論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 tenfai 於 07-8-25 10:07 發表
勞資糾紛,僱主作為被屈(即被告)一方,當日事先
張揚不出庭有否着數?工人有佢個工會撑腰肯定
晒行馬出庭,如果:

1. 僱主當日揾朋友代出席先收對方D料,等個官
壓后聆訊,返去再度橋?

抑或
2. 事先出信通知個官僱主當日有事 ...

您做咩唔出庭呀??? 您唔出即輸呀,梗係照去啦,您知唔知雖然佢係叫勞資審裁處,但一樣係法庭黎架?? 您去問問出左傳票唔上庭會有咩後果...

有齊証據,您理鬼佢拖晒馬家拖晒狗去啦,上到庭,得您同工人兩個講,佢地馬呀.狗呀全部唔出得聲,佢地鬧您,您咪同官講囉,可報警告佢地恐嚇架.

道理係自己度,唔好縮埋呀,加油!!!

公爵府

原文章由 tenfai 於 07-8-27 12:23 發表
但我唔明白,點解個主任要我full set document 先寄哂俾個工人睇,重要連附件、彩照、圖解。但個工人就唔駛俾我?甘叫公平咩?!

唉,佢話您咪"哦"囉.
您証據先比晒個官,個官睇之嘛.
個d主任係咁上下架啦,您又何須鑽牛角尖呢???

公爵府

原文章由 tenfai 於 07-8-28 19:53 發表
多謝妳地d意見,俾我信心,我一定要出庭!我有哂証据道理,唔怕佢。尤其個主任真係欺善怕惡。

我已经訂咗機票,重係由HK去完 B port,再多一程由B port 去個工人指定的另一個目的地C port,所以機票$要貴d, 但個工人
claim我機票 ...

工人合約上地址係B Port,why您仲出多張去C Port既票比佢??跟正手續比到去佢原居地[即合約上地址]就ok啦,您理鬼佢仲咩要去C Port,話之佢游水過去囉.
另您堅持實物[機票]您係幾蝕,我聽過唔止一次d官都係叫僱主比$代機票,因如工人同您拖到張機票過左期,您都要比過張佢,所以您最好唔好出票住,但拎定價錢表做support,到時工人想屈多您既,您就show比官睇.
您唔駛理個主任架,唔係佢審.
but記住,個官會比時間您地出去,睇下傾唔傾得掂數和解,到時會有翻譯,您要堅持要有調解主任在場先傾,如佢地話好忙,您話ok,可以等.另入去見調解,個d閒人叫佢地走開,唔好比佢地入,如佢地堅持入,您唔好傾,同官講,話佢地so擾您地傾和解,個官實插到佢地pk.
因已有庭上翻譯,唔使個班閒人做翻譯架.:mrgreen:

祝您成功,win win上黎報喜.

公爵府

原文章由 tenfai 於 07-8-29 10:08 發表
其實我巳經printed工人原居地的map,showed the Port B & Port C 係邊處,合約上地址又係邊處,諗住俾埋主任pass 俾官,但果日佢個樣,直頭趕時間到要我即改:同意item及和議
amount,我當時感到好無助,點解d 主任係甘嘅?!

FA8866,
...

呢d主任真係不知所謂.
您試下到時睇睇個官心情如何,如您証據齊,佢係會插個工人勁d既,您到時同官講您既委屈,您個map係咪無比官??
係既您帶埋去啦,到時同官講,工人個合約上地址係Port B,但佢要我Port C,我覺得唔合理,如官話why您之前唔講?您就坦白話佢聽您有同主任講,亦有帶呢張map去,但主任xxxxxx[您照講啦]

d官都唔係唔講道理既.

另check PM啦.

首頁

尾頁

跳至