少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我見到佢地一班同學有傾計,但我發現其中一個女仔post埋啲三級message 上去,什麼插入……什麼淫娃……又Fxxk, 佢地只入小六生,究竟係邊度學返嚟? 我見我仔冇回應,安心少少,但都睇咗 今早我問佢呢個小朋友係咩人,佢好唔乖,我唔喜歡你同佢交朋友,佢問点解,我答你係唔係想知,咁我講比你知,跟住佢話唔想知。 我估佢知道我想講咩,我同佢講,交朋友係你既自由,但你要睇清楚,唔好亂嚟,你操行係有A-,唔好破壞佢……跟住佢話佢知。後話,個女仔係班長,成績仲要係好好。

rainful  好再你發現得早 , 我都是在whatsapp 睇清D同學, 再pg自己果個  發表於 14-4-12 05:00

大宅

畀面勳章

lu-ka 發表於 14-4-2 10:19
我見到佢地一班同學有傾計,但我發現其中一個女仔post埋啲三級message 上去,什麼插入……什麼淫娃……又Fx ...

多謝分享 ! 雖然我仔未有智能手機.. 但我有個case 想同大家分享吓.. :

有一日夜晚差唔多 9 點, 我等埋仔仔一齊喺補習社先返屋企, 行到屋企樓下, 撞見以前同佢一間補習社既女同學, 佢以前成日摷我個仔個書包, 又攞我仔d文具.... 嗰晚佢仲著住校服 (佢唔同我仔一間小學).. 個女仔一到我仔就好大聲問....

女仔 : 喂... 你打到神魔 xxx 關未呀 ?
仔 : 未呀
女仔 : 唓.... 癈柴...
仔 : 咁你呢 ?
女仔 : .... (唔知佢地講咩)

我忍唔住出聲就話.. : 乜你咁無禮貌架, 咁樣同人講嘢

女仔 : 唓.... 你理得我吖... (好唔客氣咁講)

跟住佢就走咗, 之後, 我好認真同亞仔講... 呢D 朋友要唔要都擺 !!! 最緊要係小朋友識分好與壞.. 做父母, 唯有比多 D 愛心 同多D同仔女溝通

我的心肝寶貝, 小魔怪 ^o^

禁止訪問

禁止訪問

大宅

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆:噚晚偷睇阿仔whatapps 發現……嚇死我

小六已經係咁,上到中學咪仲驚?

cherrie_q    發表於 14-4-26 21:50

別墅

原來小6已經識呢D野

大宅

我睇到真係嚇咗一跳,我知呢啲係私隱,但要我做衰人都係咁話,佢現在p.6處於反叛期開始,如果唔理佢,之後就好難理……我有同佢講過,如果想媽咪唔理你都可以,我做得到 (我諗住大一大佢), 好彩俾我大到,佢叫我唔好唔理佢……

珍珠宮

乜依家d女仔咁恐怖架
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

男爵府

引用:Quote:lu-ka+發表於+14-4-2+10:19+我見到佢

原帖由 盛盛媽咪 於 14-04-02 發表
多謝分享 ! 雖然我仔未有智能手機.. 但我有個case 想同大家分享吓.. :

有一日夜晚差唔多 9 點, 我等埋 ...

個女仔咁無家教

男爵府

我見阿仔小五小六時,啲女仔都好主動,可能成熟啲,會話鍾意邊個,係FB會寫交往中,又約成班人去街, 講粗口勁過啲男生,呢啲都係阿仔話我知。 所以我成日同阿仔話你小心第時俾人攪(男女都有可能)
自己可以點做,開放啲,同佢啲老死friend啲, 有common language. 之後先可說教。

公爵府

去到青春期唔可以明刀明槍話佢知你侵犯左佢私隱架啦!好危險做法,我朋友個女就係咁以後都唔再同佢媽講身邊既朋友,返到屋企連厠所都帶埋電話入去,唔比你知佢搞緊乜,都用左好長時間先將呢個結打返開,重新建立關係。
呢個階段既小朋友好敏感,未識尊重人但又要人地尊重佢。青春期本身對於佢地都係一個壓力,佢都適應緊。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

其實唔好太直指女仔既不是或無家教, 我經常同個仔講-->唔好理人做得好唔好, 先問自己做得好唔好?!

