跳至

首頁
12345...46

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

DalaDala,
"我要o係殘廁企嚮度泵。試過企到好攰, 挨左埋牆" ~ 我真係睇到都心痛:cry:. 無論個殘廁有冇廁所蓋, 你都可以試下買用完即棄膠枱布 (我在百佳買, $1x/1捲50張, 42"x42"), 每次泵奶用一張來蓋在廁所上, 咁就有地方可坐了.
我試過在廁所泵奶時聽到有2個同事傾話點解有"at at"聲, 不過我就冇理佢地, 繼續"at at at", 至多放慢少少個節奏. 我覺得我地要對自己有自信, 相信餵奶/擠奶係天經地義同偉大的事, 唔需要太怕其他人知的. 可能我係第二胎啦, 我而家的心態係唔怕俾人知我在公司泵奶, 只要唔係俾人見到就冇問題.
有些人係用手擠效果好過用泵的. 所以你用手都好呀! 如果想在公司都用泵, 又可以考慮一次用泵, 其餘次數用手.

fattyangela,
怕電話響 ~ 可唔可以'long'起個電話呀? 我係咪好衰呀, 泵奶第一, 將公司野放埋一邊.

珍珠宮

好媽媽勳章

尋日成家人去左街街, 下晝在island shangrila度食tea buffet. 去到酒店時我問d職員有冇地方可以俾我餵奶, 個女職員就介紹我去佢地個toilet. 雖然我都唔係咁想要妹妹在廁所度食奶, 不過得我一個人 (老公帶大仔去了香港公園玩) 的話, 在公眾地方餵我唔太handle到.
不過原來個廁所都好ok, 入面有一處地方 (望唔到廁格的) 有兩張椅俾人梳頭髮整妝的, 我就在那兒餵妹妹食奶. 我著了哺乳衣, 每當有人出入廁格那邊時, 我都冇理會. 我唔太mind俾人見到. 如果有人留意到我在餵奶, 咁我就當自己係promote緊餵人奶.

伯爵府

amy
你要大膽d, 穿了哺乳衣可以大可同桌一齊食(餵) 丫 :lol:
我上星期係grand hyatt tea buffet 都一樣照餵, 我直情冇諗過要問佢地(staff) 邊度可以餵奶 下次約我一齊去tea, 有我陪你壯膽

原文章由 amypekkle 於 07-8-27 10:03 發表
尋日成家人去左街街, 下晝在island shangrila度食tea buffet. 去到酒店時我問d職員有冇地方可以俾我餵奶, 個女職員就介紹我去佢地個toilet. 雖然我都唔係咁想要妹妹在廁所度食奶, 不過得我一個人 (老公帶大仔去了香 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 reginang 於 07-8-27 11:20 發表
你要大膽d, 穿了哺乳衣可以大可同桌一齊食(餵) 丫 :lol:
我上星期係grand hyatt tea buffet 都一樣照餵, 我直情冇諗過要問佢地(staff) 邊度可以餵奶 下次約我一齊去tea, 有我陪你壯膽

我都試過在餐廳邊食邊餵. 不過我技術唔熟, 要走埋一二邊整理好件衫同sling先餵到.
尋日食tea buffet 3:30先開始, 但我2:30到左要餵奶, 所以未入餐廳, 要在酒店其他地方搵位.

我都好想搵次同你一齊去tea, 學下你點handle.

係呢, 有冇其他奶媽有興趣出來一齊學/練習呀?

大宅

i also want to feed freely anytime anywhere but just my husband side they all dun like me to feed in public:-( saying it is too ugly for ppl to see...but of coz when i go out alone i wont care la:tongue:

男爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 amypekkle 於 07-8-27 17:17 發表

係呢, 有冇其他奶媽有興趣出來一齊學/練習呀?

好呀, 出來見下面, 大家交流下丫.

男爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 amypekkle 於 07-8-27 17:17 發表

我都試過在餐廳邊食邊餵. 不過我技術唔熟, 要走埋一二邊整理好件衫同sling先餵到.

amy,
其實有位坐, 可以唔駛用 sling 都得咖喎.
你係咪用條 sling 揹住妹妹先餵

別墅

最近bb食奶好唔專心, 成日食5分鐘就郁身郁勢, 搞到嘔奶, 都唔知佢食多唔多啦, 又唔知係咪照番3個半/4個鐘一次...

