在職全職

跳至

首頁
34567...11

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+cch0928+於+14-04-29+發表你

原帖由 P師奶 於 14-04-29 發表
我教開中學, 轉公營機構長工
人工少dd, 但都不錯
我都想好似你咁轉行有工做,但我覺得自己冇乜技能。你以前係咪教商科呢?

我地D假係多,但平日都要帶嘢返屋企OT,放假唔做嘢好罪咎咁,但又真係攰到做唔落,返工又激氣。

我老公話冇工做就炒咗工人自己揍,我都好想全心湊小朋友,但冇工人自己接細路放學又要煑飯,又怕忙到一頭煙冇時間跟佢......算了,萬一如果係冇人請我都要頂硬上,所以好似你咁有份工都好。

大宅

引用:Quote:原帖由 P師奶 於 14-04-29 發表我教

原帖由 cch0928 於 14-04-29 發表
我都想好似你咁轉行有工做,但我覺得自己冇乜技能。你以前係咪教商科呢?

我地D假係多,但平日都要帶嘢返 ...
我不是教商科
如果中、英文ok, 可試下公營機構同政府工, 久不久都有d空缺岩做

大宅

cch0928 發表於 14-4-16 20:42
我有唸代課,不過怕唔stable養唔起屋企。其實我自從quit咗份perm,三年做過兩間學校,人老咗,學生banding ...
我試過!代課真係唔著數啊!人工少好多,假期無薪,工作亦不見得輕鬆好多...

別墅

做教師,病左,請一日假,第二日返,即刻叫你代返課。如果病得長,仲慘,請唔到代課,你請幾多日,你返黎代返咁多課,全部野等你返黎做,病上加病。

做私人公司,你請日病假,公司都有其他人可以做你既工作。

教師,唔好意思喎,你大病初癒都要上返所有堂,追返所有進度。

做教師,請個假處理屋企野係難過登天。

真想做份放工就放工既工。

大宅

引用:Quote:cch0928+發表於+14-4-16+20:42+我有

原帖由 rachel1024 於 14-04-29 發表
我試過!代課真係唔著數啊!人工少好多,假期無薪,工作亦不見得輕鬆好多...
...
咁你依家仲教緊定轉行?我本身唸住只代短期唔代産假,咁你果時一個月可以代到十日嗎?

大宅

cch0928 發表於 14-4-30 07:14
咁你依家仲教緊定轉行?我本身唸住只代短期唔代産假,咁你果時一個月可以代到十日嗎?

...
我教英文,都代到唔止十日,但多數代產假。每個月收入萬幾二萬,但長假無收入,亦辛苦,無任何福利。
我懷疑有無咁多短期代課?
我現在做番全職囉,不過一邊考政府工。

大宅

引用:Quote:cch0928+發表於+14-4-30+07:14+咁你

原帖由 rachel1024 於 14-05-01 發表
我教英文,都代到唔止十日,但多數代產假。每個月收入萬幾二萬,但長假無收入,亦辛苦,無任何福利。
我懷 ...
我之前都考過政府工,不過唔成功。我果時搵半職唔代課就係考慮到假期收入同公積金,但半職份工在時間同工作量都越來越要求多,而且工作環境令我覺得顫顫驚驚,我係降級做半職上司還有些面俾,全職同事成日舉步維艱。

我想只代兩三天至一星期的,代產假都是多手尾,希望有萬零,因為我而家人工都只係多少少。如果代課可以flexible好多,跟小朋友考試同去旅行都易安排D。不過,要唔教落去其實都好唔捨得,好似自己在工作上未做到自己滿意就要放棄,亦好似以後脫離呢行。

大宅

cch0928 發表於 14-5-1 09:30
我之前都考過政府工,不過唔成功。我果時搵半職唔代課就係考慮到假期收入同公積金,但半職份工在時間同工作 ...
上次政府工差啲就得,waiting list,話一年內開相同嘅位就唔使再in喎,但都過左半年囉....
其實真係進退兩難,就算有政府工,掉低班學生,又唔知搵唔搵到好人接手,始終呢級DSE成績對學校或學生都好重要。
但教書真係太辛苦,太多野要兼顧,照顧唔到屋企,自己的健康亦越來越唔好,家人都想我做政府工...

