論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

尋日揭發她私藏手機, 除發現每天不同時間都有打電話之外, 還有做愛卡通圖片的SMS(她發出去的), 可否幫忙翻譯

nich tk ksh gmbr btkng2an di hp lue tpingat jp di hps ya kl
prl di abadikan di hp lue

我試過網上的字典但係都係翻譯唔倒....

她現在唔知我有看過她的SMS, 昨天她還說她不會壞的, 呀邊個邊個都有電話啦....她一向做野好OK又上心, 是近來1個月開始無規矩(無禮貌但仍然笑笑口), 但做野然仍OK.

昨天insist佢要將個電話放出廳星期1-5唔可以用之後就無出聲, 無主動同我講野, 也不看我一眼, 簡直180度轉變(平時是有講有笑, 也會關心我今天吃什麼等等).

[ 本文章最後由 kattang 於 07-8-16 10:58 編輯 ]

大宅

原文章由 kattang 於 07-8-15 14:46 發表
尋日揭發她私藏手機, 除發現每天不同時間都有打電話之外, 還有做愛卡通圖片的SMS(她發出去的), 可否幫忙翻譯

nich tk ksh gmbr btkng2an di hp lue tpingat jp di hps ya kl

...

你工人係打每個字既第一個音... 唔係完整字 所以查唔到...

gmbr btkng2an di hp lue
係你個手提度既"一條"圖(只係話一條,無特定話係咩野)

di 係"係邊度咁解"
di hp 係"係手提度"咁解
di hps ya "係D手提度呀",唔止一部電話

hp = hand phone = 手機(直接過我地)
我個老工人連hp係乜都唔知...

大宅

原文章由 kattang 於 07-8-15 14:46 發表
她現在唔知我有看過她的SMS, 昨天她還說她不會壞的, 呀邊個邊個都有電話啦....她一向做野好OK又上心, 是近來1個月開始無規矩(無禮貌但仍然笑笑口), 但做野然仍OK.

昨天insist佢要將個電話放出廳星期1-5唔可以用之後就無出聲, 無主動同我講野, 也不看我一眼, 簡直180度轉變(平時是有講有笑, 也會關心我今天吃什麼等等).
...

佢180轉變係因為佢覺得你侵犯左佢... 佢覺得自己幾時講電話係佢既自由...

而家不如睇佢做野做成點啦,態度既野,佢都已經壞左,最多趁佢未諗到傷b前ko佢...(呃佢話個b有人睇,唔需要工人)

大宅

I asked my maid and she understand wor...

'I sent you this pic (via the phone) and u need to save in the memory'

I think the pic means the naked pic

...

別墅

唔該晒您地呀! 我今晚等佢訓覺時抄多D佢SMS講乜先, 我好怕佢對我個女做埋D核突野, 看佢個樣唔似, 但係不可不防.

好在我7月開始到而家都無做野係屋企同亞女特訓準備考幼兒園, 本來見亞女係呢兩個月特訓大有進步, 我正準備重出江湖, 而家又搞埋D咁gei野好鬼擔心.

原文章由 micmic40 於 07-8-15 17:39 發表
I asked my maid and she understand wor...

'I sent you this pic (via the phone) and u need to save in the memory'

I think the pic means the naked pic

侯爵府

...

我工人話:

我比我d XX相你,唔好唔見!!!

大宅

[quote]原文章由 朗仔 於 07-8-15 21:32 發表
nich tk ksh gmbr lue tbtkng2an di hp pingat jp di hps ya kl
prl di di hp lueabadikan

我工人話:

NICH TK KSHGMBR-"I GIVE U A PHOTO."
DI HP PINGAT JP DI HPS - "YOUR PHOTO DIDNT DELETED"

YA KI-"IF"
PRL-"WANT"
DI DI HP LUEABADIKAN-"THIS PHOTO,ACCEPT"!!
TBTKNG2AN-???
I DONT KNOW CAN HELP U HA???
HAVE A NICE DAY!!!HAVE A NICE DAY!!!

別墅

尋晚bk down左, 而家抄過, 有無人可以幫手翻譯(有5個sms)?

1) Ma nych kangen! Tp ma2 gak marah kan
2) Mbak wina ini aku endang hr minggu jd minjami uang ya mbak maaf ngerepoti aku butnh
3) Dah tdr to ma? Dr td kok gak ada kbr. Ayah kuangen lho apa memang disengaja godain
4) Tuma nmrny ayah klo kurang jelas ntitanya gak pa2
5) lek siten kon tip usreg iki no:re

原文章由 朗仔 於 07-8-15 21:32 發表

我工人話:

我比我d XX相你,唔好唔見!!!

