跳至

首頁

尾頁

別墅

b 囡 這二日 甩頭髮...不是普通的甩, 是 "連根拔起" 一樣, 頭髮連頭皮一齊甩出來, 再看清楚, 發現整個頭的皮都好乾, 好像很容易脫出來一樣.

是什麼問題呢??? 求救

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

係唔係頭泥呀? 如果係, 可以用橄欖油捽... 不過我嫌呢個方法太油"立"~

當年哥哥我係用嬰兒洗髮泡沫 (Biolane <-- 咁上下串法, 在吉之島買, 約$5X) 佢比一般洗頭水/沐浴露易起泡, 咁D污垢就較易浮出來...

或者你試下轉洗頭水/沐浴露啦, 不過個人認為Johnson's Baby From Head to Toe & SebaMed Baby Bubble Bath都偏乾...

[ 本文章最後由 小倩 於 07-8-18 18:53 編輯 ]

別墅

原文章由 小倩 於 07-8-18 18:49 發表
係唔係頭泥呀? 如果係, 可以用橄欖油捽... 不過我嫌呢個方法太油"立"~

當年哥哥我係用嬰兒洗髮泡沫 (Biolane

Thank you

我地會試試..!
:) :)

別墅

原文章由 小倩 於 07-8-18 18:49 發表

當年哥哥我係用嬰兒洗髮泡沫 (Biolane

買不到 Biolane, 我買了 "kxxxxx" (忘了怎樣串) 的嬰兒洗頭水. 用了4天, 好像好了一點點!!

是否要很長時間才能ok?

複式洋房

求救...!

How old is you bb, normally the 頭泥 will gone before 3
months. some are gone after 1 months. it depends on
the bb lah

原文章由 greatli 於 07-8-23 09:28 發表

買不到 Biolane, 我買了 "kxxxxx" (忘了怎樣串) 的嬰兒洗頭水. 用了4天, 好像好了一點點!!

是否要很長時間才能ok?

別墅

原文章由 BingBing414 於 07-8-23 09:31 發表
How old is you bb, normally the 頭泥 will gone before 3
months. some are gone after 1 months. it depends on
the bb lah

my BB is nearly 5months la, in the first few months, no problem ga.:cry: :cry:

男爵府

我個仔都係三個月先開始有頭泥同連d頭髮仔一齊甩, 我用左瑞士寶寶的油幫佢查同輕按摩, 好快就無哂d泥, 不過胎毛頭髮繼續甩....

別墅

原文章由 babushka 於 07-8-23 09:52 發表
我個仔都係三個月先開始有頭泥同連d頭髮仔一齊甩, 我用左瑞士寶寶的油幫佢查同輕按摩, 好快就無哂d泥, 不過胎毛頭髮繼續甩....

瑞士寶寶 -->邊度有得買?

thanks

男爵府

我個BB的頭泥都係3個幾月先第一次出現, 我同佢用 baby oil按摩, 1-2次已經乾淨番晒, 但係同樣都係勁甩毛...

原文章由 babushka 於 07-8-23 09:52 發表

別墅

原文章由 碟碟 於 07-8-23 10:00 發表
我個BB的頭泥都係3個幾月先第一次出現, 我同佢用 baby oil按摩, 1-2次已經乾淨番晒, 但係同樣都係勁甩毛...

是否要用力"整甩"那些頭泥?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 greatli 於 07-8-23 09:56 發表

瑞士寶寶 -->邊度有得買?

thanks

瑞士寶寶 = Swisso
永安& Sogo都見過有~

王國長老

原文章由 greatli 於 07-8-23 10:36 發表

用oil就要好好心機慢慢捽, 用shampoo就同普通洗頭一樣, 不過捽耐少少先過水囉 :mrgreen:

男爵府

唔使好大力捽架, 我用baby oil整濕綿花球, 然後o係有頭泥既地方輕力打圈, 的頭泥就會走出黎, 然後再用濕毛巾抺走, 再同佢洗頭仔, 咁就乾淨晒lu:loveliness:

原文章由 greatli 於 07-8-23 10:36 發表

男爵府

我買左mustela泡泡洗頭水比囡囡洗頭泥但係唔多得,後來買左枝瑞士寶寶甘菊果隻shampoo大枝裝,係荷花買百幾蚊果隻,就好快洗晒d頭泥喇
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

洋房

荷花都有得買
(聽聞千色店都有)
原文章由 小倩 於 07-8-23 11:03 發表

瑞士寶寶 = Swisso
永安& Sogo都見過有~

首頁

尾頁

跳至