樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問問大家意見

有2個單位, 唔知揀邊間好?

位於荃灣 灣景花園
size 一樣, 坐向一樣但景觀唔同

1) 低層 6/F, 全屋樓景(不太近, 似內園隔開距離)

看到網球場, 看不到泳池,遊樂場
全屋新裝修只用了大半年, 而且很合用
收樓後就可入住, 完全唔洗整,
講盡 $242萬, 但恆生估價 $238
打算向銀行借$100萬, 供10年
用$150萬 做首期, 淨錢可作其他投資

2) 單邊 20/F, 全屋翠綠山景, 只看到小小樓景邊邊
其中2房有轉角窗, 刻意則望有小海
講盡 $263萬, 但恆生估價$280
但屋內很舊, 預計要 $30 萬裝修, 即要$300萬
要用$200萬首期, 餘款不多

個心 15, 16, 唔知點揀
希望聽聽各方意見

謝謝

侯爵府

好媽媽勳章

我會揀2........
真係冇$寧願吾用300k豪裝,因為我以前住過低層單位(5/F),好噪,特別係夜晚,連樓下d人講乜都聽到:-( :-(
朝早返工電梯又成日full......多幾個朋友黎屋企(or成家人),送佢地走時好多時都要分開2部電梯落..........
如果推住bb車出街重慘,電梯裹多少少人都入吾到:-(

大宅

我揀2,高層好住D,景又靚D,將來放出去易D.差20萬,值!!

給$200萬首期,是否太多?

[ 本文章最後由 wewangwang 於 07-8-22 15:20 編輯 ]

民房

原文章由 Vaseline 於 07-8-22 13:41 發表
想問問大家意見

位於荃灣 灣景花園

全屋新裝修只用了大 ...

完全同意 "ac321" 意見

侯爵府

原文章由 Vaseline 於 07-8-22 13:41 發表
想問問大家意見

位於荃灣 灣景花園

如果我還有能力既話, 即係吾駛供多d, 可以比多d 首期既, 我會揀2, 因為起碼, 銀行估到既價$ 係高過依家要比$ 買既price, 第1間, 雖然有裝修, 但銀行估吾到價, 即係銀行都認為佢吾值甘既price啦

同埋你mentioned 第二間係單邊, 甘第一間係吾係?

單邊同吾係單邊有乜野分別?

大宅

緊係2個唔駛諗! 多幾十萬每個月供多幾佰蚊, 個景又好左, 高d 開揚d 空氣好d, 靜d, 升值能力都強d, 你第時換一換樓都要洗幾十幾二十萬咩費咩費, 二十萬只係差好少根本唔係考慮因素, 應諗升值能力及環境配套因素

況且所謂新裝修, 有d 無良業主只係做表面功夫, 你住多幾個月咩流水, 喉塞問題等可能會出現

想問問大家意見

位於荃灣 灣景花園

大宅

唉! 真係日頭唔好講人!

本來都係傾向高層個盤, 再睇完大家意見,
就更加覺得無決定錯,
點知岩岩個 agent call 我話有人出$265,
而家業主反價, 想要$268!
唔係喹?真定假? 又唔係 97,
咁追唔追價好? 追到咩價好呢?

而且呢個單位裝修唔洗30萬起碼都要20,
個業主92年入伙後無理過, 睇得出佢唔錫屋
因為2個廁所同個廚房都超爛, 要重做
另外地板係n年前的6吋細格,
有部份甩左唔見左, 要全屋重鋪
兩房中間的入牆櫃連門都爛埋, 要做
加埋D牆身電工窗簾燈飾, 廿萬應該走唔甩!

但呢個 view 又真係好好, 高層D又保值D
咁如果追價係咪會比個業主一路食住上?

大宅

單邊即係有一邊旁邊係無building

嗰座係第一 座, 而且側邊係海, 無其他屋園

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-22 15:21 發表

單邊同吾係單邊有乜野分別?

別墅

原文章由 Vaseline 於 07-8-22 17:27 發表

我會要高層單位
但$268 我覺得都可以諗
我驚你會被人追價
因有 d agent 好古惑
抬高價收多 d

[ 本文章最後由 yinohoh 於 07-8-22 17:40 編輯 ]

大宅

係喎, 我都無諗過搭

大宅

係喎, 我都無諗過電梯同人聲呢個問題添!
謝謝提醒!
不過我多數會放棄低層嗰個單位啦
但高層嗰個又反價, 激C我!

原文章由 ac321 於 07-8-22 15:03 發表
我會揀2........
真係冇$寧願吾用300k豪裝,因為我以前住過低層單位(5/F),好噪,特別係夜晚,連樓下d人講乜都聽到:-( :-(
朝早返工電梯又成日full......多幾個朋友黎屋企(or成家人),送佢地走時好多時都要分 ...

[ 本文章最後由 Vaseline 於 07-8-22 17:43 編輯 ]

侯爵府

原文章由 Vaseline 於 07-8-22 17:27 發表

本來都係傾向高層個盤, 再睇完大家意見,
就更加覺得無決定錯,
點知岩岩個 agent call 我話有人出$265,
而家業主反價, 想要$268!
唔係喹?真定假? 又唔係 ...

FOR 你reference

我03年底將間屋大裝, 拆整鋁窗同鐵閘

起左原先膠地版, 舖磚
廁所所有野仆晒, 整返企缸, 做廁櫃, 假天花
廚房改左門口位, 假天花, 自己整(師傳買料係屋整)廚櫃
重新用磚間3間房(無套廁)
走廊整儲物櫃(係天花果隻)
舖牆紙同天花紙
大部部隻天花
換過晒電線(包括電箱)同埋喉

20萬未計家私

還要係03年係sars, d 裝修同材料都平

依家, 我諗真係要30萬左右

另外, 我吾會追價

民房

[quote]原文章由 Vaseline 於 07-8-22 13:41 發表
想問問大家意見

位於荃灣 灣景花園

有錢你驚買唔到好嘢!
個人最憎別人反口覆舌.

首頁

尾頁

跳至