婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

細媳婦指老公細佬個女友,我叫A啦。
老公我同兩個細路,老公細佬,6299同住。
A因為某d原因要黎我地屋企暫住兩星期。

99尋日問A今日返幾點,佢話返夜,我地大家有共識返夜嘅會食埋中午飯先返工。今日A 11:30出門。。

99好緊張咁問:你唔係食埋飯先返工咩?
A:唔食啦,要上堂。(我一聽到佢咁講,就知佢出街食,因為佢一向唔鍾意食99煮嘅喇嘢)
99:唉吖,唔食嘢點得呀
A:上堂有餅食,再唔係響樓下買包食
99:我煮埋你飯啦,你攞飯盒帶d飯餸返公司食啦
A開始不耐煩:唔啦,費事帶
99:今晚收幾點呀,等你食飯
A一路行出門一路講:唔洗等啦
99追出走廊:咁今晚留飯俾你收工返黎食啦
A:唔洗啦,返到黎11點
(完)

我自己諗到個原因點解99對A好過我,就係我有兩個囡,唔打算再生,抱男內孫嘅大計就要靠A

珍珠宮

唔好咁多心,段對話好平常。比較+亂諗只會令你自己唔開心。

翡翠宮

就咁睇睇唔到
係好平常一個嚕騷老人家同後生女既對話

大宅

回覆:99對未入門嘅細媳婦仲好過我

每個人同人之相處都有蜜月期既。。。

rachel_ching  X2  發表於 14-3-28 13:41

男爵府

入左門就知,唔洗羨慕

pandababy1127  入門前後真係差得遠,入門講同一番說話實有問題  發表於 14-3-27 20:02
tingloveyin  係呀,入左門吾同晒!我結左婚先知!拍拖時吾會有說話聽、結婚之後立即玩暗示……  發表於 14-3-27 02:06

男爵府

nicolebean 發表於 14-3-26 14:10
入左門就知,唔洗羨慕
無錯, 你99對自己人(你)同街外人 (未入門的細仔女友)的分別而已,唔好亂諗。

老一輩通常會對街外人好,因為怕被人講是非 / 家醜不出門;但你係自己人,對你唔洗再客氣,亦唔洗擺心思係你身上。

mingjan  x2  發表於 14-3-26 14:57

大宅

冇咩野好介懷
剛剛開始婆媳關係都係表面客氣,甜蜜期一過好多現型事件
咩野未結婚就冇資格係度講野,思想真係好……心態有些霸……噢!

大宅

引用:就咁睇睇唔到係好平常一個嚕騷老人家同後生

原帖由 mini1204 於 14-03-26 發表
就咁睇睇唔到
係好平常一個嚕騷老人家同後生女既對話
但換轉係我,唔食飯又唔預早同99講,佢一定鬧爆我,仲一定c6,62講,"阿x唔食飯又早d出聲,冇黎'答烚'!"

佢仲要誇張到追出走廊喎

水晶宮

我唔覺你99對果位外人有幾好.
我覺得煩到死就真.

男爵府

我99第一次見我,就同佢個仔講:你呀,以後食少d野,俾多d野女朋友食呀!
到我地要結婚,我99同老公講:男人記住留多個錢係自己到呀,供樓呀、開支果d記住叫老婆夾返份!

rachel_ching  X2  發表於 14-3-28 13:42
ivythepooh  wa....落差咁大~~  發表於 14-3-27 10:47
心存善念  好寫實 !  發表於 14-3-27 05:36

大宅

引用:唔好咁多心,段對話好平常。比較+亂諗只會

原帖由 mrschocolate 於 14-03-26 發表
唔好咁多心,段對話好平常。比較+亂諗只會令你自己唔開心。
我都以為自己多心,好似早幾晚咁,收工返屋企,天氣熱想臨食晚飯快沖個涼,俾99黑黑地面話:"明知就食飯去沖涼"我話62都未返,我好快沖完。

