親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

Jm們,請問大家有無人近期去攞美國visa,有的話,請問攞到嘅機會大唔大,攞到嘅你哋喺帶咗乜資料,想知道成個申請過程,唔該晒。

別墅

回覆:關於美國visa問題一問,thxs~~

Up,pls help~

複式洋房

回覆:關於美國visa問題一問,thxs~~

公司信:商務一般都會成功,但注意逗留時間太長會被視為工作,也有風險唔批

公司請假信/旅行團:好大機會

讀書/銀行存款/來回機票/擔保:正常囉,足料,對答正常,無問題

單身女子/說不出目的/南亞印巴拉登籍:有啲危

男爵府

引用:公司信:商務一般都會成功,但注意逗留時間

原帖由 Tiffin 於 14-03-18 發表
公司信:商務一般都會成功,但注意逗留時間太長會被視為工作,也有風險唔批

公司請假信/旅行團:好大機會
讀書要擔保?即係點?可以解釋下嗎?

別墅

回覆:Tiffin 的帖子

擔保喺d 乜??我喺家庭主婦,帶個3歲小朋友去探親友,有乜資料要帶??唔該晒~~\(^o^)/

公爵府

nataliakwanbaby 發表於 14-3-19 01:13
擔保喺d 乜??我喺家庭主婦,帶個3歲小朋友去探親友,有乜資料要帶??唔該晒~~\(^o^)/

上去美國領事館嘅網頁,申請 visa,跟住 instruction 做,有份表要填(好多資料,be patient),會話你知要準備乜嘢文件/資料,然後預約上去見領事
http://www.ustraveldocs.com/hk/index.html?firstTime=No

我奶奶舊年暑假申請過,最煩係填嗰份 form,最初係我幫佢填,填填下我都投降,比返我老公做。我奶奶都係家庭主婦,過去探親,都冇乜留難,一簽就比左十年佢

男爵府

nataliakwanbaby 發表於 14-3-18 16:37
Jm們,請問大家有無人近期去攞美國visa,有的話,請問攞到嘅機會大唔大,攞到嘅你哋喺帶咗乜資料,想知道成 ...
月初申請,批左十年期。

本來想自己申請(上網),但太MA煩比左旅行社做。最煩真係填佢地份FORM,問長問短,我地去美國只係旅遊性質。張FORM會問你起美國有冇親朋,有既要填埋佢地D資料...............又問你會住邊等等。

起初旅行社叫我地帶哂所有資料正本包括: 入息正明, 公司放假信, 基本身份証明文件等,學生手冊,結婚證書.......... 到最後去見果時我冇帶小朋友既身份正都冇問題, 手冊又唔睇, 只係要公司放假信正本收左同埋申請人護照同你網上既申請書PRINT OUT。

個人感受:果日接待我的全男班,除了打指紋,男的好有禮貌又好好傾。相反我奶奶申請時一去到COUNTER 個女職員CHECK佢D文件態度差劣,問長問短,,好話佢冇帶個舊護照 (但佢個舊PASSPORT係冇美國簽證),之後又PAT佢本護照起檯,係好大聲果種,我另一親戚起格離個COUNTER都聽到。大家留意。

男爵府

2女女 發表於 14-3-19 00:53
去當地旅行既學生不用,但去讀書就唔知喇~

男爵府

nataliakwanbaby 發表於 14-3-19 01:13

...
你冇公司放假信就唔洗囉。我話上網填資料煩係因為佢份FORM你填唔倒係唔比你過下一PART。佢D資料會問埋: 你父母名字同出生日期,你在美國當地既親戚朋友(如有)既住/工作資料等......

公爵府

2女女 發表於 14-3-19 00:53
我當年去讀書就要睇父母經濟證明,要 make sure 佢哋夠錢供我讀完大學,當年(80年代)仲比較緊,領事館成日擔心一個女仔去到就嫁人唔返來(發神經),所以如果有公司肯出信話你畢業後會請你,就比較容易攞到簽證,我都揾左一個開公司嘅親戚幫我寫左封咁嘅信,經濟證明又足夠,所以冇點留難我

聽聞而家讀書簽證鬆左好多,梗係啦,去讀書,係比錢你國家賺,而家亞洲經濟好過北美咁多,學生畢左業都返來揾工,阿水會留低做黑市工

男爵府

引用:Quote:2女女+發表於+14-3-19+00:53+讀書要

原帖由 mugtaitai 於 14-03-19 發表
我當年去讀書就要睇父母經濟證明,要 make sure 佢哋夠錢供我讀完大學,當年(80年代)仲比較緊,領事館成 ...
謝謝回覆,如果是exchange 呢?點攪?因為只去一個學期

男爵府

引用:Quote:nataliakwanbaby+發表於+14-3-19+01:

上去美國領事館嘅網頁,申請 visa,跟住 instruction 做,有份表要填(好多資料,be patient),會話你知要 ...
你奶奶係咪有物業係香港先?

男爵府

引用:Quote:nataliakwanbaby+發表於+14-3-19+01:

原帖由 sadsam 於 14-03-19 發表
你冇公司放假信就唔洗囉。我話上網填資料煩係因為佢份FORM你填唔倒係唔比你過下一PART。佢D資料會問埋: 你 ...
點解要填當地親友地址呢?

男爵府

2女女 發表於 14-3-19 14:58
點解要填當地親友地址呢?
佢地有一欄問有冇親戚起當地,如有便要填~

公爵府

2女女 發表於 14-3-19 14:54
謝謝回覆,如果是exchange 呢?點攪?因為只去一個學期
Exchange 唔清楚,我諗會簡單D?上去美國領事館嘅網頁睇下,跟住 instruction 做,應該OK,近年攞美國visa 已經鬆左好多

公爵府

2女女 發表於 14-3-19 14:55
你奶奶係咪有物業係香港先?

男爵府

引用:Quote:2女女+發表於+14-3-19+14:54+謝謝回

Exchange 唔清楚,我諗會簡單D?上去美國領事館嘅網頁睇下,跟住 instruction 做,應該OK,近年攞美國visa ...
Tks so much

男爵府

引用:Quote:2女女+發表於+14-3-19+14:55+你奶奶

所以會簽,如果冇就唔駛

男爵府

引用:Quote:2女女+發表於+14-3-19+14:58+點解要

原帖由 sadsam 於 14-03-19 發表
佢地有一欄問有冇親戚起當地,如有便要填~
Tks so much

公爵府

2女女 發表於 14-3-19 19:00
所以會簽,如果冇就唔駛
原來有咁嘅事?冇物業會唔比 visa?我又未聽過喎… 咩原因呢?驚你喺香港身無長物,會留低喺美國唔返來?

首頁

尾頁

跳至