3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔大四歲半,93cm,24lb超奀,細佬三歲都大隻過佢。我而家打算搵兒童內分泌專科,有無人有經驗分享?感謝!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

唔係兒科專科就可以

公爵府

叻叻勳章

點解要內分泌專科??

禁止訪問

回覆:想搵兒科內分泌專科

大宅

我年頭曾經問過另一個兒科醫生,佢話要入院做各種測試,看生長激素分泌、照骨齡,我聽了覺得好複雜…
後來, 我再問家庭醫生,佢話要搵兒科內分泌專科,就介紹左個醫生。
未睇佢之前,想聽下有無其實家長有類似經驗。

別墅

如果真係細粒,健康院或學童保健會refer 政府做檢查,都會refer 內分泌科,我e 生10歲果時就有咁既情況

大宅

回覆:Alto 的帖子

謝謝回覆。想問你兒生十歲做了什麼治療?我仔一直係政府醫院跟進,但一直只係觀察,無進一步轉介去內分泌科。我年頭睇果個兒科,佢話過了青春期就無咩可以做了,所以要treat就要及早。

珍珠宮

未聽講過內分泌科丫,要問下兒科專家先知。

大宅

引用:謝謝回覆。想問你兒生十歲做了什麼治療?我

原帖由 hannalam 於 14-03-28 發表
謝謝回覆。想問你兒生十歲做了什麼治療?我仔一直係政府醫院跟進,但一直只係觀察,無進一步轉介去內分泌科 ...
可以試下佐敦余則文醫生

子爵府

我都想揾

子爵府

我都想試下 我個仔同你個仔差唔多

複式洋房

我個仔都一直在公立醫院覆診,最近因為生長線唔達標之餘仲越來越平,所以兒科話要畀內分泌科醫生睇,不過排左期未睇

珍珠宮

2024勳章 畀面勳章

去健康院幫你轉介

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

真系唔知道,點解要去內分泌專科吖

公爵府

叻叻勳章

得聽過人講....成萬蚊..做一D測試..

大宅

我都想知,仔仔12歲得142cm高,60磅真係超細粒,早幾年body check過又無事,營養師跟進過2年都無進展,今年學童保健見過醫生又話佢每年都有少少增長屬於正常

公爵府

回覆:hannalam 的帖子

雖然冇睇過哩科,有唔係好了解…不過既然係醫生建議就唔怕。可憐天下父母心~

複式洋房

我女四歲半,93cm,27lb,佢一向QE follow up.骨齡差不多4歲照左 (照骨齡=照X-RAY), 有3歲骨齡,醫生話正常水平,生長激素分泌(抽血) check 左正常,營養師見過,CHECK 腦下垂(入QE check) 未有 report. 如check 腦下垂2次有問題,政府支助打激素針...醫生話有D人CHECK 晒無問題,可以自支打激素針,但日日要打.....唉....我女2-3歲健康院轉介的, 你都要快D攪,政府醫院有排排..QE D 醫生護士好好人

大宅

引用:我女四歲半,93cm,27lb,佢一向QE+follow+u

原帖由 slkm 於 14-04-18 發表
我女四歲半,93cm,27lb,佢一向QE follow up.骨齡差不多4歲照左 (照骨齡=照X-RAY), 有3歲骨齡,醫生話正常水 ...
我仔係威院跟進。唔肯幫佢check。四歲半,只得24磅。話佢生長線即使跟唔到,但都有少少增長,唔係平線,所以唔肯同佢check。有個兒科同我講,就算打生長激素,要日日打,佢問我,我都未必忍心日日要阿仔打

wwc  內科唔會睇磅數,只會計高度及骨齡,高度平均每年高到4cm屬正常。
如幾年唔高就唔單要check成長激素,仲要照下腦下垂體有無問題。
政府要觀察你幾年先會同你做的。   發表於 14-4-22 15:48
wwc  四歳半,骨齡有四歳,相差唔太遠,威記一定只觀察著先,
我個女都是在威記跟進中,佢將要打針了。  發表於 14-4-22 15:43
波蘿包1  你仔仔係咪早產架?  發表於 14-4-18 20:42

大宅

我好矛盾,都唔知要唔要阿仔出私家check

波蘿包1  有係睇過遺傳科?  發表於 14-4-18 21:36

首頁

尾頁

跳至