跳至

首頁

尾頁

大宅

I'm very tired, b/c my naughty boy:-(

[ 本文章最後由 小瑩子 於 07-8-22 12:19 編輯 ]

子爵府

原文章由 小瑩子 於 07-8-22 12:18 發表
我好

會唔會個隻字打唔出呀,你試下skip呢隻字再打下其他字

男爵府

原文章由 小瑩子 於 07-8-22 12:18 發表
I'm very tired, b/c my naughty boy:-(

你出唔到中文呀?

子爵府

原文章由 macaogirl 於 07-8-22 12:20 發表

你出唔到中文呀?

哦係個"攰"字,但係點解你唔得呢?-(

大宅

就係個個字唔得lo, 搞到人地打左咁耐...

大宅

原文章由 macaogirl 於 07-8-22 12:20 發表

你出唔到中文呀?

你同BB一齊捱過哩個階段﹐第時會好close.

即係我同ryan 好close. 但妹妹喺工人湊﹐所以佢地而家好close.

大宅

希望真係好似你地咁講, 快d捱過啦, 依家真係好tired 啦, 坐係度都可以 , 好彩有電腦上網咋

[ 本文章最後由 小瑩子 於 07-8-22 12:36 編輯 ]

子爵府

我又唔覺我同嵐嵐特別close wor, 佢只有求救就搵我,仲成日蝦我tim:tongue:

小瑩子, 係咁架la,我個時都係咁,只要唔係做住野,一定落黎就想訓,你都要小心身體呀!

大宅

我會小心身體架la, 我知如果我病左, 就唔可以掂個仔啦, 我唔會比自己病:loveliness:
我個仔都成日蝦我架, 我一食飯, 佢就扭計

子爵府

原文章由 小瑩子 於 07-8-22 12:53 發表
我會小心身體架la, 我知如果我病左, 就唔可以掂個仔啦, 我唔會比自己病:loveliness:
我個仔都成日蝦我架, 我一食飯, 佢就扭計

我就可能自己身體差,坐月又無補過,自從生完大女就一直都係維持好攰既狀態,都係一無野做住個人就會大分迷,仲要蹲低開身勁頭暈,係暈到睇唔到野完全唔郁得個隻

我一直無理!我諗住好普通啫,攰可能係心力疲累,暈都正常啫,點知到上幾個星期同個女睇開中e,自己又多口問句,e生一摸話我身體超差!不過好彩同佢d藥都夾,食左4濟就好好多la,真係無咁攰,仲無再暈tim la

所以如果發現長時間係咁就記得睇下e生la:loveliness:

大宅

我之前都以為生完仔就oK, 點知生完都有好多學問, 個人身體真係唔同以前, 而且湊仔有時真係會身心疲累, 我問我老公仲整唔整多件, 佢都會話過多一年半載先再打算, 仲唔比我埋佢身, 驚我食左佢

我先一輪都會手痺架, 但係依家又好似好d, 我就係煲d紅棗,元肉,杞子,雞蛋水飲, 貪佢快靚正

[ 本文章最後由 小瑩子 於 07-8-22 15:29 編輯 ]

子爵府

原文章由 小瑩子 於 07-8-22 15:24 發表
我之前都以為生完仔就oK, 點知生完都有好多學問, 個人身體真係唔同以前, 而且湊仔有時真係會身心疲累, 我問我老公仲整唔整多件, 佢都會話過多一年半載先再打算, 仲唔比我埋佢身, 驚我食左佢

我先一輪 ...

我無煲野架,因為超.....懶

不過身心疲累都好快唔記得架la 你再過一排問佢丫,可能又有唔同答案架la

大宅

我都有同感...就係好攰..
我都盡量唔比工人湊, 希望可以捱得過呢個時期就會close d
不過返佐工, 夜晚就一定要交比工人, 如果唔係返工無精神好唔掂

坐月真係要補, 好彩我工人會睇我買返黎d書, 照煲
不過我都未正式補, d惡露都未清
個d什麼鹿尾巴, 鹿蓉都未食

大家一齊加油努力呀~
(我就渣, 已經感冒了...)

大宅

原文章由 小瑩子 於 07-8-22 15:24 發表

我先一輪 ...

