親子旅遊

跳至

首頁
34567...82

尾頁

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

ting-ma 發表於 14-3-30 02:28
http://www2.jrhokkaido.co.jp/global/chinese/railpass/welcome.html
剛望到~
one day pass 包埋札幌市電 ...

唔該晒

我睇睇先

大宅

畀面勳章

我想話呢, 大家都好努力去搵料, 同埋好樂意 sharing, 真係唔該晒大家, 我已經 copy 晒你地既料, 再消化吓先~

大宅

畀面勳章

ting-ma 發表於 14-3-30 00:50
我見正文本天書講富良野巴士有2條路線

1) 富田農場course ->經Wine 工場, 果汁工場, 富良野駅. 班次約一 ...
twinkle bus 我未研究, 聽人地講係限時限刻, 唔可以玩得耐咖, 但如果唔跟佢, d 景點都比較隔涉, 我又怕去唔到, 宜家仲睇緊書參考, 搵到料再一齊傾吓~

大宅

畀面勳章

ting-ma 發表於 14-3-30 00:47
thanks for sharing!
我應該都會租pocket wifi, 上次去大阪, 同老公都租左一人一部, 除時可以分開行同chec ...
我地好少租 pocket wifi, 因事前已搵晒料至出發, 用途好似不大, 不過今次北海道自由行係第一次, 唔同之前去大阪/首爾咁容易, 或者都會租, 之前見過有 d 0係香港租, 有 d 0係日本機場租/還, 未格價, 你多數用開邊間?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:shirleyleung15+發表於+14-3-29+17:3

原帖由 ting-ma 於 14-03-30 發表
你幾時去?
我7/17-223,今次係第4次去北海道,仍然好期待快d出發

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+shirleyleung15+於+14-03-29+

原帖由 ahmama 於 14-03-29 發表
札幌到阿寒湖,都好遠喎!7月唔去富良野美瑛?知床選左邊間呢?
富良野上年去左,道東係完全未去,我地自駕,行程上吾會太趕嫁

大宅

畀面勳章

shirleyleung15 發表於 14-3-30 12:49
我7/17-223,今次係第4次去北海道,仍然好期待快d出發
可唔可以分享吓你既行程呀? 自駕 or 非自駕? 我今次係第2 次去北海道, 但自由行係第一次, 初時諗住非自駕係無可能, 原來都唔太難, 只係交通費要預多 d law (相比去大阪).

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

shirleyleung15 發表於 14-3-30 12:49

我都係第4次去北海道, 但就第一次暑假出發~~
會羽田飛去釧路, 跟住根室>>知床>>阿寒湖>>帶廣>>富良野>>美瑛>>苫小牧, 自駕, 最麻煩係晚晚搬酒店

都想住北天之丘, 可惜唔順路.

複式洋房

回覆:TIN_C_C 的帖子

Pocket Wifi 用過 4G 既,可 share 10 部,但D鄉郊地方,eg. 美瑛,富良野 或有時行車時,都有試過收唔到,唔知關唔關鄉郊地方未 support 4G 事呢,建議租 pocket wifi 租 3G 就算,因為收唔到既話 4G 都無用。

TIN_C_C  thank you~  發表於 14-3-30 14:02

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+ting-ma+於+14-03-30+發表你

複式洋房

回覆:北海道夏之旅一齊入來傾下好嗎

請問知吾知登別 Mahoroba Hotel 定係 登別 Grand Hotel d dnner buffet好食D?

伯爵府

引用:Quote:shirleyleung15+發表於+14-3-30+12:4

原帖由 TIN_C_C 於 14-03-30 發表
可唔可以分享吓你既行程呀? 自駕 or 非自駕? 我今次係第2 次去北海道, 但自由行係第一次, 初時諗住非自駕係 ...
我地係自駕遊,之前都試過非自駕去北海道,但果次只去札榥同定山溪,其實你吾揸車搭jr都好方便,同埋都有巴士團可以join, 去富良野都有團嫁,其實都好方便

大宅

畀面勳章

shirleyleung15 發表於 14-3-30 14:12
我地係自駕遊,之前都試過非自駕去北海道,但果次只去札榥同定山溪,其實你吾揸車搭jr都好方便,同埋都有巴 ...
係呀, 我朋友就係一次非自駕, 一次自駕, 話非自駕都好方便, 不過當然自駕就自由 d 啦, 去遠 d / 隔涉 d 都無問題, 但我地無車牌, 又有老有嫩, 都會揀 d 巴士團 / JR 附近既景點.

伯爵府

引用:+本帖最後由+ahmama+於+14-3-30+13:48+編輯

原帖由 ahmama 於 14-03-30 發表
你釧路落機好呀,慳好多時間,我地要平所以簡左搭peach,在札榥頭尾各住一晚,順便有d時間買手信,咁你有無去阿寒住鶴雅?同北天之丘都係同一集團

伯爵府

引用:Quote:原帖由+shirleyleung15+於+14-03-30+

原帖由 ting-ma 於 14-03-30 發表
Wa!!' The 4 the times?? jealous you!!
Please share more info about your experien ...
我無住過民宿,因為屋企人吾係好鐘意同人share 洗手間同埋價錢吾平

伯爵府

引用:Quote:shirleyleung15+發表於+14-3-30+14:1

原帖由 TIN_C_C 於 14-03-30 發表
係呀, 我朋友就係一次非自駕, 一次自駕, 話非自駕都好方便, 不過當然自駕就自由 d 啦, 去遠 d / 隔涉 d 都 ...
有老有嫩當士團係一個好選,我地都有老有嫩,如果全程自由行,隻腳好攰

大宅

畀面勳章

shirleyleung15 發表於 14-3-30 14:25
有老有嫩當士團係一個好選,我地都有老有嫩,如果全程自由行,隻腳好攰

...
YES, 自由行最慘就係行到腳拐, 但跟團又起得早, 又有 D 景點未必自己想去, 又未必揀到想出發既日期, 係自由行至可以想點就點, 就是無車牌啦, 所以要 PLAN 吓點用 D PASS 至抵, 當然, 有 D 地方唔就腳, 就要參加巴士團, 又係晨雞咁早出發, 都無辦法啦~

大宅

畀面勳章

想問吓呢, 有人說夕張無乜野睇, 唔駛特登去, 但如果想食夕張蜜瓜 (我8 月出發), 係咪去 D 大百貨公司都買到正宗夕張蜜瓜, 定有無邊 D 地方, E.G. 果園, 市集可以買到?

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

shirleyleung15 發表於 14-3-30 14:17
你釧路落機好呀,慳好多時間,我地要平所以簡左搭peach,在札榥頭尾各住一晚,順便有d時間買手信, ...

阿寒鶴雅上次住過, 今次唔住喇~~

請問你舊年富良野住邊度, 有無介紹?

複式洋房

回覆:TIN_C_C 的帖子

剩係為咗蜜瓜唔使特登入夕張啦,富良野蜜瓜一樣咁好食

TIN_C_C   YEAH~ 富良野必去啦~  發表於 14-3-30 19:17

首頁
34567...82

尾頁

跳至