在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家好,想同教書或教過書既媽媽傾談。
大家如何平衡工作及照顧bb ?
有無人因為bb quit 左份工,當中有咩考慮?
希望過來人分享。
謝!

別墅

回覆:教師媽媽?

I'm actually a secondary school teacher.
I am also a weekend mother, seeing my son everyday after work at my mum's home and taking him back on Friday nights and weekends.
I'm not senior at work but my boss expected too much (corresponding to my rank). I have been very much devoted these years but it turned out i was not appreciated at all. i have been questioning my working ability and i am losing my confidence. i talked to my friends who also work at schools recently and realize that I have really suffered too much for what I am given (my rank). I'm kind of very frustrated and really wish to leave. My husband is okay with that and my parents said OK too. however, I am so much worried about my future, like the pressure we need to take if only my husband is working and whether I would be able to work again in the future when my son, anyway, grows up and i need to go back to my own life.
I think my body condition is telling me that my recent mode of life cannot sustain.
how am I really supposed to leave this place ? I don't know. I don't have the courage to make this change.
and afterall, I don't want to take ftm as a shelter from my work.
feel bad.

別墅

can't agree with ccchong anymore.
all u said is exactly what I feel.
I doubt myself a lot these days about whether I have problems in my ability since I see many ppl cant handle work so well.
I'm really losing my confidence as well :(

別墅

cacameister 所言甚是!
最無奈唔係對住無家擔既人,有啲人會暗示好多媽媽都兼顧家庭事業,甚至佢覺得自己都係咁過,點解你唔可以好似佢地咁。
當然,行行都會有呢啲人,但我諗教師媽媽最難過係,正如大家所講,教書係困身,唔可以話你家中有事(除非紅白)就攞AL處理,放假又補課,又要帶活動,最慘係人人仲以為你個假好長。如果擺明無呢啲長假,要自己儲AL, 公司唔放人總要俾你清假,或者補錢。但老師既假,無咗無人理,因為啲人會話你仲有好多假喎!
仲有無奈,係你既工作正正就係面對小朋友,你日日見住唔同小朋友因缺乏同家長相處既機會,咩問題都出哂嚟。最諷刺係啲家長,不斷苛求你要為佢一個人既仔女,做多啲,再做多啲。甚至有家長講: 我真係無辦法!我唔只要照顧一個仔/女,仲有細佬妹!我,又何嘗唔係只教你個仔/女,唔係只有一班學生,唔係只有工作?點解你處理唔到你既仔女,又唔肯同我合作?
而我知我人工包埋受氣,但將心比己,你愛護你既小朋友,我何嘗不愛自己既小朋友?我自問好用心對待學生,但家長/學校也可容許我留返一啲空間俾我自己既小朋友?
好多人會話其他行業更黑暗,但我諗係期望管理既問題。大家不是希望教育工作者係用心用愛?點解我用心用愛幫小朋友,體諒家長,我又唔值得得到一啲體諒?大家期望點樣既教育界?
坦白講,我仲好有心,但越來越覺無力。

別墅

好多謝各位有繼續reply 呢個post
無諗過會咁多人回覆支持
update 吓近況
5月尾啦,31號前唔遞信,即係決定下年繼續做呢份工
心情真的好忐忑
唉,自己下唔到決心離開。。。。。。
有時諗,要咁辛苦,係自己選擇。。。。。。
與人無尤?

別墅

有媽媽提到合約問題
真係好討厭呢個
合約 長工,以及cm gm 既問題!
同工不同酬係令人倍棄餒既主因
或者有人會覺得咩工都係咁
但我只想無耐嘆一句
點解人人都期望我地以心教個小朋友
但又要以商業營運角度
令個工作環境 工作待遇變得對我地咁唔公平
我唔祈求大富大貴 只想同工同酬 只想唔好朝不保晚
只希望我盡心為各位家長既寶貝仔/女之餘
亦可容許我可以盡量照顧我既小朋友

或者我對教育有好多不設實際既期望
有人勸我放開啲 總之收得份人工 做得哂啲嘢就算 唔好放個心落去
既然學校要對我唔公平 我就盡量只做份內事
但如果係咁 我會質疑自己: 點解我要教書?

首頁

尾頁

跳至