跳至

首頁

尾頁

大宅

x謙極無良, tum人症. 我地剛剛身受其害. 比佢'昆'左入院住了6. 好彩朋友介紹左個醫生朋友來免費為我地睇診. 佢叫我地快d出院回家治療, 翌日我同李x謙講要出院, 佢嚇我地話bb的情況仍然反覆. 要住多三兩日. (因為佢每日巡房費有$1,300) 我堅持要立即出院, 佢好無隱, 跟住只開2日藥, 叫我地反去覆診. 我地聽從醫生朋友的建議, 沒有吃藥, bb出院第二日便開始好轉.

以前去佢診所, yuk d就叫你入院. sell你打好多好多針.

事後我同屋苑內的媽咪傾開, 原來有睇過李x謙的都力數他不好. 其中有個媽咪, 上個月佢帶囡囡入港安. 第一次接觸李x謙就feel到佢唔得, 立即轉醫生.

各位荃灣媽咪, e+心情仍然激動, 因為仲有好多不快的事. 不過身為媽咪, 知道小朋友/bb, daddy / mami都身心俱疲. 我唔想你地好似我地咁, 唔好彩遇上無良醫生.

[ 本文章最後由 funfunchan 於 07-9-18 15:53 編輯 ]

男爵府

原文章由 kookinchiu 於 08-7-27 14:05 發表
Try DR. TSANG WAI HUNG
He is good doctor with e-tak

我.我家姐.陪月d女全部都係睇佢!

大宅

嘩......原來呢個 e 生咁衰架 ? 我見佢間診所周不時都好多人睇 , 仲以為佢好好 tim , 都有諗住同囝囝去佢度睇 , 不過 e家 聽你地呾講以後都唔會去 , thx 各位 mami

大宅

我囡囡仲慘,我個囡由普通咳,佢不斷比咳水,發燒藥比我囡囡,最後我囡囡眼都挮唔開,去法国醫院,d醫生一睇要即刻入院,話我個囡係肺炎,足足住咗大半個月,仲比醫生話咗一餐,話我咁遅先送囡來,好危險ga.所以到而家我再唔會帶囡去李xx道睇醫生.

ありがとう!!!

禁止訪問

男爵府

今日帶左囝囝去睇李志謙, 我覺得佢睇得好求其lor, 一D耐性都冇, 同阿囝照鼻孔同喉嚨時,根本冇真係睇過, 做樣照下就算. 我都忍唔住問佢係未睇到架. 唉, 我下次一定唔會再睇佢.

珍珠宮

原文章由 kookinchiu 於 08-7-27 14:05 發表

孔沃棠唔錯,可以一try.

洋房

大宅

IJOEY,

我全家連埋BB都係睇開陳X敏, SO FAR 都OKAY. 你點知佢開類固醇比你小朋友? 照計佢D姑娘無D禮貎實唔會自動話你知, 就算你問佢, 佢都係求其答. 醫生其實好NICE, 對大人開藥重手我聽過, 但我唔知原來佢開比BB都咁重手. 可否分享多些你的CASE以作參考? TKS!

[ 本文章最後由 Daisy2006 於 08-7-25 00:20 編輯 ]

洋房

其實,好多醫生都開類固純0架,陳X敏就係咁。

原文章由 NaNami 於 07-8-30 19:18 發表
我只知呢位E生成日開類固純係小朋友!所以我睇左一次都唔睇啦!
唔該你報料!

大宅

My bb never see this dr. however, she also have 2 shots in one time, but she doesn't have much bad response. as you guys mentioned. Anyway, For Paediatric doctors, at least he should have the passionate for babies or kids la,,,,it seems that he is not polite and not very patience wor...

民房

無良e生 '李x謙"!!!!

我仔以前都是睇佢,佢話5合1可以同流感針一齊打,我都有問佢有冇問題,會否發燒,一次打2支怕唔怕,佢話好少會發燒同好多bb都一次打2,3支啦, 咁當時呀b就打咗兩支,無任何藥物給我就走了,果晚呀仔就係半夜2點鐘開始發高燒,每次燒到有40度,須要2,3日才完全退燒,真係好後悔信尼介個e生,好彩呀仔無事,但就次次真係燒得好辛苦,所以我覺得尼個e生不單止無良种係攞你命,咁冇道德應該要釘牌.

民房

原文章由 喵媽 於 08-7-8 22:03 發表
我個仔一只去佢度打針, 因為佢係打patpat, 而又近, 不過只係打針我都勁唔鐘意佢, 因為佢成日sell人打針仲叫我地一次過打幾支針, 我地堅持一個月打一款針唔想幾支一齊打. 見佢咁hard sell都唔鐘意呢d e生, 覺得佢好貪 ...

