母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

已經全泵左差不多六個月啦,奶量下降,囡囡唔肯埋身餵,每次抱佢埋身都擰開面同大喊,我應唔應該堅持唔俾奶樽佢,等佢好肚餓而要我呢? 我深信埋身餵先可以保持或增加奶量。
其實我目標係餵到一歲,之前一直夠奶係因為佢細食,但我又無多餘奶來做冰奶,最近佢食多左,我連冰奶都出動埋,重有6包就無晒啦,到時真係要補奶粉啦!

請問大家每次泵奶泵幾耐同泵到幾多出泥? 我在公司泵3次,但每次15分鐘好似唔係好夠時間,好多時都係泵到2至3安出泥咋。係屋企泵半小時,等兩次上奶就泵出5安左加。我已經每日泵5次,訓前12點又泵,半夜4點又泵,點解都係增唔到奶堵量呢?到左要補奶粉時,我都唔知重泵唔泵出來俾囡囡飲,又擔心佢飲左奶粉唔再要媽媽奶。我都好矛盾,應唔應該堅持到一歲,補奶粉就補啦,泵到幾多都照俾囡囡飲。

我上星期開始食MORE MILK PLUS同今日開始食埋山羊豆,好似無咩多到奶,真係好灰啦........

大宅

回覆:堅持還是放棄

堅持啦,有幾多比幾多。我諗你響公司泵既三次都好趕,泵唔清,所以好難增奶,試下可唔可以泵清d, 泵到無得出再手擠。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

最緊要你捨唔捨得停, 唔捨得就繼續. 上一胎我一日得一安都照餵, 純粹因為我覺得未係時侯停.

LL1999    發表於 14-3-21 01:03

大宅

引用:堅持啦,有幾多比幾多。我諗你響公司泵既三

原帖由 clemencebaby 於 14-03-19 發表
堅持啦,有幾多比幾多。我諗你響公司泵既三次都好趕,泵唔清,所以好難增奶,試下可唔可以泵清d, 泵到無得 ...
個泵成日都泵吾到出來,用手又擠出小小咋!好多時我要用手擠到有奶陣先泵到!

大宅

引用:最緊要你捨唔捨得停,+唔捨得就繼續.+++上一

原帖由 bosch 於 14-03-19 發表
最緊要你捨唔捨得停, 唔捨得就繼續. 上一胎我一日得一安都照餵, 純粹因為我覺得未係時侯停. ...
真是吾捨得,好啦,我要堅持到底!

子爵府

七八個月後只飲三歺奶,已食兩固体
補奶粉都好過全奶粉吖,人奶有抗体當補品,吾洗比自己太大壓力一定要全人奶。堅持有吧
我都半人奶到而家一歲多

子爵府

misslaulau23 發表於 14-3-19 12:42
個泵成日都泵吾到出來,用手又擠出小小咋!好多時我要用手擠到有奶陣先泵到!

...
用咩泵?要用強力电泵

大宅

回覆:misslaulau23 的帖子

可能個泵同你唔夾

大宅

可以當然埋返身. 咁會增奶, 你唔洗擔心唔夠奶, 成日諗堅持定放棄.
本著餵到幾耐得幾耐, 唔好俾自己壓力, 唔好理每次泵到幾多安, 會輕鬆的.
泵奶時睇下笑片, 我一歲前泵奶時會睇"爸爸去哪兒!"
宜家只埋身, 返工已無泵了.

別墅

misslaulau23,

我情況比你更差, 小b依家3-4個月大, 我係由初期到現在, 每次泵左右兩邊加埋得1安, 好平穩. 我泵壞了兩部朋友俾的舊電泵ameda, 連我自己買的medela手泵, 都爛了配件, 我都好灰.

每天早上返工前一係埋身一係泵, 在公司泵兩次, 放工回家埋身一次, 小b瞓了我又泵一次. 所以daytime佢會有2.5-4安奶食咋, 奶粉我係無法唔補足, 木瓜魚湯, 豬腳, organic mother's milk tea, more milk plus, goat's rue, 都試過, 無乜料到.........

不過我都同自己講, 唔繼續泵, 小b就連小小人奶都無埋, 加油啦!!!!

大宅

引用:Quote:misslaulau23+發表於+14-3-19+12:42+

原帖由 964000 於 14-03-19 發表
用咩泵?要用強力电泵
medela advanced 電雙泵,已經較到最大力,有時會泵極都出吾到奶。

大宅

引用:misslaulau23,我情況比你更差,+小b依家3-4

原帖由 PoPoMom 於 14-03-19 發表

我情況比你更差, 小b依家3-4個月大, 我係由初期到現在, 每次泵左右兩邊加埋得1安, 好平穩. ...
你重可以埋身餵,勤力d應該會增到奶,我好想埋身餵,不過囡囡吾肯咋,大家一起努力!!

別墅

回覆:堅持還是放棄

我都有食more milk plus.但無咩用。鬼叫仔仔唔合作都無計。

大宅

請問大家每次泵奶用幾多時間來泵?同埋係咪一泵就有奶噴出來?
我覺得係我個泵有問題,但我有兩個,兩個都一樣情況。
我在公司每次泵15分鐘,我有時泵極都上唔到奶,要用手擠出奶陣先泵到,有時泵出來啦,過一陣無奶出時,有d奶沾在喇叭內又吸唔實,所以要停一陣,抹左d奶先再泵過。好多時都泵唔到出泥,我覺得我成日都泵唔清,用手再擠都只係擠出少少,好煩。

大宅

引用:+本帖最後由+misslaulau23+於+14-3-20+05:3

原帖由 misslaulau23 於 14-03-20 發表

請問大家每次泵奶用幾多時間來泵?同埋係咪一泵就有奶噴 ...
15-30分鐘。你果喇叭可能太細

大宅

引用:+本帖最後由+misslaulau23+於+14-3-20+05:3

原帖由 misslaulau23 於 14-03-20 發表

請問大家每次泵奶用幾多時間來泵?同埋係咪一泵就有奶噴 ...
咪住,點吸唔實?

大宅

引用:Quote:原帖由+misslaulau23+於+14-03-20+發

原帖由 naby 於 14-03-20 發表
我以為你話啲奶冇地方走要抹乾再吸。總之我估你喇叭唔啱 size

複式洋房

引用:misslaulau23,我情況比你更差,+小b依家3-4

原帖由 PoPoMom 於 14-03-19 發表

我情況比你更差, 小b依家3-4個月大, 我係由初期到現在, 每次泵左右兩邊加埋得1安, 好平穩. ...
我情況同你嘅一樣,我重只係一個星期媽媽咋,B囡唔夠重,我又唔夠奶。只能希望在明天啦。。。

大宅

naby 發表於 14-3-20 23:17
Medela 24mm 喇叭,買27mm又怕太大....

大宅

mandyeung 發表於 14-3-20 23:44
我情況同你嘅一樣,我重只係一個星期媽媽咋,B囡唔夠重,我又唔夠奶。只能希望在明天啦。。。

...
你岩岩做了一星期媽媽? 唔好放棄,大把機會追到奶,最緊要多d埋身餵。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