跳至

首頁

尾頁

大宅

Nillie & Carrie,

, 我有一個 good news & 一個 bad news.

先講 good news, 我哋揾到屋搬啦 , 唔駛再俾老鼠嚇, 不過要妥協, 搬遠d, 喺 53thstreet, 但近番shopping嘅地方,
Patrick 要搭 subway 返工, 我亦都唔可以日日同軒軒去醫院對面個公園玩, 順便搵Patrick食lunch or 同軒軒接daddy放工. 睇嚟要再安排過d時間奌過!!

Bad news 就係Patrick今個Sunday唔得閑, 若果我自己一個湊軒軒嚟唔知搞唔搞得掂, 我真係好想..好想嚟, 但又怕搞佢唔掂, 我諗我要考慮吓, Nillie, sorry 呀! 俾多一日時間我, 我聽日
Confirm 妳.

原文章由 Carrie210 於 07-8-30 03:29 發表
Nillie
我家可confirmed 2大1b啦...嘿嘿..
想問埋, 如坐完ferry,再坐train, 果架train有冇寫明係咩架?有冇要睇number呢?知唔知幾錢到呢?

patvicbb
咁我可約你地一齊入啦.

...

大宅

Netjayne,

妳個brother in law 嘅人品真係差, 小氣又冇風度, 妳同friend傾計關佢嘜事, 驚俾人知佢衰, 不如對人好d啦, 仲要講埋d咁難聽嘅說話, 好人極有限 , 佢冇friend嘅, 講吓自己嘢都唔得.
唔好咁唔開心啦, 為呢d人唔值噃!! 最緊要都係老公同對可愛嘅仔女啫!! 咪鬼啋佢. 仲要多d上嚟傾計添, 呢度會有好多姊妹支持妳, 開心d啦!!!

原文章由 netjayne 於 07-8-30 21:57 發表
i've just changed my blog address..
i got complained from my brother in law that i shouldn't put up my parents in law thing on web...
why is it my fault? why i don't have freedom?
after being so st ...

大宅

All NY mami,

我想問有冇人知寄嘢返HK, 帮趁邊間POST公司最好?

大宅

Nillie & Carrie,

終於都傾掂啦!! Patrick好想同個仔一斉天輪樂, 所以唔去醫院嗰邊gathering, 我哋可以照原先咁2A1C啦!! 仲等我諗住自己一個嚟要出動揹带+車仔添, 依家唔駛啦!!
我都有諗過不如唔好搭Ferry, 好似要搞到好麻煩又哂時間, 搭番
subway好d, 咁依家即係可唔可以坐得哂呀?!

原文章由 Carrie210 於 07-8-31 04:15 發表
Nillie/Alison

It's fantasy!咁有兩架車, 可一次過pickup晒幾個families, 真係又要唔該晒你地呀, 成日都要麻煩你地, 好鬼唔好意思呀

咁而家有以下families係ave 8度等pickup:
Carrie 2 A 1 C ( need one toddler car seat)
3cats 1 A ?
Patvicb ...

大宅

Vivi _ma,

恭喜妳呀!! 妳feel到胎動啦!! 感覺係咪好得意又感動呢?
我嗰時有咗軒軒(我哋等咗3年至成功有佢), 個心都唔係好實在, 直至我feel到佢郁, 我終於覺得我哋連埋一齊(可能有互動啩), 嗰種感覺好正, 我相信妳以後都會記得, 不過好似 Nillie 講, 遲d佢可能會踢得好勁, 好似我細妹依家就成日投訴兒嬲女成日半夜踢到佢醒!! 我會提意佢聽古典瞓, 佢可能會乖d, 出咗世後佢或者可以聽住古典自己瞓, 好似軒軒咁!!

原文章由 vivi_ma 於 07-8-31 04:36 發表
呢幾日都好似feel 到BB"踢踢", 不過都唔sure係唔係 , 好似有o個波係到彈o下彈o下o甘, 都係得一至兩o下, 同埋都集中下腹靠左邊, 我成日都同BB講叫佢踢多o的, 等我feel到佢o既存在mar
...

大宅

Alisonli,

, 我都好似咁耐都冇同妳自我介紹, SORRY 呀!
因為我hubby要由 HK 過嚟 NJ 受訓三個月, 所以我同個仔軒軒就跟埋嚟, 依家啱啱夠一個月, 不過我同呢度D靚媽咪喺我未過嚟之前, 巳經喺BK呢度識, 我嗰時都幾徬徨, NJ呢邊冇親人, 冇朋友, 未嚟過, 又要帯埋個8個月嘅BB, 好彩呢度個個靚媽咪都好好人, 教我好多嘢, 又可以時時同佢哋傾計, 連軒軒都可以識多D朋友仔(尢其女朋友仔)添!!!
呀! 講講吓, 都唔記得要 THANK YOU 妳接埋我哋去 Nillie 屋企, 唔該哂呀!! 我會pm我個電話no.俾妳. 到時可以聯絡嘛!!