[ 本文章最後由 kattang 於 07-8-16 10:57 編輯 ]

別墅

尋晚bk down左, 而家抄過, 有無人可以幫手翻譯(有5個sms)?

1) Ma nych kangen! Tp ma2 gak marah kan
2) Mbak wina ini aku endang hr minggu jd minjami uang ya mbak maaf ngerepoti aku butnh
3) Dah tdr to ma? Dr td kok gak ada kbr. Ayah kuangen lho apa memang disengaja godain
4) Tuma nmrny ayah klo kurang jelas ntitanya gak pa2
5) lek siten kon tip usreg iki no:re

大宅

原文章由 kattang 於 07-8-16 11:12 發表

3) Dah t ...

做乜而家D工人咁鍾意只係囉個字既音黎打...
咁多我都只係識一句.. 都費時問老印...

別墅

原文章由 Maltesers 於 07-8-16 11:19 發表

做乜而家D工人咁鍾意只係囉個字既音黎打...
咁多我都只係識一句.. 都費時問老印...

都多謝你幫忙先(雖然我好相知佢講乜), 希望有其他人可以幫我.
佢今日都係無出聲, 我無野架, 最多佢口臭咋嘛. 其實我需唔需要叫agent同佢"照肺"呢?佢之前係香港有4年經驗+星加坡2年, 話頭醒尾, 完全唔使教, 廣東話一流, 如果佢做得好, 完約我一定比bonus佢(以前有同佢提過bonus的事), 但佢而家咁樣, 我怕我忍唔住道火剷到佢飛起繼而即抄, 我份人好nice但就係唔可以"貼錢買難受", 比錢佢仲要受佢氣就no way.

請問有好方法嗎?

大宅

原文章由 kattang 於 07-8-16 12:40 發表

都多謝你幫忙先(雖然我好相知佢講乜), 希望有其他人可以幫我.
佢今日都係無出聲, 我無野架, 最多佢口臭咋嘛. 其實我需唔需要叫agent同佢"照肺"呢?佢之前係香港有4年經驗+星加坡2年, 話頭醒尾, 完全唔使教 ...

bonus唔洗諗喇,到佢完約時(如果可以完約)同佢講:唔係特登唔比bouns你... 如果你工作效率同態度,由岩岩黎到而家都係咁好,我都會比你... 而家只係你自己唔想要...

做野方面,如果佢真係唔得,就換左佢啦... 睇佢都係瘟仔瘟到慒左... 
你想留佢既,就做下小動作... 扮同老公傾比唔比 bouns 佢... 等佢"偷聽"到,知道你地既要求... 如果佢之後有好表現,你咪讚下佢:而家咁咪好囉,之前個D唔好喇,希望你繼續都係咁好...
再唔得既... 就扮換人,比佢無意中見到其他工人既cv...
扮一輪(一星期)佢都係咁就真係搵人喇... 之後換左佢... 唔好等到最後要你死我活先換,等大家好來好去嘛...

別墅

原文章由 Maltesers 於 07-8-16 13:05 發表

bonus唔洗諗喇,到佢完約時(如果可以完約)同佢講:唔係特登唔比bouns你... 如果你工作效率同態度,由岩岩黎到而家都係咁好,我都會比你... 而家只係你自己唔想要...

做野方面,如果佢真係唔得,就換左 ...

最後都係叫佢去agent度照肺同埋簽定終止合約信, 如果表現唔好一個月後byebye, 好的話就當無事發生.
haha...agent話佢喊到成隻豬咁, 返來後禮貌好左但未warm up晒, 今天好好多了.

大宅

原文章由 kattang 於 07-8-17 19:19 發表
最後都係叫佢去agent度照肺同埋簽定終止合約信, 如果表現唔好一個月後byebye, 好的話就當無事發生.
haha...agent話佢喊到成隻豬咁, 返來後禮貌好左但未warm up晒, 今天好好多了.

有咩需要喊? 又唔係叫佢坐監... 佢只需要認就得啦∼
而家反而希望佢知道個D野係唔岩既,除非佢 sd 個個係佢老公...
btw,你想佢點 warm up??

別墅

原文章由 Maltesers 於 07-8-17 19:47 發表

有咩需要喊? 又唔係叫佢坐監... 佢只需要認就得啦∼
而家反而希望佢知道個D野係唔岩既,除非佢 sd 個個係佢老公...
btw,你想佢點 warm up??

佢一早離左婚架啦, 話過唔再信男人wor.....係agent返來後可能驚魂未定.

男爵府

原文章由 kattang 於 07-8-17 19:19 發表

唉!我個前印印話收起果5隻四仔係個fd的,及私自買電話(在工作時間打電話及sms),帶佢落agent照肺,個agent都話佢喊到豬頭,返來都無認錯.你個印都知衰,希望有得救~~~

首頁

尾頁

跳至