自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

上完堂的朋友,分享下!

別墅

原文章由 bkmum2005 於 07-8-28 17:19 硐表

我囡囡只有200度,所以開始便做eye chart,她練了一整天,每個鐘一次,在第二堂時,她減到125,之後又好像差了些少。現在她看遠的或細小字,帶回舊眼鏡100度都可以。昨晚她練到站在3M處看到第6行,我希望她在返學之前能練到不用帶 ...

好叻呀!3M處看到第6行,再努力開學一定不用帶眼鏡...有無記得用冷熱毛巾呀!

我小朋友唔鍾意玩eye chart,我地又成日去街,
唔放便用eye chart,所以就將條繩加長到3m(頂住檔),
我無近視試用繩子運動,3m外開始難睇,
我唸小朋友如果3m外都睇到就一流,今日亞女睇到2m多長啦!

遲d再報告進展如何

[ 本文章最後由 無事忙 於 07-8-29 00:01 編輯 ]

別墅

原文章由 mimichu 於 07-8-28 17:41 硐表
請問(神奇的視力)係乜東東 ????? 可以話我知嘛 !!!
我囝囝都好深近視呀 :-( :-(

神奇的視力係教你幫眼睛做運動改善視力,散光

別墅

原文章由 JJ1122 於 07-8-28 17:32 硐表
想問下, 會唔會係已經睇慣左個視力表, 所以大約認得呢?

另外, 係咪都係做一d練習 加按摩咁架?

係咪真係值得一上呢?

睇慣左個視力表...係有可能...不過在那麼短時間抽問都答中...係天才

係咪都係做一d練習 加按摩咁架...有附加教按摩...最主要玩遊戲

係咪真係值得一上就見仁見智

$2500/6 hour (換來不用帶眼鏡)

我雖然交了學費,但見到女兒視力真的改善了,真係好多謝Leo 同 Winnie

更要多謝 pmamylee

[ 本文章最後由 無事忙 於 07-8-29 00:20 編輯 ]

別墅

原文章由 lam.mammy 於 07-8-29 00:57 硐表

無事忙:
我個女都有近視, 如果真有效, 我好有興趣, 可否e-mail 詳情資料, 如網站、電話... 的聯絡方法, 謝謝。
e-mail address: [email protected]

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1088120&extra=&page=1

別墅

22/08 250度(第一天)
29/08 160度 (減90度 )

別墅

原文章由 木土土 於 07-8-30 00:02 硐表
你們點知最新度數, 要找視光師驗嗎?

不用,係上堂老師教的
真神奇...我回家幫我大近視媽媽check度數,真係check到1000度...好準喲!

別墅

原文章由 ChristyBBmama 於 07-8-30 19:11 硐表
無事忙

我囡囡做string ex 時, 個far point時遠時近, 難度真高 不過佢都話鍾意做string多些:)
可否講下點做冷熱毛巾呢, thanks.

用冷熱毛巾交替敷眼睛,好像三溫暖效果,熱漲冷縮,注意溫度不可過熱過冷,小朋友的眼睛很脆弱。

如有問題可電winnie,佢會幫到你

別墅

原文章由 melodyyy 於 07-8-30 12:24 硐表
請問你個仔100度既時候有無戴眼鏡呀? 如果唔戴會否看唔到黑板? 如果戴既話會否令到進展變慢呀? thanks!!

100度唔用眼鏡都睇到黑板架

通常發覺睇唔到黑板要驗眼已百幾度

100度千奇唔好戴眼鏡呀

別墅

原文章由 ChristyBBmama 於 07-8-30 18:57 硐表
Bkmun

我囡囡情況和你差不多, 請問你家tv和 sofa 的距離是否很遠呢 可能我屋企細, 囡囡睇到字幕, 可否告知你屋企tv和 sofa 的距離呢 我今晚會度下, 因我想compare 下:lol: 我現在都struggle緊俾唔俾個女帶 ...

