話就話雙方協議,但實質就一早搵左人!
我姐夫未走之前一直在都好地地,因我家姐喺屋企睇住佢,咁我姐夫走左,我家姐先前一直都做野,跟住依家先咁惡劣架咋,但佢手停口停,所以先有此諗法,佢聽日仲去見工,唔似啲知啲唔知啲既人,以為佢好似啲大6人咁以為佢拎得就拎

子爵府

回覆:littlegoldfish 的帖子

我家姐就係畢嬲佢自己睇住都好地地,自從我姐夫走左之後,佢啲細路好似無皇管,我家姐做份工時間長,返早收晏,返屋企真係沖涼就訓,唔係話佢轉工種唔得,而係佢兩個都係仔,依家仲試過半夜出街,驚唔睇實啲,遲啲唔知點,不過依家好多未知數,佢只係想問下啫,同埋佢聽日都去見工喇,點知有人咁大反應:pppp:

子爵府

各位,無野了,我家姐有人介紹左份工,多謝有心回應的人,謝謝

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:ABBC 的帖子

希望樓主姐姐能自強!反叛期要忍耐,相信會雨過天清!

其實好多非政府機構有不同的支援畀有需要的家長,自己都係某機構做緊義務朋輩服務,希望樓主能幫到你家姐渡過難關。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:咁佢地係有需要先啫,大把大6人拎啦…我地

原帖由 ABBC 於 14-03-18 發表
咁佢地係有需要先啫,大把大6人拎啦…我地道道地地既香港人有需要先諗緊拎唔拎啫,唔使講野咁難聽呀?食阿 ...
你冷靜d。"食阿公"只係代詞;無謂太緊要。小朋友去到中學,反叛期,唔係話阿媽守住屋企就得,話多少都可能關單親事,但又唔一定。冰封三呎,非一日之寒。不如著手搵份岩時間既工,再同學校傾下,有無社工幫手。

christinetin  咪係囉,借口多多。  發表於 14-5-1 15:05
不知所謂的乙陸!!!

大宅

咁ge理由攞綜援???幾好笑

子爵府

回覆:jean2012 的帖子

你覺得可笑就代表人地係無理拎?可笑既係你吧?依家問你拎咩?如果佢去申請係絕對合乎資格,喺度扮正義既,不如出去示威反下蝗喇,唔係上網打幾隻字就以為道理長存呀…呢度係單親家庭,我相信有好多自力更生既媽咪,我家姐亦都係,但唔會係一個都無呀?拎就代表錯?你個定義都幾好笑,佢只係考慮下就俾人話可笑,可笑既只係一啲唔會切身處地為別人諗既人!有冇需要唔通要你批?好心啦…如果真係咁正義既,社署門口歡迎你,到時話我聽,我去見証再鄭重同你say sorry...

子爵府

同埋我已經講左我家姐已經搵到工喇,唔使再討論落去,以為呢度會係啲守望相助,點知原來都係咁敏感既地方

christinetin  樓主,係你自己攞黎既,仲有,我雖是未婚單親,但我冇攞綜援。  發表於 14-5-1 15:05

大宅

引用:你覺得可笑就代表人地係無理拎?可笑既係你

原帖由 ABBC 於 14-03-19 發表
你覺得可笑就代表人地係無理拎?可笑既係你吧?依家問你拎咩?如果佢去申請係絕對合乎資格,喺度扮正義既, ...
我都係講句幾好笑姐,吾洗咁激動嘛,我見個個食丫公都係講到無得住無得食先話想食丫公,無唸過會有人講因為個中學生反叛想留係屋企睇住佢而去“考慮“食丫公覺得好笑姐,我又無講d乜,吾洗追住我黎話丫

Ps我都係單親架jm

大宅

引用:你覺得可笑就代表人地係無理拎?可笑既係你

原帖由 ABBC 於 14-03-19 發表
你覺得可笑就代表人地係無理拎?可笑既係你吧?依家問你拎咩?如果佢去申請係絕對合乎資格,喺度扮正義既, ...
你吾需要同我say sorry.....因為我無時間去,如果我一個人去反d b6人係得ge我吾介意去,去黎無用ge我去黎做乜,我都係單親架,由大肚到生到依家個b2歲都係自己面對,由同屋企反面,到就無地方住都係自己一個面對解決,初生b搞到差吾多精神分裂都係自己去幫自己企反起身,有咩都同自己講,我得ge..我吾係最慘,好多慘過我ge人都企到起身,我都一定得,叫你家姐搞好自己個心理質數先好過啦,仔大仔世界,硬吾得咪軟囉,二样都吾得,咪放輕d lor....大家都有子女,最難捱莫過於出世果時,有咩頭暈身興丫,佢訓得好吾好,食得好吾好,佢d便便靚吾靚,乜都擔心緊張,咁難捱ge都過左,自問用心去照顧,愛個小朋友,到十幾廿歲居然反叛到吾理我,我會認命囉!最起埋我係咁唸,我盡左自己去愛而最後得黎結果係咁ge我會放棄囉

christinetin  係樓主自己大反應啫,根本樓主同佢家姐係度搵籍口做懶人等政府養。  發表於 14-5-1 15:03

大宅

回覆:jean2012 的帖子

你就講得輕鬆 你未到反叛期呢個階段 我好肯定到時你見到自己仔女學壞 絕對痛過初生出世瞓得唔好 食得唔好一百陪一千陪 小朋友真係學壞係長期面對嘅問題 絕對唔一朝一值就解決到 同會影響很多人 有好多復習問題的 根本係你想像唔到 唔係你講得咁輕鬆教唔到就放棄 唔該你唔好係到識小小扮代表啦 唔該曬

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:你就講得輕鬆+你未到反叛期呢個階段+我好肯

原帖由 lmc2005 於 14-05-02 發表
你就講得輕鬆 你未到反叛期呢個階段 我好肯定到時你見到自己仔女學壞 絕對痛過初生出世瞓得唔好 食得唔好一 ...
咁你可否分享下你既經驗呀?我都好擔心反叛期既問題噃!唔該哂!

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

男爵府

引用:Quote:原帖由 lmc2005 於 14-05-02 發表你

原帖由 dordor1207 於 14-05-02 發表
咁你可否分享下你既經驗呀?我都好擔心反叛期既問題噃!唔該哂!

...
以你的性格應該鎮到佢嘅,

我認為朋輩交友要小心睇實,不過一言九鼎應大部分反叛期小朋友都有。

最重要一樣係可以越遲俾智能電話佢用越好,獎勵其他野都吾好用智能電話作獎品。

侯爵府

睛靈勳章

回覆:lmc2005 的帖子

同意! 生同湊都易,教最難!

侯爵府

睛靈勳章

回覆:ABBC 的帖子

樓主你小上來,尼度有幾位媽咪成日都針對攞綜緩,今次我也看不過眼。可能他沒資格攞,唔抵得

首頁

尾頁

跳至