伯爵府

amy
咁我一於等你約架嗱......
我呢d 變左全職媽咪既得返好少朋友
更加上要去度邊餵度邊
就更加難有人約 :-(

仲有冇奶媽一齊互約丫 :lol

btw, 我都冇諗點handle, 總之一去到目的地, 馬上要環顧四周, 找合適既位置, 個心就要諗下就樣就位, 總之要膽大心細...... 旁若無人.....

尋日食tea buffet 3:30先開始, 但我2:30到左要餵奶, 所以未入餐廳, 要在酒店其他地方搵位.

我都好想搵次同你一齊去tea, 學下你點h ...

伯爵府

我隻仔都一樣吾專心, 如果一個吾覺意同佢有眼神接觸到, 佢仲會望住你笑, 笑到連阿媽個奶咀都趺埋出嚟, 攪到成日要幫佢執奶咀.. 不過, 除左晚上6-7 個鐘吾洗餵夜奶之外, 我最耐都係3個鐘度就餵一次, 4 個鐘真係未試過.

呢幾日開始用奶樽比水佢飲, 開頭勁喊10mins, 我一於好少理照將bottle 放係佢口裡面, 點知佢喊到吾喊就係咁含住, d 水就係唇既2 邊流返出嚟......

你地阿b 肯吾肯飲水

原文章由 jadeleejk 於 07-8-27 22:09 發表
最近bb食奶好唔專心, 成日食5分鐘就郁身郁勢, 搞到嘔奶, 都唔知佢食多唔多啦, 又唔知係咪照番3個半/4個鐘一次...

珍珠宮

好媽媽勳章

Monkichi,
如在公眾地方如餐廳餵, 我會用條sling抱住妹妹先餵. 我唔係好夠手臂力, 基本上我要有位坐先餵到. 試過要企住餵了一陣, 餵完手痛.ops:" />

Regina,
飲水 ~ 我so far只係妹妹打完針發燒要食藥那時才有俾水佢飲呀. 我堅信人奶bb係唔使飲水的:mrgreen:. bb想飲野, 我寧願佢飲多d奶奶.

奶媽交流聚會
大家有冇邊間酒店的buffet抵食請提出吖.
呀! 我諗起有次去都會海逸酒店食buffet都唔錯, 都算平靚正. 唔知大家嫌唔嫌紅磡火車站呢個位置"隔涉"呢?
大家想食lunch定tea buffet?
雖然未定到日期同地點, 不過大家如有興趣join, 有冇話prefer星期六定星期日?

交流聚會
網名....................大約人數.....時間
amypekkle.............2大2小....sat, sun都ok, tea又得, lunch又得

地點提議
1. 紅磡都會海逸酒店 (click)
 自助午餐: (Sat, Sun, Public Holiday)
 12:00nn~2:30pm - 成人 $208 / 小童 $158
 下午茶自助餐 : (Sat, Sun, Public Holiday)

3:30p.m~5:30p.m - 成人 $148 / 小童 $88
 註: 另加一服務費. 我有compass visa有85折.

大人折實: lunch $195, tea $139

p.s. 大家有地點請提議, 我可以負責上網搵價錢等資料:mrgreen:

[ 本文章最後由 amypekkle 於 07-8-28 09:19 編輯 ]

大宅

amy

交流聚會
網名....................大約人數.....時間
amypekkle.............2大2小....sat, sun都ok, tea又得, lunch又得
yuenru....................2大1小.........sat, sun都ok, prefer tea.

speaking about feeding in the public, I went to 西田 last Sunday. since there were lots of people waiting for the nursery room, there was a queue using the room. afte waited for 15 minutes, my baby started crying. I ended up using 紗巾 cover up and fed her in public. people do give me a strange look but I don't really care.

also, when my colleagues asked me what do I feed her, I never hestiate to tell them that I feed her with my milk. it should be something we should be proud of!

大宅

jess0331...1big1small...prefer tea...haha cheaper ma

珍珠宮

好媽媽勳章

奶媽交流聚會
呀! 我諗起有次去都會海逸酒店食lunch buffet都唔錯, 都算平靚正. 唔知大家嫌唔嫌紅磡火車站呢個位置"隔涉"呢?
雖然未定到日期同地點, 不過大家如有興趣join, 有冇話prefer星期六定星期日?

