想生BB

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

因今次dodo完, 覺得好大機會有, 所以詳細記錄左有孕前徵兆! 希望幫到大家!

背景: 本來係今年4月媽, 但上年10月小X左, 黎左4次M後, 今年2月開始努力, 今次係第二個Cycle便BINGO了, BB回來啦! 感恩!!

中醫篇:
上年4月開始想做人, 便睇中醫調理下, 到8月有左時就無睇了, 到9月尾仍無閃閃便去睇番, 但都無用, 10月黎M後轉了另一個中醫, 但都唔係好夾, 11月又轉了, 其實我都係好懶, 1個月睇兩次, 每次兩劑四日藥, 通常黎完M去睇, 不過越睇越貴, 由$480到BINGO後$650, EC仲話一星期睇一次, 起碼KEEP到12週, 好金呀! BINGO後第2日去睇, EC話我脈膊強勁, 好事, 開藥安胎!

營養補充篇:
上次bingo前都有食葉酸同materna, 今次都係食葉酸, 但無食materna, 潛意式覺得上次有事, 今次轉食elevit, 都係1月開始食, bingo後加埋魚油dha. 間唔中煲下花膠湯啦!

Dodo篇:
個人呢方面都係懶, 通常排EGG個幾日先做, 但發覺之前每次做完拔出時都會有野流番出黎, 所以今個月兩次dodo完(day 14&16)叫C6特登唔拔住, 等5分鐘到先拔, 無野流出仲抬腿30分鐘 (爬文學)先沖涼。

紅D綠D篇:
上次BINGO前都無上BK及Check排EGG, 通常都係睇分泌, 因我M期頗準28日, 所以大約Day 14左右便dodo, 但小x後, 便買定紅d綠check, 但都係今年2月開始check, 第一個cycle失敗左, 今個cycle剛啱接左freelance, 有點忙, 所以Day 12驗左1次就day 14&16 dodo, 到day19開始得閒每日紅d綠d check住, 紅d由day 19-23都係淺控, 到day 24開始加深, 到day 26已100%深, day 28深到120%直至今日。而綠d由day19-24都係白雪雪, 到day 25開始有淺控, day 28開始加深至30%, due date40%深, due date 2就70%深。係date 27偷驗快易準有淺線, due date check CB就顯示 \"regnant 2-3\"。

BINGO徵兆篇:
Day 17&18乳頭好敏感, 成日凸起仲有d痛, day 21三角位有少少扯, day 22有d暈車浪feel, day 26時便便抺到少少血, 唔知前定後出的, day 27全日都焗M feel, 又有d頭暈, day 28同Due date後都有間唔中暈車浪想嘔feel。

今日Due date後3日, 還未去診所攞証明, 希望今次BB痴實, 努力加油! 順順利利!
以上資料希望幫到大家!祝大家快D BINGO!!

菩提子  恭喜..好詳盡..  發表於 14-9-13 20:12
Pegball  恭喜你啊!可否pm我中   發表於 14-9-9 01:11
林小虎  我想問下唔係m後7日排卵咩?點解紅d愈來愈深ge???  發表於 14-4-29 09:17
papagirl  好有心呀!恭喜哂!  發表於 14-4-9 10:27

大宅

回覆:BINGO前徵兆及紅D綠D記錄

Prggy1129 & Pegball已PM

大宅

引用:Quote:Tracychg15+發表於+14-4-1+14:26+因

原帖由 Wenchoy 於 14-09-08 發表
好勁呀!! 做功課做得好足, 多謝分享, 恭喜晒呀!
請問一下咁bingo左果次, due day前一星期多唔多分泌架? (因 ...
多謝呀!我宜家懐孕7個月,唔係好記得當時多唔多分泌

複式洋房

回覆:Tracychg15 的帖子

恭喜你啊!可否pm我中醫的資料啊?

大宅

BB防敏心得分享勳章

回覆:BINGO前徵兆及紅D綠D記錄

恭喜晒!!bb乖乖痴實呀

複式洋房

恭喜妳呀!

複式洋房

好詳細呀,多謝分享!! 原來bingo左紅D會越黎越深!我上cycle一直keep住淺控,仲以為有機添 今個月再努力先得!! 祝福你同bb

男爵府

abc1100 發表於 14-9-8 23:05
近due day時暈車浪想嘔咁
thank you

大宅

引用:Quote:abc1100+發表於+14-4-25+20:16+綜合

原帖由 cyffanny 於 14-09-08 發表
請問您是排卵後等bingo 時,開始有頭暈,係咪似飲醉酒或暈車浪咁?我好擔心,因為暈咗3日了 ...
近due day時暈車浪想嘔咁

男爵府

abc1100 發表於 14-4-25 20:16
綜合一下先
- easter無咩出街,等著床
- 前2日紅d淺線,綠d白雪雪,不過我紅d成日都有線
請問您是排卵後等bingo 時,開始有頭暈,係咪似飲醉酒或暈車浪咁?我好擔心,因為暈咗3日了

男爵府

我都想要中醫資料 謝喔

大宅

回覆 Tracychg15 的帖子

謝謝分享 <3 bb 痴實 !!

大宅

Tracychg15 發表於 14-4-1 14:26
因今次dodo完, 覺得好大機會有, 所以詳細記錄左有孕前徵兆! 希望幫到大家!

背景: 本來係今年4月媽, 但上年 ...
好勁呀!! 做功課做得好足, 多謝分享, 恭喜晒呀!
請問一下咁bingo左果次, due day前一星期多唔多分泌架? (因為我都唔記得每個月m前多唔多分泌)

大宅

引用:你預產幾時呀?

原帖由 JN1999 於 14-04-30 發表
你預產幾時呀?
7/12

大宅

引用:你預產幾時呀?

原帖由 JN1999 於 14-04-30 發表
你預產幾時呀?
7/12

男爵府

你預產幾時呀?

大宅

引用:回覆+Tracychg15+的帖子唔bingo紅d係唔會有

原帖由 baydo84 於 14-04-29 發表

唔bingo紅d係唔會有反應架咩??
係呀,你睇番我cycle 1張相都有好淺線,到cycle 2 bingo時就越來越深色!

大宅

唔bingo紅d係唔會有反應架咩??
但呢度d人話m前紅d都會有淺線, 唔可以當bingo. 一定要淺線變深, 咁就有可能bingo, 係咪真架?

大宅

引用:因今次dodo完, 覺得好大機會有, 所以詳細記

原帖由 Tracychg15 於 14-04-01 發表

背景: 本來係今年4月媽, 但上年 ...
林小虎,因為我用紅d黎check bingo, 所以臨近due date時用紅d黎check , 如果中左,會越黎越深,如果無中,紅d唔會有反應的。

大宅

引用:Quote:abc1100+發表於+14-4-25+18:24+我小x

原帖由 JN1999 於 14-04-25 發表
你仲有2日due day< 咁有冇check 紅d?
有冇咩反應?
綜合一下先
- easter無咩出街,等著床
- 前2日紅d淺線,綠d白雪雪,不過我紅d成日都有線
- 少少頭暈,類似暈車浪
- 訓覺開冷氣,成晚都熱到慶合合訓唔到,成日上半身流汗
- 今過月有排卵痛
- 排卵後下腹keep住有反應如刺痛、彈下、扯下
- 乳頭少少突,不過我成日都突,可以忽略
- 無倦

我覺得心理作用居多

我上次bingo 1d反應都無ga