少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

請問大家11歲割包皮問題,有無人試過在公立醫院做?
排期幾耐先有得做?之前要見醫生幾多次先有得做?謝謝各位解答!

blueb  我仔淨排期見專科醫生都要等年半, 要做手術都唔知等幾耐  發表於 14-3-26 11:40

禁止訪問

回覆:“割包皮問題“

大宅

畀面勳章

karenww 發表於 14-3-21 12:59
我小朋友試過,係要排好耐先幫你轉介去醫院做架,大概等咗6-7年,我個仔做嗰時都成10歲啦

...
謝謝解答!請問你有冇做到?有冇私家醫生介紹?

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

回覆:“割包皮問題“

我個仔升一年級個時做,政府醫院,我比紙排期,由見醫生,到做手術個日都係等左四個月左右

大宅

樓主, 你盡快去政府醫院安排見醫生先, 我囝囝十歲時, 在健康院檢查時, 發現有此情況, 去政府醫院排期, 見了醫生, 他給了很好的建議, 原來政府這幾年, 引入了一隻藥膏, 可以先擦一段時期, 如果未見成效, 才進行割包皮手術. 他還說, 大部份私家醫院都無引入, 因為私家醫生會建議進行割包皮. 不是錢的問題, 而是我覺得盡量不用做手術就最好.
9個月後去覆診, 情況幾好, 也暫不用做手術. 又再排期今年再去覆診.

大宅

引用:樓主,+你盡快去政府醫院安排見醫生先,+我囝

原帖由 叮叮噹. 於 14-03-27 發表
樓主, 你盡快去政府醫院安排見醫生先, 我囝囝十歲時, 在健康院檢查時, 發現有此情況, 去政府醫院排期, 見了 ...
可以提供藥膏名稱嗎?

大宅

不好意思, 昨晚返屋企揾唔番隻藥膏, 因為巳是2年前的事了.

大宅

好媽媽勳章

betamethasone [Valerate] cream o.1% 15G 有類固醇,醫生處方及外用搽3個月要停.每日一次

大宅

引用:樓主, 你盡快去政府醫院安排見醫生先, 我囝

原帖由 叮叮噹. 於 14-03-27 發表
樓主, 你盡快去政府醫院安排見醫生先, 我囝囝十歲時, 在健康院檢查時, 發現有此情況, 去政府醫院排期, 見了 ...
點解我去政府e院睇 佢地話冇藥膏擦嘅 只建議割

大宅

回覆 haozhi 的帖子

你是去哪間醫院的 ? 我小兒是去觀塘聯合醫院看的. 我清楚記得當時他十歲, 跟隨學校到健康院檢查時, 因為我當時無去, 所以姑娘打電話給我, 說明此問題, 並安排小兒資料轉去聯合, 一段時間後, 聯合姑娘打給我們約見 (大概6-9個月吧), 去到時, 見到的全是一班小男孩, 都是包皮檢查的. 我見當時他們也全是取藥膏走的. 之後再一年後覆診, 巳說小兒暫不用割包皮了, 但又訂了一年後覆診, (今年十月).

至於藥膏, 以上有人post 過, 我想也頪似吧.

大宅

畀面勳章

回覆 叮叮噹. 的帖子

thanks 叮叮噹!佢已經排左九月份看!

大宅

singsingfok 發表於 14-4-5 19:46
回覆 叮叮噹. 的帖子

thanks 叮叮噹!佢已經排左九月份看!

singsingfok,
是否都是聯合醫院呢?

大宅

樓主,
還有一樣提醒, 檢查當天, 可以的話, 叫他爸爸陪同, 因為孩子巳長大, 醫生會問準當時人, 是否願意媽媽一起陪同進入, 但當時只有我同行, 幸好小兒答"沒問題", 我才可以準入檢查處, 醫生還會細心檢查和討論, 所以有爸爸在, 比較好一點的.
當第二年覆診時, 我巳叫爸爸務必陪同孩子到聯合了.

別墅

我仔去年(小六時)做了, 是在健康檢查時提出 (2月左右), 然後去政府醫院排期看, 4月首看, 5月覆診時決定做, 6月初就在將軍澳醫院做了, 不太痛, 即日出院, 幾天就好了, 期間還可回校拍畢業相呢.

大宅

畀面勳章

叮叮噹:不是聯合啊!

大宅

引用:請問大家11歲割包皮問題,有無人試過在公立

原帖由 singsingfok 於 14-03-19 發表
請問大家11歲割包皮問題,有無人試過在公立醫院做?
排期幾耐先有得做?之前要見醫生幾多次先有得做?謝謝 ...
我個仔兩日前在私家做了$15500可即日岀院,提吓做不做手術問題,我個是五十五十做不做都可,医生解釋如不做,婚後男方是冇問提,旦女方好容意會 細菌感染所以 決定做手術

大宅

畀面勳章

回覆 ellene 的帖子

請問在哪間醫院,哪位醫生?可pm告之我嗎?thanks

大宅

回覆:singsingfok 的帖子

在法國医院曾文謙医生,他現在放假要28号才英診
,

大宅

畀面勳章

回覆 ellene 的帖子

謝謝各位解答?