自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珊瑚宮

好媽媽勳章

複式洋房

原文章由 丁丁* 於 07-8-27 09:24 發表
阿媽, 知妳雖然要趕住返工, 知妳驚遲到會無左份工 :-( 但... 點解外公住附近, 都唔叫佢過來幫手睇一陣

希望兩個小朋友快d 好番

外公就住係阻離個棟大廈, 就算趕返工都可以帶兩個小朋友上去外公度先啦

大宅

其實大仔只得3歲又係頑皮仔一名, 細女得2歲, 真係百份之一百唔可能無大人看管之下留佢哋响屋企。就算個爸爸通宵放工番屋企接手照顧2個仔女, 都有好大問題,通宵工作之後, 根本唔會有精神照顧小朋友, 其實佢哋嘅生活模式, 真係對2個仔女造成一定嘅危險同疏忽管教佢哋。

珍珠宮

原文章由 jaja 於 07-8-28 10:57 發表
育嬰院星期日係唔開架........雖然我都唔可以接受佢地放低兩個咁細既小朋友係屋企, 但起碼佢地日接夜去照顧佢地對仔女, 比起嗰D生多個子女攞綜緩人士, 有骨氣得多, 有時人算不如天算意外已經發生左, 佢地父母比起我 ...

係,對父母都好慘,要搵食都好艱難,有 d 僱主真係唔會體諒你,遲到份份鐘無左份工.....
意外真係無人想,何況自己仔囡,佢地都好痛苦 :cry: :cry:

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

育嬰院星期日係唔開架........雖然我都唔可以接受佢地放低兩個咁細既小朋友係屋企, 但起碼佢地日接夜去照顧佢地對仔女, 比起嗰D生多個子女攞綜緩人士, 有骨氣得多, 有時人算不如天算意外已經發生左, 佢地父母比起我地傷心同自責得多, 無必要再批評人地:(:(

原文章由 janetc 於 07-8-28 10:27 發表

為為口奔馳都唔係今年既事啦,如果你咁講,係咪唔應該生細佬,仲要一年一個? 你生得佢出,就有責任照顧佢地,唔可以搵藉口將咁細個小朋友獨留家中. 識得幾個朋友,有個坐完月便將bb放在育嬰院(要申請資助);有個有錢唔請工 ...

複式洋房

這兩個小孩的父母現在一定痛不欲生.

其實住私樓的低下層真的是很無助, 很多都是上班族, 要找人代看小孩, 談何容易.
但住公屋, 最少很多社區建設褔利在附近,亦有較多的全職主婦, 要找人幫忙看一下小孩都方便很多, 我覺得以下的文章最返映出問題所在

幫幫私樓基層家庭
http://hk.news.yahoo.com/070826/60/2edu3.html

家家有本難言的經, 當我看到這家依然用明火烚奶瓶 (在沒有足夠人手的情況下), 我可以想像這家人可能很少逛百貨公司, 對嬰兒用品亦不熟識, 對安全意識亦低., 但是對低收入沒學歷的人, 他們根本沒有多少渠道去吸收這些知識,亦不知道政府有何福利.

大宅

原文章由 mcdullyiu 於 07-8-28 09:41 發表

雖然我一定唔會放低我的小朋友,不過我又真係同情對父母喎!

唔返工,請問食咩呢?大唔食,細都要食!
一個月先得5-6千元,再無左份工,點算?
個媽媽唔係有學曆的人,唔係都唔洗做賣麵包啦!
係人都想返朝9晚5,放紅假啦,但唔係人人都得!
新聞 ...

為為口奔馳都唔係今年既事啦,如果你咁講,係咪唔應該生細佬,仲要一年一個? 你生得佢出,就有責任照顧佢地,唔可以搵藉口將咁細個小朋友獨留家中. 識得幾個朋友,有個坐完月便將bb放在育嬰院(要申請資助);有個有錢唔請工人,都係咁將bb放在育嬰院(full pay).其實只要你申請,實有機構肯申出援手的.
工可以唔做.....仔女唔可以唔睇.....
小朋友咁就一世架喇..有咩係比仔女重要
希望妹妹吉人天相.
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~珍惜眼前人 :-)

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原文章由 cheerio 於 07-8-27 22:36 發表
托無可托更加唔應該就咁放底佢地走, 唔相信份工重要得過自己的細路安全

雖然我一定唔會放低我的小朋友,不過我又真係同情對父母喎!

唔返工,請問食咩呢?大唔食,細都要食!
一個月先得5-6千元,再無左份工,點算?
個媽媽唔係有學曆的人,唔係都唔洗做賣麵包啦!
係人都想返朝9晚5,放紅假啦,但唔係人人都得!
新聞話他們去個社署求助,我想係申請綜緩掛,
但最後都係自己搵工,唔做社會寄生蟲,
仲要日夜班咁接手湊2個咁細的小朋友,
我相信一定好辛苦。請問責怪的各位有試過嗎?

媽媽都知道放低小孩危險,已關好電制和石油氣制,
無奈小朋友都係找到個打火機,
現在仲要控告個媽媽,
希望各位唔好再苛責對父母了,我相信他們現在已很痛苦。

[ 本文章最後由 mcdullyiu 於 07-8-28 09:43 編輯 ]
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我唔明点解讲到件事发生,係0甘多因素造成。

好多妈妈都住屯门,好多屯门父母都为口奔驰,好多屯门父母都会用心教导顽皮子女,但係点解剩係呢家人出事?

