少年成長

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

mrs.so 發表於 14-4-7 13:27
其實唔好太直指女仔既不是或無家教, 我經常同個仔講-->唔好理人做得好唔好, 先問自己做得好唔好?!

好多問題家庭直接影響孩子成長, 孩子係一張白紙, 我會叫個仔主動同女仔講, 如果你講埋D咁既野, 我唔會再回應你

孩子係邊度學呢D說話離不開電視資訊, 身邊既人, 行出街都聽到大擺粗口

我大仔13歲睇哂那夜凌晨XXXX小巴既小說, 我朋友話我點解比我大仔睇咁多粗口既書, 我回應我朋友,
我唔教, 行出街都自然入耳, 粗口要識, 但唔需要講, 識同講係兩回事, 要教識自己個仔是與非, 愈避只會令孩子愈有興趣去知.
認同 我還學習中

洋房

回覆 lu-ka 的帖子

依家D小學生好早熟下...

大宅

我細佬中一 佢D女同學好狼死 因搶電話 又講粗口 又識講咸濕野
仲會郁手郁腳

我細佬D男仔同學都冇咁恐怖 我都唔知D女仔係邊學返黎
明明我中學時期D女仔都唔係咁

禁止訪問

大宅

引用:我細佬中一 佢D女同學好狼死 因搶電話 又講

原帖由 re_na 於 14-07-30 發表
我細佬中一 佢D女同學好狼死 因搶電話 又講粗口 又識講咸濕野
仲會郁手郁腳
其實依家啲女仔真係好早熟,有啲好粗魯,可能又加上屋企背景問題。上2個星期我仔同3個女同學及1個男同學出街,本應返母校,但老師不在,結果女同學提意去行街,咗啱我打電話比阿仔,佢同我講跟佢地去行街,我有啲擔心佢地週圍去,好容易變童黨,我建意去我地屋企,至小有工人姐姐睇住。當晚我返嚟,我姐姐同我講呢班女仔好粗魯,又有禮貌,佢叫我睇實啲阿仔,我仔品行好好,當姐姐見到班女仔咁佢都怕帶壞阿仔。當晚我同阿仔傾過呢個問題,我真係唔係左住佢識朋友,但真係要揀嚟識,佢話佢都知,結果我仔可能好少係佢個group度發言,佢自己delete 咗佢地 whatapp。

現在我仔升中,身在美國跟 anit and unle 一齊住,仲有一班外籍朋友,佢都好開心,我收到風我仔好helpful又乖,果邊好多anit 好鍾意佢。幸好阿仔暑假期間冇咩機會繼續跟佢去聯絡。

大宅

引用:Quote:原帖由 re_na 於 14-07-30 發表我細

原帖由 lu-ka 於 14-08-06 發表
其實依家啲女仔真係好早熟,有啲好粗魯,可能又加上屋企背景問題。上2個星期我仔同3個女同學及1個男同學出 ...
我係話班女仔好粗魯,冇禮貌,但個男仔反而好乖,我工人姐姐同我講個男仔品格唔錯,識得過

侯爵府

回覆:噚晚偷睇阿仔whatapps 發現……嚇死我

我仔聽到D大人喺度講粗口,就好興奮,好的吾學,壞的中意學,個仔間吾中會吾小心講左出口,有時貪得意口爽爽,每次都必會罵佢,而家都可以咁住佢,否則變成習慣就難收科了。

複式洋房

依家d青少年太早知道呢d野啦

大宅

我見到你哋D case 都有D驚, 擔心我倆個小朋友, 不過到現時為止還可以, whatsapp都可以比我睇, 經常都會同我講佢哋的事, 但現在的小朋友真係難教咗, 小D心力都搞佢哋唔點

別墅

回覆:lu-ka 的帖子

Antie and uncle ?串錯字

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:我見到佢地一班同學有傾計,但我發現其中一

原帖由 lu-ka 於 14-04-02 發表
我見到佢地一班同學有傾計,但我發現其中一個女仔post埋啲三級message 上去,什麼插入……什麼淫娃……又Fx ...
我囡學校都有咁既女仔,老師面前乖學生,之前係班長,老師背後粗口,打同學,講溝仔,最近也針對我囡,阿囡被屈,事件已交老師處理,不過作用唔大!

大宅

睛靈勳章

我好同意依家O的女仔好主動, 同粗魯, 真係相反O的男仔乖好多.
我仔都有玩WHATSAPP. 現在中一, 上學期都仲唔會太迷上, 不過下學期明顯係多佐. 噉我都有同佢講, 做功課時唔可以玩, 要專心. 噉我一定要佢同我講PASSWORD, 因我話, 我同daddy 手機都無password, 大家無秘密. 大家都可以睇大家手機. 我話如我見到你有唔妥, 我就會睇你whatsapp. 噉佢都好願意比我知. 同比我睇whatsapp, 有時仲會比我聽下同學講咩 .

有時都無辦法, 見到有o的唔太好o既野, 真係唔可以太大反應. 因如佢地見到我地噉大反應, 佢地唔會比我地知. 只可以輕描淡寫噉同佢傾下計, 擋噉岩又朋友仔女有噉o既case, 問佢可以點做, 有無咩提議. 有時佢都會話, 咩噉似我同學/或問, 你睇過我whatsapp . 我話又會噉岩? 不過好正常la, 都係中一生, 來來去去都係噉o的問題jka la....

大宅

引用:小六已經係咁,上到中學咪仲驚?

原帖由 Heathcliff 於 14-04-02 發表
小六已經係咁,上到中學咪仲驚?

大宅

引用:Quote:原帖由 re_na 於 14-07-30 發表我細

其實依家啲女仔真係好早熟,有啲好粗魯,可能又加上屋企背景問題。上2個星期我仔同3個女同學及1個男同學出 ...
Autie and uncle?

大宅

You should learn more about English to communicate with your son rather than \"Sex\" ..Finally, courtesy remind you that try to respect the privacy of your son. Good luck!

大宅

回覆:噚晚偷睇阿仔whatapps 發現……嚇死我

電話真係好難攪,比左佢地用,又要識自制地用係好難的

侯爵府

係呀,而家D小學生粗口都好勁嫁, 女仔都一樣, 時代唔同咗

民房

我小學果時(九十年代)讀公立學校,身邊D人都係咁,仲聽聞有同學返大陸買性玩具玩,又有同學拍拖,kiss埋。
而家我同好多小學同學都冇學壞,仲好多入左大學,有個仲做埋醫生。
其實小朋友有腦,自已識諗野。
佢細個果時灌輸咩價值觀比佢,佢就用呢套價值觀諗野同分善惡。

大宅

首頁

尾頁

跳至