跳至

首頁

尾頁

別墅

之前見到有媽媽話bb出水痘,讓我好驚,事關我好似都未曾出過,阿仔都冇出過,我諗住同他哋一起去打水痘針,我自己都要打,因為成年人出起來,辛苦過bb,:cry: 不知媽媽們有冇同bb打呢,同埋要幾錢?
我的小姨甥仔,好可愛呀

別墅

[quote]原文章由 yuki63 於 07-8-23 14:34 發表
之前見到有媽媽話bb出水痘,讓我好驚,事關我好似都未曾出過,阿仔都冇出過,我諗住同他

我同亞囡打完,因為同mmr一齊打,total$850,我估一支水痘針要$4、5佰卦!

[ 本文章最後由 dwvmbb 於 07-8-23 14:42 編輯 ]

大宅

我就係你講o個個媽媽, 係呀bb係未足l歲巳經出左水痘啦!!
我都出左第2次水痘添!!

水痘針大約$420-450

唔馬史驚, 其實打左水痘針都會出水痘, 不過會少d!!

大宅

我問左醫身生, 佢話打左痳疹針, 一個月後就打水豆針!
我都問過點解水豆針吾早d打, 佢話媽媽有抗體, bb都會有一段時間, 所以可以遲d 打!

原文章由 yuki63 於 07-8-23 14:34 發表
之前見到有媽媽話bb出水痘,讓我好驚,事關我好似都未曾出過,阿仔都冇出過,我諗住同他哋一起去打水痘針,我自己都要打,因為成年人出起來,辛苦過bb,:cry: 不知媽媽們有冇同bb打呢,同埋要幾錢?

:lol:

別墅

原文章由 kimmiechiu 於 07-8-23 15:26 發表
我就係你講o個個媽媽, 係呀bb係未足l歲巳經出左水痘啦!!
我都出左第2次水痘添!!

水痘針大約$420-450

唔馬史驚, 其實打左水痘針都會出水痘, 不過會少d!! ...

係之前有見到你D帖,好在你有提到等大家都有個警覺.我自己就未出過,我事關仲有個大仔仔九歲拉,都冇出過水痘,有冇打呢D針,我都唔記得了,但BB點解會出水痘,係自己出定係被人惹番來呀?大概幾耐可以好呀,
?-(
我的小姨甥仔,好可愛呀

大宅

應該係被人傳染, 其實水痘係病毒. 有14日避潛伏期, 所以都唔知幾時比人惹左!!

由開始到好番大約7日, 已經結焦同冇燒. 所以都唔駛禁驚.
d焦係要好小心處理, 要等去慢慢甩
e家我同阿仔的面上都有2-3個疤痕印:-( :-( :-(

原文章由 yuki63 於 07-8-24 19:32 發表

係之前有見到你D帖,好在你有提到等大家都有個警覺.我自己就未出過,我事關仲有個大仔仔九歲拉,都冇出過水痘,有冇打呢D針,我都唔記得了,但BB點解會出水痘,係自己出定係被人惹番來呀?大概幾耐可以好呀,
?-( ...

別墅

原文章由 kimmiechiu 於 07-8-25 10:01 發表
應該係被人傳染, 其實水痘係病毒. 有14日避潛伏期, 所以都唔知幾時比人惹左!!

由開始到好番大約7日, 已經結焦同冇燒. 所以都唔駛禁驚.
d焦係要好小心處理, 要等去慢慢甩
e家我同阿仔的面上都有2-3個疤痕印:-( :-( : ...

原來咁,多謝你呀,放心阿仔面上的印應該好快會退,佢仲好細呀,D焦自己掉都會有印呀,過些時候會淡些吧.
我的小姨甥仔,好可愛呀

大宅

望就係望

quote]原文章由 yuki63 於 07-8-28 00:53 發表

原來咁,多謝你呀,放心阿仔面上的印應該好快會退,佢仲好細呀,D焦自己掉都會有印呀,過些時候會淡些吧. [/quote]

複式洋房

我個囡上星期已經打左水痘針,我醫生收我$680
下個月先同阿囡打mmr針,醫生話都係2百幾蚊,
我自己細個已出了所以唔使擔心會再出

大宅

carol716
ready to go on 20 Sep, $680 好似貴左D,,我問過$480
...
原文章由 carol716 於 07-8-28 13:44 發表
我個囡上星期已經打左水痘針,我醫生收我$680
下個月先同阿囡打mmr針,醫生話都係2百幾蚊,
我自己細個已出了所以唔使擔心會再出

大宅

水痘針係400先真
原文章由 Luky624 於 07-8-29 00:26 發表
carol716
ready to go on 20 Sep, $680 好似貴左D,,我問過$480
...

複式洋房

各位媽媽你地好…
我係新人黎呀…多多指敎﹗

我本來想同阿囡打水痘針,但醫生話最好係15個月至打,你地有冇聽過?

大宅

無喎 E生話打完一歲針後一個月就可以打喎....
等我問多幾間診所先
原文章由 qcym 於 07-8-30 15:44 發表
各位媽媽你地好…

我本來想同阿囡打水痘針,但醫生話最好係15個月至打,你地有冇聽過?

複式洋房

係呀﹗咁即係點都要起碼一個月後先打啦…
因為諗住都要打就早啲打,安全啲嘛﹗
唔該晒你啊﹗

大宅

有聽過, 因為15個可以有產生最多抗體.
如果可以等, 15個月至打!!

原文章由 qcym 於 07-8-30 15:44 發表
各位媽媽你地好…

複式洋房

多謝您的資料呀﹗
你係咪都係滿咗15個月先打?

首頁

尾頁

跳至