跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有冇今年讀馬鞍山靈糧小一的家長呀? 入夾傾吓呀!

大宅

原文章由 bigmonster 於 07-8-23 17:48 發表
請問有冇今年讀馬鞍山靈糧小一的家長呀? 入夾傾吓呀!

我囡囡升小三, 入唔入得來傾呀 ?
小一好似8月底返學, 好似仲要做test paper, 唔知係唔係呢 ?得閒多d上來傾啦 !:lol:

禁止訪問

複式洋房

Hello,

訓導主任話女孩只可用黑色的髮夾及橡筋,真的很嚴格呀! 
nonowong呀, 28日有中,英,maths測試, 是否真的不分精英班嗎? 你囡囡小三,都開始緊張了。

大宅

原文章由 bigmonster 於 07-8-25 12:43 發表
Hello,

訓導主任話女孩只可用黑色的髮夾及橡筋,真的很嚴格呀! 
nonowong呀, 28日有中,英,maths測試, 是否真的不分精英班嗎? 你囡囡小三,都開始緊張了。 ...

囡囡一向都用黑色, 深藍色或者啡色既頸飾, 無禁悶, 係囡囡小一時主任話可以用呢d顏色, 可能今年又嚴左啦 ! 有時d學生都會偷偷用下淺藍呀, 黑白呀, 不過囡囡話有時老師都捉架, 睇下老師有無留意啦 !
囡囡同斑有個同學既妹妹今年都讀小一, 聽聞已經分左斑了, 小一小二是同一斑及同一斑主任上的, 小三才會分斑, 其實做test papaer都唔係唔好既, 起碼可以比老師預先知道斑上面不同學生既程度, 多d留意下都好, 囡囡果年無做過test, 可能係校長剛剛來, 仲未有d新野啦, 話開個女校長都好aggressive架, 好年青, 我都幾鐘意佢, 佢返學時間成日都笑咪咪企響門口, 見到d家長仲有點頭打招呼tim ! 大部份教低斑d老師都好年青同好有愛心, 不過當然同幼稚園d老師唔同, 你一定要教小朋友自己食飯, 洗手, 飲水等等, 因為小學d老師唔會幫你做架, 不過有次囡囡小一要食藥, 我返學時同老師講, 老師都好樂意食完飯幫我餵藥同留意佢有無眼訓, 果日放學後仲打比我話囡囡無事, 叫我放心, 所以我對d老師既印象都好好 !

我都聽人講小三開始要真功夫啦, 小一小二仲可以食幼稚園d老本, 小三就好靠小朋友本身架啦, 緊張都緊張唔到架啦 ! :-(

複式洋房

大埔媽媽

小兒今年3歲8個月大, 是細仔(年尾出生), 本身住大埔, 讀k2, 性格比較被動, 慢吞吞型, 此類型性格, 不知是否合適讀此校 (因出年要選校了), 是否很難入? 有否校車由大埔到學校?? 小一面試考甚麼?? 課外活動貴不貴 (有甚麼費用要交???)

首頁

尾頁

跳至