親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

將於4月中去,3日2夜,想有日去埋杭州西湖,第一日一早到上海,係咪第一日可以係上海觀光左先呢?例如水鄉?聽聞有幾個水鄉,那個比較值得去?有咩地點係一定要去一定要食架?到第二日先出發去杭州西湖,請問係咪可以預先係香港買高鐵車票先架?想即日來回,去到杭州除左西湖仲可以去邊?如果食埋晚飯先返有無推介?第三日係上海又可以有咩行程呢?謝謝

子爵府

回覆 Wenchoy 的帖子

3曰2夜要去埋杭州和水鄉, 好趕下喎。你第一日幾點到上海?

水鄉我會推介: 朱家角或西塘。朱家角近啲, 一個鐘車程就到。

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

三日會好趕,你想去水鄉已經一日,去杭州又一日,但你到逹同離開已經佔你第一日同第三日半日時間,要有取捨先得
I 大蚊豬   

珊瑚宮

引用:將於4月中去,3日2夜,想有日去埋杭州西湖

原帖由 Wenchoy 於 14-03-30 發表
將於4月中去,3日2夜,想有日去埋杭州西湖,第一日一早到上海,係咪第一日可以係上海觀光左先呢?例如水鄉 ...
近近地,去7寶街行下算啦

大宅

回覆:請問有無上海杭州3日2夜行程精華推介

真係太趕,你仲要搵車搭過去呢?我之前係分2次去上海3日2夜,完全係唔夠,好多地方未去,之後去杭州5日。

大宅

入住: 上海品尊名致精品酒店公寓, 位於嵐皋路站
好緊急岩岩先決定EASTER連假去上海, 睇左少少排左以下行程想去既
16/4晚到上海
17/4 打算去杭州西湖, 搭高鐵去...請問係咪可以預先上網買定車飛? 如果早車去, 預留幾多時間係西湖? 需要買埋返程嗎? 西湖內/附近有無食店食午餐可以一試的呢? 晚餐回上海吃?
18/4 水鄉.... 請問那個水鄉值得一遊?
19/4 上海浦東, 新天地, 外灘, 南京東路, 夠唔夠時間去埋豫園? 而行程順路又應該點排呢?
20/4 3點幾機回港
請比少少意見小妹, 第一次去上海. 二人
除左小楊同住家有咩係必食既呢? 唔該晒呀

大宅

guigui82 發表於 14-3-31 10:57

3曰2夜要去埋杭州和水鄉, 好趕下喎。你第一日幾點到上海?
入住: 上海品尊名致精品酒店公寓, 位於嵐皋路站
好緊急岩岩先決定EASTER連假去上海, 睇左少少排左以下行程想去既
16/4晚到上海
17/4 打算去杭州西湖, 搭高鐵去...請問係咪可以預先上網買定車飛? 如果早車去, 預留幾多時間係西湖? 需要買埋返程嗎? 西湖內/附近有無食店食午餐可以一試的呢? 晚餐回上海吃?
18/4 水鄉.... 請問那個水鄉值得一遊?
19/4 上海浦東, 新天地, 外灘, 南京東路, 夠唔夠時間去埋豫園? 而行程順路又應該點排呢?
20/4 3點幾機回港
請比少少意見小妹, 第一次去上海. 二人
除左小楊同住家有咩係必食既呢? 唔該晒呀

子爵府

西湖: 西湖我是好多年前去的, 很難給予意見。聽說杭州有地鐵了, 你上網睇睇。當然是預先買定來回高鐵票比較好, 但在網上買票後怎樣取票, 我唔係好知。你上高鐵網看看。西湖內有食肆, 有一間叫樓上樓的, 好似幾出名。我上次在杭州食埋晚飯才回上海。因為內地好早就食晚飯, 太夜的話好多食店冇嘢食。

水鄉: 我見有人提議近近地去七寶。我自己唔鍾意, 太細冇嘢睇。我會鍾意去朱家角或西塘。朱家角比較近, 一個鐘車程就到。

19/4市內觀光的行程, 一天肯定是夠的。新天地, 你是看日景定夜景?其實行完豫園, 可以行過去南京東路, 由南京東路走到外灘。我個人覺得外灘的日景和夜景都好靚, 不要錯過。如果日間去到外灘, 記住入去浦東發展銀行睇下, (即以前滙豐銀行), 裡面都好特別架, 但要靜啲
因為人地係營業中,同埋唔可以影相。

(新天地、豫園、南京東路都在地鐵10號線上)

浦東果邊, 有冇打算上明珠塔, 如果冇, 就唔駛去啦, 由外灘影過去就得喇。

仲有咩問題想知嗎?

大宅

guigui82 發表於 14-4-8 16:22

西湖: 西湖我是好多年前去的, 很難給予意見。聽說杭州有地鐵了, 你上網睇睇。當然是 ...
唔該晒你呀, 真係好呀, 咁去到外灘係咪行果條觀光隧道呀?
新天地係62叫我地去, 暫時我地未睇有咩行/睇, 但好似果邊食晚飯都唔錯, 請問有無好介紹? 係咪都係係外灘果頭架? 定還是我可以係水鄉/杭州返到上海之後晚飯係新天地食.
南京東路即係步行街? 咁可以食完早餐去豫園, 城隍廟, then去南京東路食住家同小楊
朋友suggest去外灘約晚上8點左右去…

珊瑚宮

引用:Quote:guigui82 發表於 14-4-8 16:22 回覆

原帖由 Wenchoy 於 14-04-08 發表
觀光隧道??(搭車)

子爵府

外灘果條觀光隧道係坐佢架有軌車行架, 係可以好快咁由外灘去到浦東明珠塔果邊, 唔好抱太大期望。

新天地有好多西餐廳, 亦有一間食上海菜的新吉士(但我個人覺得麻麻), 這裡的餐廳會開得比較夜。所以你可以响水鄉/杭州返上海果晚去。

南京東路即係步行街, 以我地香港嚟講, 行一陣就覺得冇嘢好睇, 如果你想買金華火腿就係呢度啲食品店買。

外灘燈光好似十點左右會熄(唔同季節會唔同), 所以呢個時間之前去就得。

大宅

引用:Quote:原帖由+Wenchoy+於+14-04-08+發表觀

原帖由 12312 於 14-04-08 發表
觀光隧道??(搭車)
附圖

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 12312 於 14-04-08 發表觀光

原帖由 Wenchoy 於 14-04-08 發表
附圖
50元吾值。

首頁

尾頁

跳至