之前呢对父母掉以轻心,都唔知好彩过几多次至無事,亦都唔係是否星期日既问题。

我自己都要返工,我地两公婆都要揾食,無请工人,平日请婆婆凑,婆婆有特别事唔得闲,请我嫂顶住,再唔係请女麻女麻爷爷, 请亲戚顶住,再唔係请假,或者我放工响某地方交接,总之想尽办法,个个大人裙甩裤甩夹时间,但係一定唔会独留阿女在家。

只要父母有一点点“博無事“心態,就30秒都会出事,唔好找0甘多藉口,找0甘多环境因素。捱得苦过呢对父母既大有人在。

男爵府

托無可托更加唔應該就咁放底佢地走, 唔相信份工重要得過自己的細路安全
原文章由 mcdullyiu 於 07-8-27 22:16 發表
此事真係悲劇。
昨天是星期日,屯門好似無星期日的暫託服務。
想託都無得托,試問可以找誰托呢?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

此事真係悲劇。
昨天是星期日,屯門好似無星期日的暫託服務。
想託都無得托,試問可以找誰托呢?

珍珠宮

幫幫私樓基層家庭 (星島) 08月 27日 星期一 06:30AM
(綜合報道)

[url=]屯門
[/url]一對獨留在家的小兄妹險葬身火海,涉嫌虐兒而被拘捕的母親,原來是為了趕上班,未等及丈夫通宵更下班抵家交接便出門,合成基層家庭「搵食艱難」的難過景象。為子女生計勞碌卻連累他們遭火灼傷,父母也不想有這樣的結果,而單靠懲罰,解決不了問題。

有異於一些不把子女當人看待的父母,這對小兄妹的雙親,為了這個家庭,父親願意辛苦通宵工作,母親則待父親清早回家後再上班。但是,這樣「輪更」照顧子女,誰都看得出是一個為口奔馳、逼不得已而並不理想的安排。

為生計獨留子女在家

最大的問題,是萬一時間交接不妥,父親因事不能準時回家,母親為保工作又不敢遲到上班,家裏便可能出現如昨天的真空期,讓一對年僅三歲和兩歲的小孩子獨處。

此外,就算父親及早回家,但是,拖通宵工作後疲憊不堪的身軀,此時最需要的是休息睡覺,又怎有精神體力向子女提供優質照顧?今年初他們家中失火,就是懷疑父親在烚奶瓶時睡了,他及時遭濃煙嗆醒而帶子女逃出生天,一家人安然無恙,成為不幸中之大幸。

昨日,幸運之神卻不再眷顧,在母親出門前還在熟睡的三歲兒子,竟然在短短十多分鐘的真空期醒來並找到打火機把玩。法例規定一刻也不能讓十二歲以下的兒童獨留家中,實際上反映了過去父母離家外出不久即產生的悲劇。單是上月,就有母親趁小女兒熟睡,帶同大女兒到鄰居家中詢問升學事宜,料不到小女兒醒來後不見母親,爬窗找人,不幸墮樓身亡。這類事情曾經一再發生,但總有父母以為不會發生在自己子女的身上,心存僥倖,冒險一博。

廣傳廉價暫託服務

獨留子女在家的最高刑罰是十年監禁。對於一些只顧自己逍遙快活,獨留子女在家的父母,監禁懲罰具有阻嚇作用;但是,對於因為謀生而逼不得已這樣做的父母,失業和牢獄之災令子女得不到溫飽,也無助於兒童福祉,故此應多從協助父母手,例如提供足夠、廉宜、彈性又大的兒童暫託服務。

現時有志願機構開辦收費廉宜的朝八晚六暫託服務,必要時還可延長至晚上八時,但是有多少基層家長知道有這樣的服務呢?不少這類服務針對公屋住戶宣傳,有關方面也積極推動公屋鄰里互助。其實,私人樓宇也住了不少需要這類服務的基層市民,就以昨天失火的單位為例,早在今年初的一次失火已經顯示了這家人的困境,福利機構又有沒有足夠的警覺,接觸這類家庭,看看如何幫助他們解決問題呢?

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 小香香 於 07-8-27 11:41 發表

我相信..即使我有千萬個理由..我都唔會將咁細個小朋友獨留家中
工可以唔做.....仔女唔可以唔睇.....
小朋友咁就一世架喇..有咩係比仔女重要

仲要唔係第一次!!!!
大興同紅橋路程差幾遠呀,塔車就去到啦,出左事就藉口就大把!!!!!!!!

複式洋房

細路仔都唔懂事,只可怪d 大人點解可以留下d細路在家?歲半 & 三歲都只是bb, 點放心得落呀? ?-( ?-( ?-(

珊瑚宮

好媽媽勳章

唉.......啱啱睇完報紙見到兩個小朋友幅想好淒凉,睇到我心都 up 埋 :-( :-( :-(

民房

兩個都咁細, 好可憐:-( :-(

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

總之唔識做父母就唔好生,個男人又唔係第一次做老豆架啦,都唔識教仔,個老婆25歲識左7年結婚即係無知少女做亞媽啦,自己都唔識教自己點揍仔女呀,風流男女報應係仔女身上.
<br><br>

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

好睇到依段新聞都好 點可以留兩個咁細既小朋友係屋企架 家下搞成咁都係父母攞黎架

另外想問個媽媽係唔係大陸人黎架 個媽媽 25 歲 & 爸爸 43 歲
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

畀面勳章

小朋友真係可憐:-( :-( :-(

禁止訪問

首頁
12345...7

尾頁

跳至