cch0928  等下啦!可能下半年有位呢!如果請咗你,又唔打算再教書,夠通知期就走。始終教師都是一份工作,你走了自然有人替,但你在家庭  發表於 14-5-1 13:34
cch0928  同是天涯淪落人!我都是教中學英文,我老公係公務員,佢都想我入政府,唔好帶嘢返屋企,放工放假專心揍小朋友,不過我兩年前申請都入唔到  發表於 14-5-1 13:28

大宅

回覆:rachel1024 的帖子

你在家庭𥚃的角色是無可取代!

大宅

cch0928 發表於 14-5-1 13:35
你在家庭𥚃的角色是無可取代!
教書真係唔係幾適合在職媽媽做,認真教書的,真係24小時都唔夠,唔生仔就可能得

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

引用:大家在邊區住或教書

原帖由 maychch 於 14-05-01 發表

大家在邊區住或教書? 我住青衣, 在荃灣教小學, 已18年啦. 老 ...
我都18年嘞,3個小朋友,早年教的學生都结左婚,小朋友都上小學。大家係facebook都講湊仔女經、揾學校。壓力人人都有,頂唔順就放低份工,但又煩全家收入開支的話,唯有頂硬上。The best is yet to come.

大宅

請問有冇教師投考過AEO(admin)?
如有,請問招聘考試考d乜?語文?時事定教育政策?
謝謝分享。

禁止訪問

子爵府

maychch 發表於 14-5-1 20:07
所以我遇過幾個校長都是無兒無女的. 大把時間留校工作. 有兒女的想做校長都難D.
...
同我差唔多年資的3個未婚都升到小學或中學副校, 一個同我一樣年資, 升佢冇升我, 不過我都好happy可以manage 3個小朋友, F6走左, 帶少Dmarking 返屋企, 可以煮下飯, 整下甜品, 做下家務, 雖然有時有苦自己知, 起碼有份工, 唔使憂柴憂米, support到小朋友參加喜歡的課外活動, 買自己鐘意的東西.
後生的老師, 不要太擔心, 衡量各方面, 做一個兩害選其輕的決定, 我地呢行, 比上不足, 比下有餘

Pastorale  好羨慕亦欣賞你!有時真係睇下自己放唔放得低。  發表於 14-7-6 06:38

子爵府

rachel1024 發表於 14-5-1 00:08
我懷 ...
有冇考慮教VTC / asso 之類?
不過有D學生都幾 ... 有D似以前的band 5

asso 會好D

大宅

引用:Quote:maychch+發表於+14-5-1+20:07+所以我

原帖由 edith208 於 14-05-02 發表
同我差唔多年資的3個未婚都升到小學或中學副校, 一個同我一樣年資, 升佢冇升我, 不過我都好happy可以manage ...
你一定做嘢好快好efficient。我做半職都做唔到日日自己煮飯。好似今日咁,我現在啱啱先走,六點半開完會再搵書出卷,七點幾八點先返到屋企。早放果日留完學生做功課都會兩點,再去搭車買餸揍仔返到屋企就四點幾先可以煮得切。

大宅

edith208 發表於 14-5-2 12:15
有冇考慮教VTC / asso 之類?
不過有D學生都幾 ... 有D似以前的band 5
有諗過,但人工差好多

大宅

引用:Quote:edith208+發表於+14-5-2+12:15+有冇

原帖由 rachel1024 於 14-05-02 發表
有諗過,但人工差好多
朋友全職教asso大約三萬零人工,人工係小D,但係返工時間冇咁長同flexible d。我朋友放緊term break喇,而且又唔洗跟足學生三年,壓力較輕。

首頁
34567...11

尾頁

跳至