跳至

首頁

尾頁

民房

請問哪一間小學好?
獅子會?伊舊小分校?可銘?

唔知呢段新聞是真嗎?

獅子會何德心小學瞞騙天水圍家長事件

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7006092803883

洋房

又係我.
見到呀女間學校(伊分)攪幼稚園家長招待日.
九月十四,十五兩日,
除左簡介,表演同遊戲外,
仲有講座.
十四日係"如何協助子女適應小一的學習生活".
十五日係"如何提昇幼齡子女學習的專注力".
相信唔o岩心水聽下講座都無妨.
詳情可到學校網頁.

http://www.bps.qesosa.edu.hk/

至於獅子會果段文章好似比較偏激.
小女都有好多幼稚園同學係獅子會到讀.
縮班係事實,
依家只係小班教學三班分四班.
至於其他野d家長就話唔覺.

[ 本文章最後由 sumsumb 於 07-8-31 00:57 編輯 ]

洋房

另外見伊正都有參觀活動同工作坊,
參觀日係9月7日同9月9日.
9月8 日工作坊係"正確執筆手勢".
9月21日"英語拼音".
9月22日"家長如何誘導孩子閱讀".
網址如下:
http://www.qesosaps.edu.hk/test/tree.htm
相信呢段時間唔少學校都會攪家長日.
不妨到各學校網頁睇下.

民房

識應未?揀課外活動?

開學已有一星期,你的小朋友識應未?
唔知幾時可以揀課外活動呢?

原文章由 sumsumb 於 07-9-1 00:09 發表
另外見伊正都有參觀活動同工作坊,
參觀日係9月7日同9月9日.
9月8 日工作坊係"正確執筆手勢".
9月21日"英語拼音".
9月22日"家長如何誘導孩子閱讀".
網址如下:
http://www.qesosaps.edu.hk/test/tree.htm
相信呢段時間 ...

洋房

呀女都升小二,所以冇話適唔適應lu.
開學前幾個星期佢已經悶到成日話想早d返學.
至於課外活動小冊子同通告已經係9月5日派左.

另外一提,可銘依家係天慈果邊,新校舍.
不過就識唔到d家長.
所以唔係好清楚.

原文章由 sam-ip 於 07-9-9 21:52 發表
開學已有一星期,你的小朋友識應未?
唔知幾時可以揀課外活動呢?

大宅

我覺得獅子會都幾好, 老師都好有心教d小朋友, 只是近年出生率真的很低, 所以學校與學校之間競爭都好大, 收生咪小左囉, 但小班咪重好, 老師可以更加專心教d小朋友

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

小女讀獅子會,我覺得係學術方面,都可以和其他學校有競爭力.她今年3年班要上補習堂應付評估.講座都很多,主要是由家教會負責.
但其他體藝就覺得普通,不像光明,鐘聲及伊小那些好.只當是活動是可以,想有成績要向外發展.我個女參加其他體育會及找教練參加公開比賽.參加公開考試如鋼琴,劍橋英語,童軍等去攞多點校外成績才可以.
人數方面我覺得吾算少wor~因為成30人一班,老師都好好人.凡事都要自己親眼見到為真...天水圍咁多學校,點會間間都收滿人啦.

複式洋房

但係伊小2間小學點解又收足5班學生,而獅子會只有3/4班?我都係唔明白點解?

原文章由 abc123__812 於 07-9-10 00:58 發表
我覺得獅子會都幾好, 老師都好有心教d小朋友, 只是近年出生率真的很低, 所以學校與學校之間競爭都好大, 收生咪小左囉, 但小班咪重好, 老師可以更加專心教d小朋友 ...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

伊小名氣始終大d,據我所知,開幾多班係教局決定.我有親戚間學校,明明可以開5班,但教局只批佢開4班...

複式洋房

兩間伊小始終係天水圍最具歷史的小學,而且辦得又有質素,無論校風和成績都有保證,所以就算在天水圍不斷有千禧新校舍的學校加入,依然收生爆棚。

複式洋房

咁點解光明英來誇張到可以去到6班咁多吖,點解會差咁遠呢?我有好大疑問。

原文章由 ydoris 於 07-9-10 14:17 發表
伊小名氣始終大d,據我所知,開幾多班係教局決定.我有親戚間學校,明明可以開5班,但教局只批佢開4班...

民房

可能地區不同,又或是 "疏通" "疏通",我也很費解.
不過,我覺得入學人數:貧者越貧,富者越富.
最終受害的仍是學生和老師.

原文章由 蘋果批 於 07-9-11 10:55 發表
咁點解光明英來誇張到可以去到6班咁多吖,點解會差咁遠呢?我有好大疑問。

複式洋房

光明英來「吸」哂D學生,天水圍都好多學生去讀,攪到潮陽、梁球鋸等都要縮班,真慘!
原文章由 蘋果批 於 07-9-11 10:55 發表

複式洋房

我相信要間學校有質素先會有吸引力,令到的學生誇區都會去讀。

原文章由 weice 於 07-9-17 22:22 發表
光明英來「吸」哂D學生,天水圍都好多學生去讀,攪到潮陽、梁球鋸等都要縮班,真慘!

民房

哇!連他們都要縮班.咁請問今年有無天水圍學校不縮班?

原文章由 weice 於 07-9-17 22:22 發表

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 sam-ip 於 07-9-18 20:55 發表

乜潮陽都有縮班咩?? 請問係潮陽定潮陽百欣呀??

我知天天, 天官同兩間伊小都無縮班喎~
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~  ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~  ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 http://i117.photobucket.com/albums/o61/ANDYCH151/829.gif

大宅

之前做了些統計, part 1:

07年4月前06/0707/08
 的註冊人數班數班數
方潤中華3211
耀道6822
青年會11543
潮陽百欣8632
潮陽16254
葉紹蔭15855
李兆基11543
可銘6822
輔助會4711
梁銶琚(分校)16254
何德心10132
梁銶琚14854
寳覺2611

原文章由 sam-ip 於 07-9-18 20:55 發表

大宅

PART 2:

07年4月前06/0707/08
 的註冊人數班數班數
寳覺2611
伊小正15755
伊小分15055
靈愛17855
伍冕端16575
十八鄉8232
李東海12444
姚達之8932
天水圍天主教18055
天官16655
循道15955
科技創意16054
英業16555
李宗德15455

大宅

Part 3:-

:
1. 以上資料是來至元堂區小學概覽一書
2. 以上 06/07 的班數和人數是以2007430註冊人數計
3. 07/08 的班數最終以教育局在07年批核的班級數目為準

大宅

係..我都估唔到潮陽都要縮..
潮陽: 5 =>4
潮陽百欣: 3=>2

原文章由 veroshea 於 07-9-19 14:00 發表

乜潮陽都有縮班咩?? 請問係潮陽定潮陽百欣呀??

我知天天, 天官同兩間伊小都無縮班喎~

首頁

尾頁

跳至