好多問題家庭直接影響孩子成長, 孩子係一張白紙, 我會叫個仔主動同女仔講, 如果你講埋D咁既野, 我唔會再回應你

孩子係邊度學呢D說話離不開電視資訊, 身邊既人, 行出街都聽到大擺粗口

我大仔13歲睇哂那夜凌晨XXXX小巴既小說, 我朋友話我點解比我大仔睇咁多粗口既書, 我回應我朋友, 我唔教, 行出街都自然入耳, 粗口要識, 但唔需要講, 識同講係兩回事, 要教識自己個仔是與非, 愈避只會令孩子愈有興趣去知.

Mini-mummy  我仔小二⋯⋯我已經要好似你咁教佢⋯⋯因佢同堆中有人好熟粗口了。  發表於 14-6-11 17:30
rainful  無錯  發表於 14-4-12 05:08
AngieLin  Agreed  發表於 14-4-8 15:14

大宅

如果小朋友問點解aa同學咁多零用錢,屋企又買乜乜乜玩具比佢.
點解我冇,我話你都有 你乖乖就會有
小朋友會點唸? (aa同學點解可以不勞而獲, 點解我要乖乖? )
咁我又點答or 解釋比佢聽>?

公爵府

引用:如果小朋友問點解aa同學咁多零用錢,屋企又

原帖由 wongyukyuk888 於 14-04-07 發表
如果小朋友問點解aa同學咁多零用錢,屋企又買乜乜乜玩具比佢.
點解我冇,我話你都有 你乖乖就會有
小朋友會 ...
我唔會同佢講你乖就會有。
首先佢未必係真想好似佢咁,只係唔明白點解。我會反問返佢,咁有無啲野係你有佢無架?同埋會解釋自己點解唔會好似人地父母咁,父母揾既錢有好多地方要用,而比你既錢我覺得足夠同埋能力只係到此。但如果你真係有野覺得好想要既,可以同媽咪商量,我會計劃下點樣可以買比你。
呢啲概念真係要慢慢係生活中教導,引導佢去諗到底自己想要乜,點樣去得到。
我仔有時都會返黎講邊個同學去過曰本,邊個同學去過美國,我地淨係返大陸。我會同佢解釋得好清楚架,所以宜家佢間中會講,我想去曰本丫,不過要等你儲到錢先,唔駛急架! 吹脹~~

子爵府

今日俾我發現讀緊小五囝囝,邊做功課邊偷玩whatsapp! 搞到明明做45分鐘既功課,用左3個鐘!囝囝係用屋企WiFi聯線,我完全唔知佢手機裝左whatsapp。當時我問佢拎手機俾我,佢點都唔肯,佢從來都唔會咁…早兩星期,我同囝囝講學校有家書講唔贊成小學生用智能手機。因為小學生自制能力低,容易沉迷上網,打機,或者誤交損友。而我個人立場都唔同意小學生玩whatsapp, 因為怕囝囝學壞。我亦同囝囝表明左。
囝囝一直都好誠實懂事,今次咁樣真係令我好失望…我好嬲,即刻收左部手機,仲鬧左囝囝一餐。未遇過呢d問題,事後想要,都覺自己有d失控…

洋蔥頭媽咪  無論話小朋友幾識節制,有時都敵不過智能科技嘅引誘,越遲出越好  發表於 14-4-14 08:29
AWma  我囝一模一樣..結果老師都打電話同我講, 要我收起佢電話.  發表於 14-4-12 11:50

大宅

回覆 rean_chau 的帖子

thxthx ^^

大宅

畀面勳章

IwanBB 發表於 14-4-8 01:27
今日俾我發現讀緊小五囝囝,邊做功課邊偷玩whatsapp! 搞到明明做45分鐘既功課,用左3個鐘!囝囝係用屋企WiF ...

好明白你心情.. 不少家長都會面對呢 D 問題, 可能我亦係其中既一個... 做家長先要冷靜地去處理, 先控制一吓自己情緒... 再慢慢跟子女溝通... 比多D正能量佢哋... 遲早有一日, 佢哋就會明白父母係為佢哋好... 真係談何容易呢 !! 大家加油 ~~

鍾C9  我都好驚以後會遇到甘噶情況,如果自己面對真係好難理智得落黎  發表於 14-4-11 15:24

我的心肝寶貝, 小魔怪 ^o^

禁止訪問

複式洋房

小學已經咁

大宅

我女9歲, 之前 line 鎖密碼, 佢話係私隱, 話同學教唔比父母睇, 唉! 而家睇少一陣都唔得, 癈柴...痴孖巾...把口亂up...都唔明點解D小朋友把口咁樣....

首頁

尾頁

跳至