自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

婆婆早前因為中風而半身不遂, 不能進食, 不能說話. 現時係沙田醫院,但係由於床位緊張而婆婆情況亦已經穩定下來, 所以醫院要求我家人為婆婆準備日後生活安排, 但無奈地我家人個個都要返工, 所以想大家幫忙提供一些服務質素比較好的護老院.

感謝大家~~

男爵府

BK Milk勳章

沙田瑞安護老院, 我覺得環好而且好大~ 但應該都要排隊安排, 好FULL~

另外一間看來好貴, 但裡面同酒店差唔多咁靚, 果間叫香港聖公會米毛劍英長者之家~

水晶宮

你上"長者家"呢個網啦.
佢地有免費既配對服務.
你只要登記果位長者既需要,例如身體狀況,特別護理需要等,之後寫埋你既budget,及對院舍既要求,例如單人房定雙人房之類.佢地就會幫你搵間適合既,然後帶埋你去參觀,覺得OK,先至決定都未遲.
最後你地入住後,佢地就會charge間院既服務費.
我朋友用過,比佢搵到間平過醫院醫務社工推介既安老院,服務質素同環境仲要好好添!

kinlin118  好呀, 我而家都係搵佢地轉介, 多謝你嘅意見  發表於 14-3-28 11:52

男爵府

BK Milk勳章

另外葵盛, 有間叫保良局樂安居~ 我去過環境都不錯, 地方乾淨都好大空間~ 可考慮!

kinlin118  多謝你呀, 我都約去睇下先......  發表於 14-3-28 11:53

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

你可以問醫院的護士取一份院舍的資料的.

男爵府

回覆:尋找護老院舍 , 求推介 (沙田or荃灣葵涌區)

聖公會營辦果d係甲級院舍,設備,設施,人手,環境及護理都係好好,但價錢好貴,我依處將軍澳都有環境好好,係別墅式設計,但係果d有質素既院舍,要做左評估後,仲要輪後等30後先可以入住呀!你可以上社暑果網,有提供全港私營,政府買位既院舍資料!

kinlin118  雖然都想婆婆住好D, 但係屋企環境都唔係太好, 不過我都會去睇下先,thank you~  發表於 14-3-28 11:56

大宅

回覆 BB豬Mami 的帖子

因為我搵長者家幫手, 但係嗰個張小姐話沙田圍佢地唔做轉介, 因為太多投訴....
但係基於婆婆本身都係住係沙田區所以都想搵返沙田, 沙田瑞安D護士姐姐係咪都好nice?

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

新田圍另有一間叫"順恩", D姑娘都ok

男爵府

BK Milk勳章

kinlin118 發表於 14-3-28 11:51

因為我搵長者家幫手, 但係嗰個張小姐話沙田圍佢地唔做轉介, 因為太多投訴....
我數年前搵過長者家, 以我所知, 當年佢地係有回佣from老人院的~ 我自己覺得佢唔係好幫到我手~ 比親我的我都覺得一般, 後來我都係全部自己去搵, 自己去睇場~
不過已經係數年前的事, 我唔知宜家係點~

太急搵老人院好難, 不過預左要住落先知有幾好, 我有朋友幫爸爸一邊排住自己喜歡的, 一邊唯有住普通的, 一等到位就轉番去...

祝你和婆婆好運, 搵到有心照顧好老人家的老人院~

kinlin118  多謝你嘅提醒同心意,我一定會多加留意!!!  發表於 14-3-28 15:31

男爵府

BK Milk勳章

kinlin118 發表於 14-3-28 11:51

我有朋友的親人住果度, 係佢推介比我~
另外果附近有間明愛利孝和安老院, 我去做過義工, 好大~ 好乾淨~ D老人家都開心~

基本上我都久不久到老人院做義工, 明愛, 仁濟, 保良局, 東華三院呢D, 基本上都可以考慮吧~

kinlin118  明白,我去向呢方面搵下資料先,多謝你!  發表於 14-3-28 15:32

首頁

尾頁

跳至