母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我3個星期後要返工, 我想繼續餵人奶, 而家係埋身餵, 想問下大家點樣幫bb習慣食奶樽, 同要俾幾多安奶俾bb....?

洋房

我在返工前一個星期開始不埋身餵,改以奶樽餵人奶,仲要由其他人餵,在bb飲奶時要暫時離開bb的視線範圍,否則bb會不肯。bb初時會勁喊,後來試了幾次,bb適應了便沒事。你要狠心一點,不要心軟。

返工前要開始儲奶,起碼夠bb一日的食量。如果公司沒有雪櫃,就要買定冰袋,方便把在公司內泵的人奶儲存,放工之後帶回家。

複式洋房

原文章由 Cherry0108 於 07-9-2 10:20 發表
我在返工前一個星期開始不埋身餵,改以奶樽餵人奶,仲要由其他人餵,在bb飲奶時要暫時離開bb的視線範圍,否則bb會不肯。bb初時會勁喊,後來試了幾次,bb適應了便沒事。你要狠心一點,不要心軟。

返工前要開始儲奶,起碼夠bb一日的食量。如果公司 ...

Cherry,
Does your bb refuse your breast after she gets used to bottle-feeding? My Titig does.:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

On the other hand, I want to know how 冰袋 can keep something cold without a fridge. Pls advise.

洋房

我返工之後就沒有埋身餵人奶了,因為bb給99湊,我每晚放工返99度吃飯,抱抱bb, 放低埋日頭泵的人奶,便回家。為免bb扭計令99難做,我認為不再埋身餵好些。無得給bb再啜,起初真是有點內疚和 失落感,唯有見面時多些抱她,當是補償。

至於冰袋(我用的是冰堡),我每晚回到家中,便把冰袋放進冰格(這樣可令冰袋製冷),每日早上上班前拿出來,並把昨晚臨睡前及當天早上所泵的人奶放進冰袋。 每日中午急急吃完午飯後便泵奶,之後把奶放埋入冰袋,放工後把整個冰袋帶回99家中。

如是者,我已餵了差不多8個月人奶了。這樣做當然辛苦,不過看到bb長得白白胖胖,精靈可愛,辛苦也是值得的。

你要加油啊!

原文章由 Rarama 於 07-9-2 16:49 發表

Cherry,
Does your bb refuse your breast after she gets used to bottle-feeding? My Titig does.:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

On the other hand, I want to know how 冰袋 can keep something cold w ...

大宅

Cherry

我想問下fridge-to-go可以keep到幾耐
因為由我返工到放工返到屋企
要超過12個鍾
唔知keep唔keep到咁耐?
我公司冇雪櫃
我諗緊係咪要買個雪櫃仔擺係公司~

大宅

我就用一般的保溫袋, 另加一般的冰種 (都是在日之城買). 公司有雪櫃, 每日邊食 lunch 邊泵奶, 泵好後以奶袋裝好放冰格做冰奶. 雪一兩日夠凍了, 儲埋六七包冰奶, 就帶一次保溫袋和冰種回公司「運奶」。會再加膠袋、報紙等有0甘實包0甘實, 0的冰奶返到屋企都未融0架, 呵~

我小笨埋身同樽都肯食, 所以我放工會爭取埋身餵, 日頭我媽咪湊就用樽餵冰奶.
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

洋房

Please see the product information of fridge to go.
http://www.mamabebe.com.hk/ftg.html

I have used Goldia for eight months. So far there is no problem with the milk.

Fridge to go has other products which can chill the milk for a longer time, you can visit its official website below, but I am not sure the product is available in Hong Kong.

http://www.fridge-to-go.com/products.php?cat_id=c6d7ac845d54a95e8d2b4853e8433fb7

原文章由 BB618 於 07-9-3 15:33 發表
Cherry

要超過12個鍾
我公司冇雪櫃
我諗緊係咪要買個雪櫃仔擺係公司~ ...

大宅

原文章由 Cherry0108 於 07-9-6 01:00 發表
Please see the product information of fridge to go.
http://www.mamabebe.com.hk/ftg.html

I have used Goldia for eight months. So far there is no problem with the milk.

Fridge to go has other p ...

cherry

thanks!
我都係用緊Goldia
我宜家用4個冰種
返到屋企枝奶仲凍
我諗應該ok~
我會繼續努力,
一齊加油

複式洋房

原文章由 BB618 於 07-9-3 15:33 發表
Cherry

要超過12個鍾
我公司冇雪櫃
我諗緊係咪要買個雪櫃仔擺係公司~ ...

Fridge to go上次係西田做promotion時買咗以下依款
(HK171~~西田卡好似有95折) 個promoter話依款可保冷最耐...
http://www.fridge-to-go.com/products_detail.php?product_id=38f1e0aed28142053d4f87697ac8c1a0&cat_id=a806f07ee3bd901169f8e30462be727b

[ 本文章最後由 Joba 於 07-9-23 23:21 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