想生BB

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

Dear all,
我要10月才可以開工,因工作很忙,10月有大假放,
我有想bb明年7月出世,所以要等2個月,好慢長:-(

大宅

我都預咗10月開工呀 ,希望大家一擊即中。 sure win.

大宅

原文章由 mommyisa 於 07-8-23 00:20 發表
我都預咗10月開工呀 ,希望大家一擊即中。 sure win.

現在你有什麼準備??
我現在食葉酸

別墅

原文章由 prettymothe 於 07-8-22 19:57 發表
Dear all,
我要10月才可以開工,因工作很忙,10月有大假放,
我有想bb明年7月出世,所以要等2個月,好慢長:-(

我7月小產左,依家服中藥啱啱一個月,打算食多兩個月,中醫話可以再懷孕,諗住10月唔避孕囉!

複式洋房

(我都係5月個陣小產左,太約可能要11月先可以開工,因中醫話我而家個身體都係未得住,果而家又有左都會同上次一樣喎....:-( :-( 。但我而家都有食中藥同葉酸,諗住會好d....
原文章由 missloi 於 07-8-23 19:02 發表

我7月小產左,依家服中藥啱啱一個月,打算食多兩個月,中醫話可以再懷孕,諗住10月唔避孕囉!

大宅

原文章由 朱古力媽咪 於 07-8-23 20:15 發表
(我都係5月個陣小產左,太約可能要11月先可以開工,因中醫話我而家個身體都係未得住,果而家又有左都會同上次一樣喎....:-( :-( 。但我而家都有食中藥同葉酸,諗住會好d....

其實我2月都小產左,不過我就10月才開工,我想問中醫有無效,
我都想看,貴不貴???

大宅

我宜家睇緊中醫調理身體同個胃,同埋keep住月經準時嚟(不過我平時都準時),咁我可以預算到响經期後10天內 do 幾劑就
bingo。調理個胃最緊要,胃唔到大人吸收唔到之餘BB都唔吸收。

我個中醫識醫不育,不過價錢唔會係百幾二百蚊嗰啲,你有興趣請send email address俾我,我俾資料你。

大宅

原文章由 mommyisa 於 07-8-23 21:58 發表
我宜家睇緊中醫調理身體同個胃,同埋keep住月經準時嚟(不過我平時都準時),咁我可以預算到响經期後10天內 do 幾劑就
bingo。調理個胃最緊要,胃唔到大人吸收唔到之餘BB都唔吸收。

我個中醫識醫不育,不過價錢唔 ...

THX mommyisa,其實我都有一個相熟我中醫,但他就快搬,要去到灣仔,所以問下有無好介紹...
你可以pm給我

別墅

原文章由 prettymothe 於 07-8-23 20:34 發表

其實我2月都小產左,不過我就10月才開工,我想問中醫有無效,
我都想看,貴不貴???

其實應該有一定幫助,主要是調理自己的身體,中醫話不育或者是自然流產都是腎虛,並唔係真係好似西醫所謂腎功能有問題,而係未有最好的功能..之前我睇過一個中醫,佢話我"腎虛者,其宮冷也",不容易有,個時係我唔避孕第三個月都未有,佢叫我每日食一劑(每日100元),我返屋企,我老公就鬧我,結果我無食到中藥,之後個個月就有左,但係我諗無之前個個中醫講到我咁差,依家的睇個個中醫,佢話的恢愎得幾快,我小後惡露黎左10,第三個星期月經就黎,其實到現時為止,我覺得幾好,肥左少少..

大宅

THX mommyisa,其實我都有一個相熟我中醫,但他就快搬,要去到灣仔,所以問下有無好介紹...
你可以pm給我

Dear prettymother,

我個中醫師姓葛診所叫仁濟堂,早上係觀塘,下午係九龍城
觀塘 2357 0602
九龍城 2718 8233

大宅

原文章由 mommyisa 於 07-8-24 21:56 發表
你可以pm給我

Dear prettymother,

我個中醫師姓葛診所叫仁濟堂,早上係觀塘,下午係九龍城
觀塘 2357 0602
九龍城 2718 8233 ...

THX mommyisa

大宅

[quote]原文章由 prettymothe 於 07-8-25 19:52 發表

Dear all,
其實我小產後,肥左好多,可能是進補,所以我要做多d運動,未來有多d氣力生

大宅

原文章由 Pickoo 於 07-8-26 21:25 發表
報到! 我都準備10月開工, 請大家多多互相支持!

Dear all,
好野!!!
一起bingo,一起傾,有多D support,
大家要注意,其實現在好take temp (探熱) or 找d 仔check,
知道自己的排egg時間,使10月懷孕機會增加

大宅

今日月經第一日嚟,等到下個月M嚟多一次,完M後10內要do架啦,即係大概10初到,不過都祈求啲M要準時到方便計算日子。

大宅

原文章由 mommyisa 於 07-8-27 00:26 發表
今日月經第一日嚟,等到下個月M嚟多一次,完M後10內要do架啦,即係大概10初到,不過都祈求啲M要準時到方便計算日子。

大家要努力,不過不是m後12日才做才do

大宅

原文章由 Pickoo 於 07-8-27 23:04 發表
我想問大家會唔會特登食葉酸? 定係日常飲食吸收到就算?

我是自己去buy葉酸食,1粒5mg,每日一粒, $30/100粒,英國出產,

複式洋房

我都係大約9月尾10月頭ready啦
我都食梗葉酸, gnc 400mcg

大宅

原文章由 prettymothe 於 8/27/07 08:13 PM 發表

大家要努力,不過不是m後12日才做才do

我問過中、西醫,M嚟5-7日後跟住10日內do嘢最易有。

大宅

原文章由 mommyisa 於 07-8-28 17:41 發表

我問過中、西醫,M嚟5-7日後跟住10日內do嘢最易有。

我有一網址http://www.wyethbb.com.hk/tc/an/prepregnancy/an-prepregnancy-02.html

是check排egg期,我用他+用d仔check,
好準的

大宅

原文章由 Pickoo 於 07-8-28 22:42 發表

好有用呀! 謝謝分享!:lol:

不用客氣
大家有有用的資料快d
post出來分享,
大家一起10月bingo

首頁
12345...9

尾頁

跳至