論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

我新工人快來了,不知一齊食飯定分開食,因為而家個印印會含筷子,食相又難看,你地覺得新的工人分開定一齊好呢?我又怕分開她又很悶?點算?你們的工人食相如何?

大宅

分開,大家都自在 d

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

換個角度睇, 可能工人自己食仲 free 呢....

我工人食相 ok, 但於我面前就食勁小送, 有時見到都火滾. 夾個幾條菜幾 spoon送, 但飯佢就大大碗, 但有客來, 夾開比佢食, 當然夾多過佢平時食量啦, 佢又食得晒, lunch 得佢同 bb 食, 又係唔會食咁小, 所以都幾眼怨, 問題係, 佢唔食到咁多又煮咁多, 次次要我隊 & 留隔夜. 很後悔一早allow佢同檯食飯!!

原文章由 kiri121 於 07-8-30 23:33 發表
我新工人快來了,不知一齊食飯定分開食,因為而家個印印會含筷子,食相又難看,你地覺得新的工人分開定一齊好呢?我又怕分開她又很悶?點算?你們的工人食相如何? ...

複式洋房

分開啦!對住她,真係無胃口!家人傾計比她知道太多,不好!她忘了用公快,都不想再夾送.要分莊閒好!

珍珠宮

我地都係分開食, 細時她要睇住囡囡, 大了小小都會同我地一齊吃飯, 唔洗她照顧, 她會入廚房食, 之前叫她出來吃, 她話唔好意思.

水晶宮

分開.唔洗諗.
我尊重工人,但唔等如要比佢介入晒我既家庭生活.
佢係工人,唔係家人.
分開食飯唔係衰,但如果分開食,你餐餐都比d冷飯菜汁佢,咁先叫做衰!
我分送比佢,無刻薄佢,就算有好野,佢都會有份,只係我個份大過佢個份姐.

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

分開食,加上我地食時佢要照顧細b,到我地食完照顧細b時,佢就係廚房食,各有各食,都唔知幾開心

男爵府

我地都係分開食, 大家都自在d............

原文章由 肥嘟媽 於 07-8-31 00:33 發表
分開食,加上我地食時佢要照顧細b,到我地食完照顧細b時,佢就係廚房食,各有各食,都唔知幾開心

洋房

嘩!一面倒呀,好啦!因為我都覺得我和老公傾計,印印成日咪咪咀笑!

民房

梗係分開食喇,食晚飯全家坐埋一齊傾計係最warm嘅,無啦啦日日有個外人,都唔知擺唔擺公筷好、甲d 好肉的餸俾仔,之后又要用公筷甲d同樣好肉的餸俾工人,甘我同老公食骨呀!

原文章由 kiri121 於 07-8-31 11:46 發表
嘩!一面倒呀,好啦!因為我都覺得我和老公傾計,印印成日咪咪咀笑!

公爵府

一定分開...無可能一齊食...對住佢點食得落呀...

大宅

由始至終都無諗過同工人同枱食,我不鐘意多個外人一齊食,所以無問題。

大宅

原文章由 Ivy124 於 07-8-31 12:34 發表
一定分開...無可能一齊食...對住佢點食得落呀...

下.., 乜原來你地個個都分開食架, 我無呀, 我地同台食飯架, 用公筷羅, 我又覺得無乜所為喎

大宅

分開! 之前工人係我問佢一齊食定分開食。 佢自己選擇分開食,我諗佢會自在d。

而家呢個就day one 開始,自己巳溶入家中,坐埋我個位 ;後尾我話妳照顧囝囝,我地食先。 之後佢無我指示,會自己入廚房食。 因我工人係一個自把自為嘅人,所以我會對佢嚴謹d。

大宅

我哋一開始就唔同工人同枱食飯, 但係返到媽咪屋企就有, 不過食之前搵隻碟分開先, 佢有私家一碟.

大宅

我工人一上工時我已經叫佢同台食飯, 諗住對佢好d, 不過佢話怕羞, 係都唔肯, 鍾意喱係廚房自己食:-|

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 ricatong 於 07-8-31 15:08 發表
我工人一上工時我已經叫佢同台食飯, 諗住對佢好d, 不過佢話怕羞, 係都唔肯, 鍾意喱係廚房自己食:-|

分開食. 你會唔會鐘意曰日對住老板食飯? (尤其有時你話完佢之後) 我諗佢都唔知幾想自已食,自由自在,做乜都得.
佢有私家碟,碗,筷子,义...
我同意吃飯係一家人最親密嘅時間,所以唔想佢聽住我地d話題,八俾外人聽.

大宅

原文章由 dearest 於 07-8-30 23:37 發表
分開,大家都自在 d

最好分開食, 如果唔係, 自己後悔!! (自己經歷)

大宅

畀面勳章

分開,因為佢地都吾鍾意同你同台食啦.

大宅

separate! we find more comfortable not to dine together.

首頁

尾頁

跳至