到我沖完著緊衫,響廁所聽到62開門返到黎,又聽到99拎碗筷準備開飯。
62問99"阿x係咪未返?
99:佢話快沖個涼喎
62:等埋佢一陣先開飯啦
99好大聲話:洗乜等佢,咁大個人唔識埋位食飯咩!等得佢餸都凍哂啦

唉,但係同樣事情發生,沖涼嗰個換轉係阿A,99冇話佢不特止,仲等埋佢沖埋涼先食飯囉

藍莓綠茶  不過佢話你個句又真係刻薄  發表於 14-3-26 16:00
藍莓綠茶  對客人係要客氣些……入左門相信唔會甘好招呼……  發表於 14-3-26 15:59

伯爵府

畀面勳章

回覆:99對未入門嘅細媳婦仲好過我

我睇些對話,好平常,無咩問題,似你心態問題多些……
你嫉妒a…
過門都係客,你奶奶都係招呼甘客人者……
同埋唔好瑩住自己生2個女,所以99因為甘大細超……

大宅

引用:我唔覺你99對果位外人有幾好.我覺得煩到死

原帖由 方方媽媽 於 14-03-26 發表
我唔覺你99對果位外人有幾好.
我覺得煩到死就真.
起碼99從來唔關心我會唔會餓親。
同埋如果哩件事發生響姑奶,唔係阿A身上,我覺得完全冇問題,因為姑奶係佢親生,我唔係。但阿A未入門,講得衰d,第時係咪叔仔個老婆仲未知,99對佢仲好過我,心裡有d難受囉

大宅

引用:我睇些對話,好平常,無咩問題,似你心態問

原帖由 藍莓綠茶 於 14-03-26 發表
我睇些對話,好平常,無咩問題,似你心態問題多些……
你嫉妒a…
過門都係客,你奶奶都係招呼甘客人者……
我唔知係咪諗多左,又舉個例子:有次叔仔食飯講開阿A想學人啪骨睇落瘦d(阿A不在場),99好大反應話千祈唔好,整到條尾龍骨就陀唔到仔。
如是者過左一兩個星期,阿A上黎食吓飯,99一見到A就問佢係咪想啪骨,A話講吓啫,99就話千祈唔好,整親條尾龍骨就大獲(當然冇直接話影響第時陀唔到仔)。

個幾星期既之前仲記得阿A話想啪骨,老實我已經唔記得,我覺得99真係好想A第時生個男孫俾佢囉

大宅

arshan 發表於 14-3-26 13:38
細媳婦指老公細佬個女友,我叫A啦。
老公我同兩個細路,老公細佬,6299同住。
A因為某d原因要黎我地屋企暫 ...
哂氣啦, 到佢入左門就五係甘嫁啦.未入門就梗係寶啦, 入左門..., 就連草都不如

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你心入面覺得得自己生唔到仔就唔得寵, 所以下下同未來妯娌比較, 更主觀認定99一定會錫未來妯娌多過你. 何必呢. 做人的價值唔係99錫唔錫, 生唔生到仔架, 你好好地愛愛自己及自己的女兒吧.

大宅

回覆 LuyiuLady 的帖子

你99轉軚都轉得好快喎~

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

對答真係好普通
樓主你吃醋
主 賜 平 安

大宅

你定啦!6月債還得快!

99係唔會變的!可能仲會變本加厲!

我99咪係一樣,結果C6弟婦比我更慘!

未結婚對我們都好客氣好大方!

一話準備結婚,禮金想講價!超CHEAP!

我已經OOOOOOOO哂!D錢係C6俾!根本唔關佢事!

C6弟婦就陰公啦!佢直頭唔想個仔俾!

放一萬個心!

大宅

引用:你心入面覺得得自己生唔到仔就唔得寵,+所以

原帖由 tantanmama 於 14-03-26 發表
你心入面覺得得自己生唔到仔就唔得寵, 所以下下同未來妯娌比較, 更主觀認定99一定會錫未來妯娌多過你. 何必 ...
明白明白,謝謝

首頁

尾頁

跳至