自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

事緣c6話我教得個仔太謙謙君子,將來不利社會上發展,應該要投入一種運動學習男人世界的拼搏。

PS、亞仔有學運動的課外活動,每星期至少有三小時參與體育活動,不過唔係投入到去比賽去贏獎果種
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

珍珠宮

回覆:能夠在事業上拼搏的男人有咩性格特質?

難道佢想個仔。。。。。。。
好勇鬥狠?心狠手辣?定要教佢弱肉強食?

小朋友自然d好,
再大d靠佢自己經歷自然會變。。。。
小朋友應該係開心既。。。

珍珠宮

mike89 發表於 14-3-25 13:08
難道佢想個仔。。。。。。。
好勇鬥狠?心狠手辣?定要教佢弱肉強食?
佢唔係咁既意思。佢意思係我管教得太嚴,個仔做事變成跟我既標準,而佢覺得我的標準同行為模式太女性化

禁止訪問

侯爵府

引用:事緣c6話我教得個仔太謙謙君子,將來不利社

原帖由 VKwan 於 14-03-25 發表
事緣c6話我教得個仔太謙謙君子,將來不利社會上發展,應該要投入一種運動學習男人世界的拼搏。

PS、亞仔有 ...
要學點樣響社會打滾,第日大把機會,幾廿年可以學,但正直,謙謙君子唔係想學就學到,反而從小灌輸正確價值觀先重要,學懂負責任,堅持,有同理心,目標感先最重要,目標感可以用學習成續好就獎厲去培養,責任感可以從家務及自理方面培養,同理心可以帶佢去做多點義工,堅持可以帶佢去學佢有興趣嘅運動,鍛鍊身體之餘,學懂堅持。

禁止訪問

引用:難道佢想個仔。。。。。。。好勇鬥狠?心狠

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

男仔最緊要處事果斷,有主見,為人圓滑,能夠交友滿天下,集齊以上,再加上有一定嘅學歷,事業應該唔難發展

侯爵府

引用:事緣c6話我教得個仔太謙謙君子,將來不利社

原帖由 VKwan 於 14-03-25 發表

PS、亞仔有 ...
多D嘉許及欣賞孩子都好重要,小朋友嘅自信往往在童年時在父母處建立出來。

子爵府

畀面勳章

呢個topic令我諗起“百倍償還“
btw,我覺得要理性,要有種氣勢,雖然未至於要蝦人,但唔可以比人蝦,最好有d領導才能,仲要有自信

子爵府

雙面人…對街既人一面,對屋企人一面…

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

堅持, 毅力, 或者係"固執"
淡淡的來, 好好的去 ....

公爵府

http://preschooler.thebump.com/controlling-mother-affect-child-9197.html

水晶宮

樓主,你老公要個仔投入一種運動,係啱ge, 始終男仔要man, 做事要有毅力、鬥心、拼搏。ball games 如籃球好合男仔玩,練埋反應和臨埸應戰,面對輸羸。男仔就係要有呢種man 的性格

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我都有諗過呢個問題, 媽媽始終是女人, 好難教個囝男人味果一面....不如叫爸爸多D時間比個囝學下男人既世界應該點做....

珍珠宮

其實我都唔算好controlling,不過要求的確比較高,尤其品德,導致亞仔從來唔同人爭野,本來係好事,但有時禮讓同退縮唔去爭取可能是一線之差……所以我都唔識分析喇

珍珠宮

birdbird 發表於 14-3-25 13:47
樓主,你老公要個仔投入一種運動,係啱ge, 始終男仔要man, 做事要有毅力、鬥心、拼搏。ball games 如籃球好 ...
我c6就係講類似既野,佢講男人有男人的世界,女人未必體會到

珍珠宮

gigi1020 發表於 14-3-25 13:53
我都有諗過呢個問題, 媽媽始終是女人, 好難教個囝男人味果一面....不如叫爸爸多D時間比個囝學下男人既世界 ...
c6就係咁多年都冇湊過個仔,屋企大小事務都係我做,到現在個仔十二歲無端端有d咁既comment

翡翠宮

好媽媽勳章

VKwan 發表於 14-3-25 13:54
其實我都唔算好controlling,不過要求的確比較高,尤其品德,導致亞仔從來唔同人爭野,本來係好事,但有時 ...
我老公都話過我.... 阿仔唔識同人爭野... 手拎住波, 人地搶, 阿仔會放手......

人地打佢, 當然唔會還手啦 ......

水晶宮

VKwan 發表於 14-3-25 13:54
其實我都唔算好controlling,不過要求的確比較高,尤其品德,導致亞仔從來唔同人爭野,本來係好事,但有時 ...
as their parents ... we have to learn how to 放手

Bye

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

VKwan 發表於 14-3-25 13:58
c6就係咁多年都冇湊過個仔,屋企大小事務都係我做,到現在個仔十二歲無端端有d咁既comment
...
我個囝現在7歲, 主要又係我教, 對住家姐, 工人多, C6又係忙.......我都有諗過佢大過唔夠MAN, 唔夠競爭力, 始終對住女人堆, 依家佢打台拳時最man

首頁

尾頁

跳至