很多年前見過報紙寫,看電視機應距離電視大小的6倍以上

如21吋電視=21 x 6 = 126吋 = 10.5尺

所以大電視消量越好,眼鏡舖生意越好

別墅

http://www.vision-training.com/

別墅

原文章由 totoro 於 07-9-1 21:36 硐表
是不是要除下眼鏡做exercise??

小朋友如得300以下近視,相信做一個星期就唔使再用眼鏡

別墅

原文章由 melodyyy 於 07-9-2 07:28 硐表
因為我用string check 就 100 度, 出去眼睛鋪check 就都係話佢
150度, 所以我驚到時番學可能會睇唔到黑板

小女已返學160度,上課都話無問題,等小朋友開了學先再打算啦!

別墅

原文章由 BB2WONG 於 07-9-6 09:44 硐表

CHRISTYBBMAMA & BKmum2005,

好多謝你地詳盡既解答,我終於都知道大概情況。咁我都係book定1月份做好d,我屋企又無工人老人家,就算放暑假佢都要日日番補習社到我放工先番屋企。照你地咁講都係留番new year 先做,我就有 ...

我想大人細路所用方法相差不大,
大人課程應該會較多,如減老花及加了NLP的內容
一個大人課程已足夠一家用,
另見有家長用"天使心"內優惠可減10%

別墅

原文章由 BB2WONG 於 07-9-6 13:19 硐表

我見有幾位MUMMY都話同個仔仔OR囡囡一齊做,我以為大人及細路既EXERCISE會不同! 所以以為最慳也要一大一細咁做?另外什麼是""天使心"內優惠??

點解要加NLP內容,因為大人不像小朋友單純,大人首要改變其根深柢固的想法,使做運動後更見效果,而且大人有些毛病如老花,小朋友沒有,所以大人課程較長較貴

天使心是一本雜誌,7 仔有售,不過唔知邊期有

打電話問下Winnie

別墅

原文章由 BB2WONG 於 07-9-6 15:33 硐表

唔好意思,邊位係WINNIE?

另外我聽有D MUMMY說8月份既好似HKD2500,我上網睇到係HKD3,300,咁呢個PRICE係FOR一個人還是一大一細?

WINNIE 是課程工作人員,報名搵佢,好好人架

$2500係小朋友課程價錢

別墅

原文章由 BB2WONG 於 07-9-7 16:07 硐表

多謝回覆,我其實預左一大一細報名就最穩陣,只不過心多多想慳得就慳!

唔使伯小朋友悶,
說實話,學識一個咁好方法,無可能收埋自己用
親朋好友、同事的孩子我都有教...做一兩次孩子覺得有進步,佢地都好樂意做,佢地都無上課呀!

而我就因為無近視,所以報小朋友班!

[ 本文章最後由 無事忙 於 07-9-7 22:26 編輯 ]

別墅

原文章由 BB2WONG 於 07-9-8 10:03 硐表

多謝你提點,我當然想阿仔愈早無近視愈好,自己就帶左30年眼鏡,遲一年半載沒問題,反正而家都唔會加深,只係衰心急,好期待。

你意思即是先報小朋友,我同佢一齊上堂,那些exercise唔多唔少對大人都有幫助,我幫小朋友做之餘,自己都 ...

schedule出左
5-6 & 12-13 大人

7,9 & 8,10 & 15,17 Jan 2008 小孩

別墅

22/08 250度(第一天)
29/08 160度 (減90度 )
09/09 140度(再減20度 )

別墅

原文章由 BB2WONG 於 07-9-10 17:10 硐表

我想問下各位已有小朋友參加的MUMMY意見:

我的小朋友選那個SCHEDULE也好,是否都應該一連3天都請假?
還是我可以DAY 1 中午才去接阿仔去上堂(那他在學校上課半天眼睛疲倦了可以嗎?)另外DAY 2是否應該請假整天在家PRACTIS ...

小朋友只返兩天
e.g 7 and 9 Jan08 3:30-6:30p.m.
如果近放學去都得

首頁

尾頁

跳至