嬰兒食譜

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

蕃茄雞肉粥

celineCC  請問怎樣煮的?謝謝  發表於 14-7-19 10:44

大宅

引用:想問下,我b8個月未出牙,每次煲完粥都再打

原帖由 ty4512345 於 14-08-22 發表
想問下,我b8個月未出牙,每次煲完粥都再打爛d粥,其實係咪吾洗?
根本不需要,多少牙和食物硬度和大小無關,bb牙齦有足夠能力咀嚼。

大宅

引用:紅黃椒可食嫁啦?+會唔會太硬??

原帖由 lovebubu 於 14-08-22 發表
紅黃椒可食嫁啦? 會唔會太硬??
去皮蒸熟就可以,係好有營養的。詳情請參考我Facebook page內有介紹。 Stepz kitchen~baby\'s recipe嬰兒食譜。

lovebubu  thx!!  發表於 14-8-22 18:12

大宅

回覆:7~8個月BB的食譜分享

紅黃椒可食嫁啦? 會唔會太硬??

複式洋房

回覆:stepzbabi 的帖子

想問下,我b8個月未出牙,每次煲完粥都再打爛d粥,其實係咪吾洗?

大宅

引用:Quote:原帖由+stepzbabi+於+14-08-21+發表7

原帖由 get 於 14-08-21 發表
所以我要學煲粥,試了兩日煲既粥都失敗,原因本人唔食粥,唔識煲,所以要向你學習

...
從十倍粥開始,先浸米半小時,用一份米十份水煲成稀粥,可把米先磨碎或煲完攪爛,第二次可以唔使打爛了,因為你bb已經七個月。

大宅

引用:Quote:原帖由 get 於 14-08-21 發表我女食

原帖由 stepzbabi 於 14-08-21 發表
7個月仲食緊糊仔?唔應該囉!你知唔知道咀嚼能力訓練對一個小朋友有幾重要?咀嚼能力差除了令BB營養不良, ...
所以我要學煲粥,試了兩日煲既粥都失敗,原因本人唔食粥,唔識煲,所以要向你學習

大宅

引用:Quote:原帖由+stepzbabi+於+14-08-21+發表7

我女食緊糊仔呀!
7個月仲食緊糊仔?唔應該囉!你知唔知道咀嚼能力訓練對一個小朋友有幾重要?咀嚼能力差除了令BB營養不良,發展遲緩,語言能力差,仲有好多問題,不過你可以唔相信我。

大宅

引用:Quote:原帖由 get 於 14-08-21 發表咁我去

7個月都未食粥?你要睇下我Facebook pinned post, 我有教點開始加入固體^_^先從十倍粥試起,七倍粥,五倍粥 ...
我女食緊糊仔呀!

大宅

引用:Quote:原帖由+stepzbabi+於+14-08-21+發表

咁我去你facebook學下嘢啦!
同我想問,有人話食珍珠米會食滯,我bb就快7個月,未試過食粥,其實會唔 ...
7個月都未食粥?你要睇下我Facebook pinned post, 我有教點開始加入固體^_^先從十倍粥試起,七倍粥,五倍粥,之後低敏蔬菜至高敏蔬菜,之後白肉雞肉魚肉火雞肉,紅肉豬肉,一歲後牛肉。

大宅

引用:Quote:原帖由 get 於 14-08-21 發表我可否

我係用珍珠米的,thanks for support, 兩個Whatsapp group已full, 100人,你可請like my Facebook page: St ...
咁我去你facebook學下嘢啦!
同我想問,有人話食珍珠米會食滯,我bb就快7個月,未試過食粥,其實會唔會,係咪唔洗溝普通米架?

大宅

引用:Quote:原帖由+stepzbabi+於+14-08-13+發表

我可否加入group呀?
見到你整既嘢,唔好話bb,我都想食,你好叻,想向你學習下!
同想問你,bb粥可否用珍珠 ...
我係用珍珠米的,thanks for support, 兩個Whatsapp group已full, 100人,你可請like my Facebook page: Stepz kitchen~ babys recipe嬰兒食譜

大宅

引用:大家不如咁啦,我開一個6~12個月固體分享W

原帖由 stepzbabi 於 14-08-13 發表
大家不如咁啦,我開一個6~12個月固體分享Whatsapp group,你哋pm我電話號碼,我add你哋,咁有咩問題我一次 ...
我可否加入group呀?
見到你整既嘢,唔好話bb,我都想食,你好叻,想向你學習下!
同想問你,bb粥可否用珍珠米?

複式洋房

回覆 stepzbabi 的帖子

以PM

大宅

MommyPanel勳章 瞓得好勳章

已pm

公爵府

Pmed

複式洋房

回覆:stepzbabi 的帖子

pm左啦,thx!!

禁止訪問

大宅

引用:報名報名,我細老闆唔like我d粥,好想煮d

原帖由 MiuGG 於 14-08-13 發表
報名報名,我細老闆唔like我d粥,好想煮d好味粥俾佢食!
可以pm 我你電話號碼,我會開group

大宅

引用:不如你開個whts+app+go教大家粥!我報名 +

原帖由 yobi 於 14-08-13 發表
不如你開個whts app go教大家粥!我報名
可以pm我你電話號碼,我可以開group

首頁
12345...7

尾頁

跳至