想生BB

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

因今次dodo完, 覺得好大機會有, 所以詳細記錄左有孕前徵兆! 希望幫到大家!

背景: 本來係今年4月媽, 但上年10月小X左, 黎左4次M後, 今年2月開始努力, 今次係第二個Cycle便BINGO了, BB回來啦! 感恩!!

中醫篇:
上年4月開始想做人, 便睇中醫調理下, 到8月有左時就無睇了, 到9月尾仍無閃閃便去睇番, 但都無用, 10月黎M後轉了另一個中醫, 但都唔係好夾, 11月又轉了, 其實我都係好懶, 1個月睇兩次, 每次兩劑四日藥, 通常黎完M去睇, 不過越睇越貴, 由$480到BINGO後$650, EC仲話一星期睇一次, 起碼KEEP到12週, 好金呀! BINGO後第2日去睇, EC話我脈膊強勁, 好事, 開藥安胎!

營養補充篇:
上次bingo前都有食葉酸同materna, 今次都係食葉酸, 但無食materna, 潛意式覺得上次有事, 今次轉食elevit, 都係1月開始食, bingo後加埋魚油dha. 間唔中煲下花膠湯啦!

Dodo篇:
個人呢方面都係懶, 通常排EGG個幾日先做, 但發覺之前每次做完拔出時都會有野流番出黎, 所以今個月兩次dodo完(day 14&16)叫C6特登唔拔住, 等5分鐘到先拔, 無野流出仲抬腿30分鐘 (爬文學)先沖涼。

紅D綠D篇:
上次BINGO前都無上BK及Check排EGG, 通常都係睇分泌, 因我M期頗準28日, 所以大約Day 14左右便dodo, 但小x後, 便買定紅d綠check, 但都係今年2月開始check, 第一個cycle失敗左, 今個cycle剛啱接左freelance, 有點忙, 所以Day 12驗左1次就day 14&16 dodo, 到day19開始得閒每日紅d綠d check住, 紅d由day 19-23都係淺控, 到day 24開始加深, 到day 26已100%深, day 28深到120%直至今日。而綠d由day19-24都係白雪雪, 到day 25開始有淺控, day 28開始加深至30%, due date40%深, due date 2就70%深。係date 27偷驗快易準有淺線, due date check CB就顯示 \"regnant 2-3\"。

BINGO徵兆篇:
Day 17&18乳頭好敏感, 成日凸起仲有d痛, day 21三角位有少少扯, day 22有d暈車浪feel, day 26時便便抺到少少血, 唔知前定後出的, day 27全日都焗M feel, 又有d頭暈, day 28同Due date後都有間唔中暈車浪想嘔feel。

今日Due date後3日, 還未去診所攞証明, 希望今次BB痴實, 努力加油! 順順利利!
以上資料希望幫到大家!祝大家快D BINGO!!

菩提子  恭喜..好詳盡..  發表於 14-9-13 20:12
Pegball  恭喜你啊!可否pm我中   發表於 14-9-9 01:11
林小虎  我想問下唔係m後7日排卵咩?點解紅d愈來愈深ge???  發表於 14-4-29 09:17
papagirl  好有心呀!恭喜哂!  發表於 14-4-9 10:27

大宅

回覆:Tracychg15 的帖子

Cycle 1

大宅

Cycle 2 - BINGO

大宅

Due date check CB

大宅

引用:Due date check CB

原帖由 Tracychg15 於 14-04-01 發表
Due date check CB
恭喜jm

大宅

引用:因今次dodo完,+覺得好大機會有,+所以詳細記

因今次dodo完, 覺得好大機會有, 所以詳細記錄左有孕前徵兆! 希望幫到大家!

背景: 本來係今年4月媽, 但上年 ...
Thx for sharing !! 我M 26日都準,今日day21紅d有淺控,依兩日有d胸痛,潮熱,希望同你一樣啦!

大宅

恭喜呀!
Thanks for your sharing!!!
多多休息!
我都等緊消息!

大宅

引用:Quote:原帖由+Tracychg15+於+14-04-01+發表

原帖由 cpke 於 14-04-01 發表
Thx for sharing !! 我M 26日都準,今日day21紅d有淺控,依兩日有d胸痛,潮熱,希望同你一樣啦!

...
唔駛客氣
我就無咩胸痛,但真係會潮熱
等你好消息

大宅

恭喜~沾沾孕氣~恭喜~

大宅

回覆 Tracychg15 的帖子

請問咩係潮熱呀?
如果沒有你 沒有過去 我不會有傷心 但是有如果還是要愛你 如果沒有你 我在哪裡 又有甚麼可惜 反正一切來不及 反正沒有了自己

大宅

回覆:BINGO前徵兆及紅D綠D記錄

恭喜您,好努力嘅媽媽!
祝福bb!加油加油!

大宅

引用:回覆+Tracychg15+的帖子請問咩係潮熱呀?

原帖由 SABY 於 14-04-01 發表

請問咩係潮熱呀?
其實成個人都keep住慶慶地,有時瞓瞓下成身汗,一時時啦!因我懶,從來無量體溫,純粹個人感覺

別墅

thx for sharing....巧詳細呀~~

大宅

會唔會怕凍架?

如果沒有你 沒有過去 我不會有傷心 但是有如果還是要愛你 如果沒有你 我在哪裡 又有甚麼可惜 反正一切來不及 反正沒有了自己

大宅

引用:回覆+Tracychg15+的帖子會唔會怕凍架?

原帖由 SABY 於 14-04-01 發表

會唔會怕凍架?
一般啦!但驚冷親多D

男爵府

恭喜~沾沾孕氣~恭喜~

大宅

恭喜呀!!
我印左出黎做紀錄
我由DAY10開始就日日CHECK了...
可能要好似你咁,CHECK一次就唔理佢.就會成功
日日CHECK反而唔得

大宅

引用:Quote:原帖由+cpke+於+14-04-01+發表Thx+fo

唔駛客氣
我就無咩胸痛,但真係會潮熱
等你好消息
我都希望今次成功!其實已經約左聽日見仁安周醫生!6號先dueday,如果見左醫生自己成功左都唔緊要喇!可唔可以講下分泌有乜唔同?我平時M前好多,反而依幾日未見好多!

大宅

引用:Quote:原帖由 SABY 於 14-04-01 發表回覆 T

其實成個人都keep住慶慶地,有時瞓瞓下成身汗,一時時啦!因我懶,從來無量體溫,純粹個人感覺

...
呢排我都有一兩次次瞓瞓下出汗,聽日due day

大宅

引用:Quote:原帖由+Tracychg15+於+14-04-01+發表

原帖由 cpke 於 14-04-01 發表
我都希望今次成功!其實已經約左聽日見仁安周醫生!6號先dueday,如果見左醫生自己成功左都唔緊要喇!可唔 ...
㸃解咁早睇醫生嘅?我諗我7-8wk先睇婦科,上次太早睇,驚餐死
依家分泌唔太多,少少啦!分泌最多時係排卵!

首頁
12345...7

尾頁

跳至