自由報料

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

麻煩可否將資料PM 比我, 因我小朋友都有散光

謝謝

禁止訪問

別墅

原文章由 ChristyBBmama 於 07-8-30 19:11 硐表
無事忙

我囡囡做string ex 時, 個far point時遠時近, 難度真高 不過佢都話鍾意做string多些:)
可否講下點做冷熱毛巾呢, thanks.

用冷熱毛巾交替敷眼睛,好像三溫暖效果,熱漲冷縮,注意溫度不可過熱過冷,小朋友的眼睛很脆弱。

如有問題可電winnie,佢會幫到你

別墅

原文章由 melodyyy 於 07-8-30 12:24 硐表
請問你個仔100度既時候有無戴眼鏡呀? 如果唔戴會否看唔到黑板? 如果戴既話會否令到進展變慢呀? thanks!!

100度唔用眼鏡都睇到黑板架

通常發覺睇唔到黑板要驗眼已百幾度

100度千奇唔好戴眼鏡呀

別墅

原文章由 ChristyBBmama 於 07-8-30 18:57 硐表
Bkmun

我囡囡情況和你差不多, 請問你家tv和 sofa 的距離是否很遠呢 可能我屋企細, 囡囡睇到字幕, 可否告知你屋企tv和 sofa 的距離呢 我今晚會度下, 因我想compare 下:lol: 我現在都struggle緊俾唔俾個女帶 ...

很多年前見過報紙寫,看電視機應距離電視大小的6倍以上

如21吋電視=21 x 6 = 126吋 = 10.5尺

所以大電視消量越好,眼鏡舖生意越好

別墅

http://www.vision-training.com/

男爵府

bkmum

恭喜恭喜! 看到第3行就一定唔需要帶眼鏡了, 我囡囡就冇咁乖喇, 不過我都唔會灰心, 會繼續努力, 希望開學前減到少過
100度, 咁都可以試下唔帶呀:-|

原文章由 bkmum2005 於 07-8-31 09:39 硐表

ChristyBBmama,

我們只在吃飯時才看電視,電視機距離她大約9呎。停了幾天沒進展之後,昨天她在旁晚時已看到第3行,她說看字幕都比之前清楚。 我想可能真的要待眼精適應及穩定後才再有進步。希望你囡囡繼續努力,返學不 ...
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

男爵府

講起真係心傷, 囡囡一開始只有100度, 聽視光師講, 俾佢帶眼鏡以為可以保持, 點知2年就double:-(
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

男爵府

melody

thanks, 咁我諗1個月後check 會隱陣d, 希望check近視減低左好多喇

原文章由 melodyyy 於 07-8-31 07:47 硐表
我係八月頭聽既, 之後就好勤力係屋企練, 我唸大概有兩個多禮拜啦, 但係去到100度, 就真係停左無進展, 不過我都好滿意既啦!
我唸度數高見效會快些, 度數淺既就無咁快, 好似我女咁, 只係進步左小小, 慢慢來啦!
...

男爵府

係準就好lu, 今晚同囡囡用string check, 緊緊100度, 如果真既都減到100度喎

原文章由 無事忙 於 07-8-30 16:13 硐表

不用,係上堂老師教的
真神奇...我回家幫我大近視媽媽check度數,真係check到1000度...好準喲!

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

是不是要除下眼鏡做exercise??

原文章由 無事忙 於 07-8-28 23:59 硐表

神奇的視力係教你幫眼睛做運動改善視力,散光
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

別墅

原文章由 totoro 於 07-9-1 21:36 硐表
是不是要除下眼鏡做exercise??

小朋友如得300以下近視,相信做一個星期就唔使再用眼鏡

大宅

因為我用string check 就 100 度, 出去眼睛鋪check 就都係話佢
150度, 所以我驚到時番學可能會睇唔到黑板
原文章由 無事忙 於 07-8-31 21:57 硐表

100度唔用眼鏡都睇到黑板架

通常發覺睇唔到黑板要驗眼已百幾度

100度千奇唔好戴眼鏡呀

別墅

原文章由 melodyyy 於 07-9-2 07:28 硐表
因為我用string check 就 100 度, 出去眼睛鋪check 就都係話佢
150度, 所以我驚到時番學可能會睇唔到黑板

小女已返學160度,上課都話無問題,等小朋友開了學先再打算啦!

別墅

Dear Mami,

I just checked the website, the course has been finished in Aug. Do you have their contact phone number so that I can call to see when they will organise again. Coz my son got 225 degree but i really hope this training can help him.

Thanks a lot!!
kanas

男爵府

我都無時間去上堂, 但真係好想試吓你哋既方法, 因為囝囝k.3時已100度, 到現在升p.2仲加深至300度, 好心痛 ! 可否教吓我如何方法, 你地用既eye chart是否一般驗眼哪種 ???? 如何開始做 ??? 帶 眼鏡定不帶眼鏡來做呢 ????

有無媽咪可以教吓我呢:-( :-( :-(

男爵府

今日開學, 好緊張又擔心, 決定唔俾眼鏡囡囡帶, 希望囡囡睇到黑板喇

男爵府

You can call 2834 9038

原文章由 kanas 於 07-9-2 09:53 硐表
Dear Mami,

I just checked the website, the course has been finished in Aug. Do you have their contact phone number so that I can call to see when they will organise again. Coz my son got 225 degree ...

男爵府

今日囡囡開學, 好彩老好好俾佢坐前排, 囡囡話睇到黑板, 總算解決眼前既問題 不過囡囡放學後做eye chart時, 睇野明顯冇昨天咁好, 唔知係咪因為眼睛太累, 我都唔敢做咁耐 惟有weekend & 下次長期又操過喇

大宅

ChristyBBmama,
你囡囡做幾耐eye chart ? 通常一日做幾次? 我囡成日話好悶, 依家都唔係好願意做, 所以無乜進展! 你囡囡依家睇到第幾行呀?

原文章由 ChristyBBmama 於 07-9-3 21:58 硐表
今日囡囡開學, 好彩老好好俾佢坐前排, 囡囡話睇到黑板, 總算解決眼前既問題 不過囡囡放學後做eye chart時, 睇野明顯冇昨天咁好, 唔知係咪因為眼睛太累, 我都唔敢做咁耐 惟有weekend & 下次長期 ...

首頁
12345...11

尾頁

跳至