原文章由 ALISONLI 於 07-8-31 21:58 發表
nillie,
i will leave my kids home first so i think i could pick up all 6 of them. my suv third row seat is quite small hopefully they could fit in ;p

carrie & patvicbb
ok. give me a call when you r ...

大宅

Carrie,

我哋係咪好似上次咁喺番 8AVE meet? 妳哋聴日會幾奌到?

Alisonli,

妳收唔收到我pm? 請問妳大約會幾奌去到達Nillie屋企?

大宅

3cat,

唔係個個bb打完針都會發燒, 只有小部份會, 所以妳唔駛太擔心, 不過當然最好係攞定退燒藥睇門口, 若果真係有燒至俾ZOEY食.
每次ZOEY打針時, 妳都唔好太緊張, 若DR.要妳帮手捉住,安撫or分散ZOEY注意, 妳盡量放鬆配合, 晚上返到屋企同佢探熱, check 吓体溫, 相信ZOEY會叻叻女. 得閑上嚟傾吓ZOEY打針後情況.

原文章由 3cats 於 07-9-5 05:08 發表
好開心知道你地星期日玩得咁開心呀. 可惜我黎唔到啦.

CARRIE:

我無出席到BBQ, 但我都好想睇你地影D相. would you mind sending it to me ?

my email is [email protected]

all mami:

ZOEY 下星期五會打第一次 ...

大宅

Carrie,

我都想睇相呀! 我嘅 e-mail address :[email protected]
唔該哂!!

唔知 Nillie 有冇car seat 多, 我都好想同埋妳同叻叻shopping!!
多d人, 熱鬧d, 會好開心!!

原文章由 Carrie210 於 07-9-5 04:42 發表
嘿嘿...我岩岩uploaded左相啦..有成58張架..有興趣想睇話我知, 等我比絛link你呀..

大宅

Nillie,

Last Sunday 嗰 BBQ gathering, 我哋一家都玩得好開心!!
尤其是軒軒今次落水玩, 好叻仔冇哭, 仲玩到唔係好願上水添!!
要特別多謝 Eric, 佢燒d嘢食好好味!! 要佢企喺度燒咁耐, 真係有d唔好意思!! 最後仲車埋我哋出 China Town, 真係要再一次多謝妳哋!!

實在太好, 妳 next week 有假期, 咁我哋可以去 shopping, 我等妳 call, 唔知妳架車仲有冇位多, 可唔可以車埋Carrie同叻叻?

原文章由 Nillie_Mami 於 07-9-6 21:34 發表
Aiya..
Patvic,
10月22號返HK... 做乜唔多take 1 個week off 呢..?
Halloween.. 我吔 suburb 每年都有大攪作架..
仲諗住俾個 American Halloween party 你吔玩吓添..
Too bad.
我 next week 一連off 6 日, 會帶你去 ...

大宅

3cats,

返HK再聯絡, 梗係冇問題啦!! 咁妳會大約幾時返HK?

原文章由 3cats 於 07-9-8 05:31 發表
唔該晒CARRIE EMAIL左你地gathering d 相比我睇呀, 個個bb同小朋友都好可愛呀. 個Hello Kitty水泡仲好正添.

原來NY 的halloween係咁好玩, 香港就咁氣氛都無. 真係可惜.

Nillie & Patvic:

我會記下你的意見,ZOEY ...

大宅

Carrie,

軒軒d咳巳經好咗d, 今日冇嘔(嗰晚飲完奶即刻好似瀑布咁,成支嘔番晒出嚟, 真係嚇死我同Patrick)同冇流鼻水, 但係仲有好多啖, 好彩妳嗰日即刻介紹個醫生俾我, 唔係再遲d睇就可能手尾長, 真係唔該晒妳呀!! 仲要搞到妳擔心埋一份, 認真唔好意思!!

嘜妳奶奶咁搞笑, 佢邊樹鄉下

大宅

Nillie,

噚晚餐飯Patrick, 我同軒軒都食得好開心.
今日又要車我哋成家周圍去, 今晚妳又要返工, 搞到妳倦晒, 真係唔好意思. 請妳記得再次帮我哋多謝Eric. 若果冇佢車我哋去, 我諗我哋都唔會有咁多好嘢食!!

原文章由 Nillie_Mami 於 07-9-9 20:40 發表
Alisonli,
我冇乜買BB衫俾Gabriel 架.. 佢係著Eddy仔, Corey, Kurt仔嘅衫仔, 我so far 只買過3件衫同2packs oneies 俾佢..
佢就算著Eddy仔佢哋啲衫都著唔晒呢..

patvicbb,
噚晚餐飯食得好開 ...