睇到喺呢度咁多BK媽咪話佢咁無良,我先知原來果個李x謙醫生咁鬼衰。不過唸噃轉頭又确係咁鬼衰。
我係一位新手媽咪,唔知道邊個兒科醫生好。因為住得近既關係,同埋又見到佢果度咁多人睇,唸住佢應該會好d,所以阿B去咗佢果度睇過三次, 有一次係打針。阿B因為有G6PD,所以生奶癬時唔敢亂搽嘢,就去佢果度開藥膏來搽,一盒仔藥膏已經要成$300。當其時覺得佢收得好貴,同埋我哋睇佢果時想問佢多D有關疫苗既嘢,點知好似我哋咗住佢睇下一個咁,一句撻埋來話你出去問姑娘巴。真係收得貴仲又冇耐性。
上個月帶咗阿B去咗佢果度打疫苗針,同埋口服疫苗。去到如你所講,佢看到我阿B冇打到五合一,就喺度猛咁話要打埋HIB,話唔打好麻煩......之後聽佢咁樣吓一吓,終於俾佢幫阿B打埋HIB。阿B打咗兩針之後,我仲未幫阿B扣好鈕,個姑娘已經趕你出來,出到來,阿B係咁喊,個姑娘語氣唔係咁好,話唔好俾阿B喊咁耐,唔係就會嘔埋D針水出來。又係叫你快D出來(我都係未幫阿B扣埋D鈕)。我心唸個個BB打完針都會勁喊呱啦,你估唔痛既咩。 返到屋企幾個鐘後勁扭計。果次都見到有位爸爸幫佢個仔搞入院D醫生信。我唸個醫生肯定有你冇你叫人哋個仔入院住下CHECK下
最近果次睇佢係因為阿B勁嘔奶,開咗一D藥水。飲咗之後作用唔大,不過都唔敢俾其它嘢佢食,所以唯有食佢開既藥水。到咗琴日我攞咗果D藥水去相熟藥房配,藥房老板話呢只藥水已經冇出好耐,同埋私家醫生已經好少再用呢只藥。搞到個老板仲問我幾時配俾你......之後我返到屋企睇返D生產日期,有效期之類,見到果然只藥水2008年10月過期,我唸肯定係倉底貨開埋俾你用。 真係唔知點話佢,身為一個醫生可以咁樣。
而家阿B既疫苗針唯有局住要去佢果度打埋佢,都唔知好唔好轉去其它醫生度打。下次阿B有咩大吉利是頭暈身興都唔再去佢果。

大宅

係唔係李x謙醫生???

洋房

十年前我都身受其害! 一樣囡囡肚痾, 六神無主入港安, 又係李xx睇. 足足住左六日, 囡囡都未好過. 住果六日由第一日見過醫生一次之後就從未見過佢出現. 搵左個唔知咩醫生來代佢. 又冇藥食, 只係吊鹽水. 勁呃錢!!!! 想起都一蓋眼淚!
最後一日我頂唔順一定要出院, 轉去睇楊嘉祥, 睇左兩次就好左.
楊醫生d 藥都要夾人, 傷風咳我女就睇唔到. 睇肚痾佢又ok 喎.
陳小敏d 藥太多, 以前有睇開, 不過而家我女唔夾佢. 冇睇lu.

原文章由 吉蒂 於 07-10-3 03:28 發表
我一樣係受害人之一,仔仔歲幾個陣肚痾,一味叫入院休息條腸,講到幾嚴重,又驗乜驗乜,頂佢,問極都唔話你知報告點,等佢走左問姑娘先知,歲幾bb唔比食野三日,你話幾唔人道,只係靠支salt水吊命,抱住bb都要拖住支針走,日喊夜 ...

大宅

我個仔一只去佢度打針, 因為佢係打patpat, 而又近, 不過只係打針我都勁唔鐘意佢, 因為佢成日sell人打針仲叫我地一次過打幾支針, 我地堅持一個月打一款針唔想幾支一齊打. 見佢咁hard sell都唔鐘意呢d e生, 覺得佢好貪$, 問多少少bb野又係好似好趕&唔想答, d姑娘態度勁差! 如果5係隔離個鄧e生打大脾我一定唔睇佢tim呀, 依家知佢咁衰打晒d針就以為唔去!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我大仔同細仔都係睇李醫生,我又覺得佢都 okay 既。
大仔細個時成日支氣管炎,下下燒到104度,但李醫生都未試過要佢入院,次次都話如果d 痰再清唔到呢,就要入院架喇! 反而有次睇第二個醫生,都係差唔多病徵,就要即刻入院。

佢用 d 葯係溫和 d ,所以要長小小時間先好,我覺得都 okay。 試過睇第二個醫生,食完葯係就係 d '病徵' 好左,但人就極度唔開心,狂喊狂扭,都唔知佢想點; 反而李醫生d 葯食完都唔會有咩副作用。
有次阿仔又係支氣管炎,佢開抗生素,我問係咪一定要食,佢就話可以唔開,但就要我一定要睇緊d 阿仔,仲比埋手提電話我,如果有咩事就打比佢。 可能真係人夾人,佢係夾到我 d 仔卦。

大宅

我個仔都睇個佢一次,只是傷風感冒~嘩~貴到飛起~搶錢,加上佢啲對答都知佢無料到,人地都是兒科醫生,只收$170三日葯,佢就收雙倍.

男爵府

我阿囡現在6歲, 一直都是睇Dr.Li, 其實都學過有些bk媽咪轉睇Dr. Yeung, 但不明白就是Dr. Li的藥先夾阿囡, 其實是睇小朋友夾唔夾d藥啦!(阿囡多是睇傷風, 發熱等), 我覺得d姑娘非常無禮貌.

原文章由 bid429 於 08-7-4 16:41 發表
我朋友個女仲無辜,B女發燒,要入院任佢驗當然走唔甩,但在沒有家族遺傳病的情況下,李志謙竟然捉埋B女去"抽骨髓”驗...無錯係超痛同有危險的"抽骨髓”!!!結果梗係骨髓無事,不過無端端無咗幾萬蚊,最慘係B女幾歲人仔要受如此皮肉之苦!!!: ...

複式洋房

我朋友個女仲無辜,B女發燒,要入院任佢驗當然走唔甩,但在沒有家族遺傳病的情況下,李志謙竟然捉埋B女去"抽骨髓”驗...無錯係超痛同有危險的"抽骨髓”!!!結果梗係骨髓無事,不過無端端無咗幾萬蚊,最慘係B女幾歲人仔要受如此皮肉之苦!!!

首頁

尾頁

跳至