雞蛋水點煲﹖

我都無乜煲。。。mostly because 我一食雞BB就痕痕。

我呢排仲衰﹐甩頭髮甩到我驚。你地會嗎﹖

子爵府

原文章由 littlefafa 於 07-8-22 16:03 發表
我都盡量唔比工人湊, 希望可以捱得過呢個時期就會close d
不過返佐工, 夜晚就一定要交比工人, 如果唔係返工無精神好唔掂

坐月真係要補, 好彩我工人會睇我買返黎d書 ...

我就無工人,所以一定要自己揍!返工我又唔怕wor, 就係夜晚一訓落床唔使3秒9就訓著!我最初以為因為大女個時又係成日半夜醒,一係就我成日驚佢庫被所以成晚醒,所以唔夠訓至係咁,但係到個女大d可以一覺訓到大天光,我又俾佢上埋黎大床訓, 諗住可以俾自己安心咁訓,點知依然都係 好左食左幾濟中藥就好返咋,依家真係好d

咁你要乖乖坐月喇,我就無乜點補,因為99同阿媽都唔識呢d野,不過大女個時就好d, 話哂真係唔使我點揍,真係坐同訓,所以生完身體都好好,但生完細女明顯身體差左,可能個時坐月都要揍大女休息得唔好

大宅

原文章由 littlefafa 於 07-8-22 16:03 發表

坐月真係要補, 好彩我工人會睇我買返黎d書 ...

通常天冷生完坐月至食鹿茸個d,因為非常燥...依家夏日炎炎,如果月婆仲係熱底,好易流鼻血,我有個fd停左惡露一排致食d補品,食左惡露返轉頭同晚晚流鼻血,個中醫話佢燥熱底,要食溫補的食物,好似花膠個d....所以穏陣都係問下中醫先.

男爵府

原文章由 Cathy2002 於 07-8-22 16:19 發表

通常天冷生完坐月至食鹿茸個d,因為非常燥...依家夏日炎炎,如果月婆仲係熱底,好易流鼻血,我有個fd停左惡露一排致食d補品,食左惡露返轉頭同晚晚流鼻血,個中醫話佢燥熱底,要食溫補的食物,好似花膠個d....所以& ...

hehe各位姊妹講開坐月,今次我精d啦!一於搵鄭其昌幫手攪掂佢,因為我媽媽唔係好識煲野俾我食同飲架咋,所以就飲下中藥幫手調理同埋補身囉!話晒都係最後一次坐月啦嘛!今次一定要調好個身體先 我會話俾醫生知我餵人奶佢會識得開藥架啦,佢咁有經驗,好彩係我夾佢囉
我有個朋友由懷孕,到坐月都係一直睇鄭其昌,而家身體very good

大宅

littlefafa,
你實係出汗"閃"親la, 快d清左d感冒佢, 之後再補la

Jennifer & 維珍,
我煲個隻紅棗水好易架咋, 就係紅棗去核, 杞子, 元肉洗淨, 放哂落去煲滾左o既水度, 洗乾淨隻雞蛋, 放入去煲熟, 之後將雞蛋去殼, 放返入去d水度, 加黃糖, 搞掂, 我好鐘意飲, M後一個星期飲都得, 有人話好過食白鳳丸, 我亞媽以前一直都有煲比我飲, 所以我M黎唔怕肚痛架

維珍, 我都係勁甩頭髮呀, 所以剪短左, 我本身已經頭髮少, 再甩咁多, 真係要買假髮:-(

子爵府

原文章由 小瑩子 於 07-8-22 17:05 發表
littlefafa,
你實係出汗"閃"親la, 快d清左d感冒佢, 之後再補la

Jennifer & 維珍,
我煲個隻紅棗水好易架咋, 就係紅棗去核, 杞子, 元肉洗淨, 放哂落去煲滾左o既水度, 洗乾淨隻雞蛋, 放入去煲熟, 之後將雞蛋去 ...

sorry 咁有咩話咩份量&煲幾耐架?隻蛋係未係另一煲水煮熟先?

大宅

我就係熱底個種人, 大肚個時, 一直都keep得好好, 痔瘡唔怕返發, 但係一坐月, 惡夢開始, 我又淨係得熱氣o野食, 我亞媽同99就成日話月婆唔怕熱, 咁我咪話比佢地知, 我咪係例外lo

首頁

尾頁

跳至