懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

懷孕初期其實除左唔好做太大動作外,
同埋可樂,o加啡個d唔飲得,豆腐花涼茶唔得,
仲有d咩初初大肚係唔食得架?
e生話我作小產,咁其實我應該食d咩可以補下呢?

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 Yuen0130 於 07-8-18 16:06 發表
懷孕初期其實除左唔好做太大動作外,
同埋可樂,o加啡個d唔飲得,豆腐花涼茶唔得,
仲有d咩初初大肚係唔食得架?
e生話我作小產,咁其實我應該食d咩可以補下呢?

可以食下vitamins同folic acid.

洋房

甲殼類海產-毒/bb皮膚敏感
某部份朱古力-有部份有咖啡因
茶-都係咖啡因
豆漿-令bb氣管收窄
西瓜-涼/糖份高
荔枝-熱/糖份高
煎炸野-刺激/油
........................

要講晒多到你唔信咁多,部份係西醫講,其他係中國傳統,信唔信就見人見致
不過其實書仔話,含咖啡因一日唔多過兩杯都可以,不過都係少飲為妙啦。最緊要唔好太過份就ok啦!:mrgreen:
~~~咁快有兩個bb,要炒下股減壓~~~

大宅

好媽媽勳章

唔可以食木瓜同埋薑, 因為會令子宮收縮; 唔可以食香蕉, 因為滑腸同埋比較涼, 有啲人食完會頭暈; 唔可以食當歸, 參, 紅棗呢啲行氣活血既食物; 仲有藥物(無論係中藥定西藥)同藥材都唔好食, 因為對bb唔好ga!

我唔知作小產可以食啲乜野補下, 但我諗只要保持心境開朗, 多啲休息咁對你同bb都會好啲既!

別墅

咁煮菜個陣仲好唔好落薑呢?

複式洋房

原文章由 Yuen0130 於 07-8-21 14:12 發表
咁煮菜個陣仲好唔好落薑呢?

我會落GARLIC &1片薑, 少少吾緊要啦...

大宅

死啦,我好多都有食呀

大宅

落薑好架...我地一般食既菜都係偏涼.
木瓜,蟹,薏米,芒果,西瓜,唔好食.

作小產冇特別野要食,多瞓床休息,保持心情好咁就ok.

大宅

我媽咪話婆婆以前教佢飲鮑魚湯. 我一有左佢就去海味舖買青邊鮑(急凍)煲湯俾我安胎, 直至大概3個月才停. 有人用乾鮑但媽咪話有多工夫. 聽講花膠湯都得, 價錢應該平d. 去海味舖問下d人會教你點整.

首頁

尾頁

跳至