大宅

Alisonli,

妳咪以為我哋好勁, 我哋次次同軒軒出街都好似去擔泥, 要揹好多嘢, 又粥又奶又尿片, BB車更加唔少得, 依家仲要攞埋玩具, 想去遠d都要諗諗, 今次好在有Eric車, 先至可以shopping 吓, 我依家都驚自己一個人同軒軒去街買嘢, 因為佢開始識手多多攪攪震. 其實嗰日BBQ, 見妳嗰2位大公子都幾乖又精靈, Patrick 都好鍾意佢哋, 仲同佢哋玩得好開心, 小朋友若果太乖太靜, 好似成舊飯咁, 仲唔好啦!!

原文章由 ALISONLI 於 07-9-10 22:04 發表
patvicbb & nillie
you gals r very brave to take the babies shopping and dinning out i think i might need 3 heads and 6 arms to do that,
I feel embarassed to go food shopping even with my 2 older ki ...

大宅

IamBallBall,

妳唔舒服好番d未? 真係好鬼'橋', 嗰頭Nillie話有個媽咪住喺果度附近, 就撞到Charles 同囝囝, 我哋後尾去咗公園玩, 但個公園叫嘜名, 我唔記得咗, 但好近Ellis Island, 喺岸邊, 風景一流, 好靚!!

原文章由 IamBallBall 於 07-9-11 00:07 發表
patvicbb, nillie,

你地去左邊度玩? 我yesterday頭暈暈, 只係charles去買野回來食, 如果唔係都去mitsuwa食野, 係就撞到啦!

nillie,
我收唔到四個bb在playpen既相呀! 我都有upload去我個blog,
在此 -->http://hk. ...

大宅

3cats,

有冇其他人陪妳同bb返HK? Take care 呀!! 要搭差不多15hrs至到HK, 希望bb乖乖, 食完就瞓.

原文章由 3cats 於 07-9-11 02:31 發表
Nillie:

OK呀, 咁如果我妹可以帶書返NY, 咁我再通知你. 想問下你有無EMAIL ADDRESS比我呀? 我有一份關於BB須知的資料. 你有興趣我FORWARD比你呀.

Nillie & Patvic:

我19號淩晨機返香港啦. 我諗都要等BB大D先返黎 ...

大宅

vivi_ma,

我喺上個月行過'Century 21', 都買咗Carters 嘅短袖內衣仔
(side snap tee) 俾我就出世兒甥女, 因為HK嗰d大多數都係用繩, 唔係咁好著, 條繩好快斷同驚整親bb, 所以我見到即刻買, 我都唔知係咪算平? 佢係5件/pk, usd15.97 (原價usd24.00), 質地真係唔錯. 我諗妳要計番妳個bb出世時嘅天氣去決定買長定短, 另
overhead, 我都係唔敢俾軒軒太細時著, 驚整親佢條頸同拗到手, 我大約等佢5,6個月時, 至俾佢著overhead, 佢之前都係著前扣嘅body, 方便,保暖又唔驚佢唔舒服!!

我可能會再搵時間去'century21', 到時要唔要幚妳買定d? 我可以買完交俾Nillie, 若再有gathering妳可以順便攞埋.

原文章由 vivi_ma 於 07-9-14 05:12 發表
carrie / shamom,
Thanks for the advice , I will try to look for the front open type, how about if the BB get older, is it safe to wear the overhead one ?? Some of the summer wear I just bo ...

[ 本文章最後由 patvicbb 於 07-9-14 11:51 編輯 ]

大宅

Carrie,

我係個電腦白癡! 我想問可以奌至add 到妳個 msn 呀?

原文章由 Carrie210 於 07-9-11 23:39 發表
Vicki
軒軒會好快好番架啦..唔洗搶心, 我都幫唔到你咩手..
係呢..你地去掃左咩貨呀? 有冇買晒人地既野番黎呀?:lol
你仲未add番我個msn呀...

大宅

IamBallBall,

痛到要入急診室2次, 都好辛苦!! 希望妳可以快d搵到原因, 咁就可以對症下藥, 快d好番啦!! 但係妳會下個月返HK, 咁個檢查report趕唔趕到喺妳走之前出呀?

原文章由 IamBallBall 於 07-9-12 22:40 發表
Nillie,

你去liberty park 泊車泊邊度? 我未試過帶2個入city, 要帶好多野! charles又忙, 又冇eric咁抵諗, 放假成日想係屋企訓覺. 我都想趁天氣未凍都去玩下! 你知唔知mitsuwa river road向北行有一個national p ...

大宅

Jstn,

恭喜晒!!

原文章由 jstn 於 07-9-17 02:01 發表
Hi all moms:

我仔仔 Terence 終於喺 Sep 13 出咗世啦, 重八磅十 ... 催生 咗十幾個鐘, 用咗 epidural, 終於順產生咗仔仔 ... epidural 散得慢, 生嗰時都唔痛, 全靠 dr. wan 叫我 push 就 push ... 試緊 daytime ...

首頁

尾頁

跳至