Tea Buffet 交流聚會
網名....................大約人數.....日期
amypekkle.............2大2小....sat, sun都ok
yuenru...................2大1小....sat, sun都ok
jess0331...............1大1小.....冇特別講日子, 即係sat, sun都得?

地點提議
 自助午餐: (Sat, Sun, Public Holiday)
 12:00nn~2:30pm - 成人 $208 / 小童 $158
 下午茶自助餐 : (Sat, Sun, Public Holiday)

3:30p.m~5:30p.m - 成人 $148 / 小童 $88
 註: 另加一服務費. 我有compass visa有85折.

tea 大人折實: $139; 3歲或以上小童

p.s. 大家有地點請提議, 我可以負責上網搵價錢等資料:mrgreen:

別墅

奶媽交流聚會
呀! 我諗起有次去都會海逸酒店食lunch buffet都唔錯, 都算平靚正. 唔知大家嫌唔嫌紅磡火車站呢個位置"隔涉"呢?

網名....................大約人數.....日期
amypekkle.............2大2小....sat, sun都ok
yuenru...................2大1小....sat, sun都ok
jess0331...............1大1小.....冇特別講日子, 即係sat, sun都得?
ZhuZhuMa..............1大1小(可能2大2小)...sat, sun都ok

紅磡都會海逸酒店好似有個日式料理Set每位$220(?). 唔知有冇房(tatame)?! 有就prefect啦!

地點提議

我大囝Isaac在2004年8月3日出世
我細囝Eton在2007年4月29日出世

別墅

原文章由 reginang 於 07-8-28 00:36 發表
我隻仔都一樣吾專心, 如果一個吾覺意同佢有眼神接觸到, 佢仲會望住你笑, 笑到連阿媽個奶咀都趺埋出嚟, 攪到成日要幫佢執奶咀.. 不過, 除左晚上6-7 個鐘吾洗餵夜奶之外, 我最耐都係3個鐘度就餵一次, 4 個鐘真係未 ...

哈...我bb都係一時時, daytime而家最耐可以4個鐘先食, 不過有時扭眼瞓又會畀佢食少少, 水都有時肯飲, 有時又係同你個一樣, 啜住唔飲

本來介左夜奶呀, 呢兩日唔知做咩又2-3點喊, 畀佢食都係食少少

別墅

我都覺得紅磡都會海逸酒店係good suggestion呀, 最近去過tea buffet真係唔錯, $148有15%off, 好抵呀, 多野食地方又大

ZhuZhuMa..............1大1小(可能2大2小)...sat, sun都ok
jadeleejk................2大1小 (應該係:mrgreen: )....sat/sun

伯爵府

奶媽交流聚會

jadeleejk................2大1小 (應該係:mrgreen: )....sat/sun

reginang........2大2小...... sat/sun ~ ok (prefer sun)

紅磡都會海逸酒店好似有個日式料理Set每位$220(?). 唔知有冇房(tatame)?! 有就prefect啦!

地點提議

[ 本文章最後由 reginang 於 07-8-28 20:54 編輯 ]

別墅

reginang........2大2小...... sat/sun ~ ok (prefer sun)
咕嚕....................1大.........sat, sun都ok

原文章由 reginang 於 07-8-28 20:51 發表
奶媽交流聚會
雖然未定到日期同地點, 不過大家如 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

奶媽交流聚會

*** 提議Tea Buffet的日子: 16/9 (Sun) ***
*** 地點: 暫定紅磡都會海逸酒店 ***
請大家confirm得唔得.
註: 本來仲想提議2/9, 不過好似急左少少. 而且呢度有幾位第二胎的媽媽, 可能九月頭要忙於攪小朋友開學的野. 如果多人16/9唔得, 可再改期.

網名....................大約人數.....日期: 16/9
amypekkle.............2大2小....confirm ok
yuenru...................2大1小....
jess0331...............1大1小.....
ZhuZhuMa.............1大1小(可能2大2小)...
jadeleejk...............2大1小 (應該係:mrgreen: )....
reginang................2大2小.....
咕嚕....................1大1小.........
暫時人數:
大人~11; 小童~2; 母乳寶寶~7

Regina, 請問你大女幾歲了? 如果16/9去, 智程(我大仔)未夠3歲, 可以唔使錢.

地點提議

tea 大人折實: $139; 3歲或以上小童折實: $83

首頁
12345...46

尾頁

跳至