少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

lu-ka 發表於 14-4-2 10:19
我見到佢地一班同學有傾計,但我發現其中一個女仔post埋啲三級message 上去,什麼插入……什麼淫娃……又Fx ...

多謝分享 ! 雖然我仔未有智能手機.. 但我有個case 想同大家分享吓.. :

有一日夜晚差唔多 9 點, 我等埋仔仔一齊喺補習社先返屋企, 行到屋企樓下, 撞見以前同佢一間補習社既女同學, 佢以前成日摷我個仔個書包, 又攞我仔d文具.... 嗰晚佢仲著住校服 (佢唔同我仔一間小學).. 個女仔一到我仔就好大聲問....

女仔 : 喂... 你打到神魔 xxx 關未呀 ?
仔 : 未呀
女仔 : 唓.... 癈柴...
仔 : 咁你呢 ?
女仔 : .... (唔知佢地講咩)

我忍唔住出聲就話.. : 乜你咁無禮貌架, 咁樣同人講嘢

女仔 : 唓.... 你理得我吖... (好唔客氣咁講)

跟住佢就走咗, 之後, 我好認真同亞仔講... 呢D 朋友要唔要都擺 !!! 最緊要係小朋友識分好與壞.. 做父母, 唯有比多 D 愛心 同多D同仔女溝通

我的心肝寶貝, 小魔怪 ^o^

大宅

畀面勳章

IwanBB 發表於 14-4-8 01:27
今日俾我發現讀緊小五囝囝,邊做功課邊偷玩whatsapp! 搞到明明做45分鐘既功課,用左3個鐘!囝囝係用屋企WiF ...

好明白你心情.. 不少家長都會面對呢 D 問題, 可能我亦係其中既一個... 做家長先要冷靜地去處理, 先控制一吓自己情緒... 再慢慢跟子女溝通... 比多D正能量佢哋... 遲早有一日, 佢哋就會明白父母係為佢哋好... 真係談何容易呢 !! 大家加油 ~~

鍾C9  我都好驚以後會遇到甘噶情況,如果自己面對真係好難理智得落黎  發表於 14-4-11 15:24

我的心肝寶貝, 小魔怪 ^o^

首頁

尾頁

跳至