想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

我是患有卵巢多囊症的, 結婚到第5年沒有避孕, 看過很多醫生及吃排卵药都不能成功. 經朋友介紹我看了蕭醫生(女醫生, 她是一位很好很好的醫生), 做了很多療程後, 我在兩年前很幸運地有了BB, 但在7WEEKS就小產了, 醫生話卵巢多囊症的患者是很容易小產的. 但我一直都沒有放棄, 到了今年1月初又再成功了, BB今天會出世了(會開刀). 因為趕要去醫院啦, 下次再談

所以有卵巢多囊症的姊妹門不用擔心, 一定會成功的, 加油呀!:loveliness:

珍珠宮

畀面勳章

SOPHIAWMY0103,

恭喜晒呀, 見到你個post,睇完,好想喊出黎,好感動,你的努力終於有成果, 我(亦是多囊)仍在努力中,希望我好快都可以好似你咁,祝你&你的bb永遠健康快樂!!生完好好休息,養好身體!! 如有時間上黎分享一下!!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

恭喜. 真有心, 生BB前也不忘為大家打氣

大宅

SOPHIAWMY0103

多謝你鼓勵我o地, 恭喜你,生完bb記得上o黎報喜~
因為我都係卵巢多囊症....

我想問你個醫生係咪恒成中心7樓果位呀?

原文章由 SOPHIAWMY0103 於 07-8-31 07:31 發表
我是患有卵巢多囊症的, 結婚到第5年沒有避孕, 看過很多醫生及吃排卵药都不能成功. 經朋友介紹我看了蕭醫生(女醫生, 她是一位很好很好的醫生), 做了很多療程後, 我在兩年前很幸運地有了BB, 但在7WEEKS就小產了, 醫 ...

Mama: Janice (楠ma)    卓楠bb~

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

恭喜你呀?祝你同你既bb身體健康啦!我也是有多囊卵巢架,我也希望好似你咁呀?

大宅

PCOS

原文章由 SOPHIAWMY0103 於 07-8-31 07:31 發表
我是患有卵巢多囊症的, 結婚到第5年沒有避孕, 看過很多醫生及吃排卵药都不能成功. 經朋友介紹我看了蕭醫生(女醫生, 她是一位很好很好的醫生), 做了很多療程後, 我在兩年前很幸運地有了BB, 但在7WEEKS就小產了, 醫 ...

I tried 1st iui then bingo and later had miscarriage 3
months ago and didn't know why (both me and doctor). Now I tried iui again (another doctor) and found that I
had PCOS. Now I know why I had miscarriage and have
to take medicine now. Hope I can be as lucky as you.

別墅

BB在8月31日很順利出生了, 重7磅半是男仔. 今日我剛出院, BB有黃要留院照燈, 2-3日後才可回家 . 好掛住佢:-(.

YES, 我的醫生是恆成7/F果位.

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 SOPHIAWMY0103 於 07-9-4 18:52 發表
BB在8月31日很順利出生了, 重7磅半是男仔. 今日我剛出院, BB有黃要留院照燈, 2-3日後才可回家 . 好掛住佢:-(.

YES, 我的醫生是恆成7/F果位.

恭喜晒呀...仔仔是不是足月出世呀,唔好咁擔心啦,好多BB出世都黃架,等佢照左燈,穩定D,就可以一家團聚啦..呢幾日就當有時間抖下,你都要KEEP住心情及好好休息,BB出院就要全天候照顧BB架啦..:D
是呢,我想問你是靠食排卵丸定是做IUI/IVF BINGO架? CHECK到BINGO是靠什麼方法減低小產風險架? (唔好意思,咁多野問,你方便先答啦!! )

男爵府

Dear Sophiamy0103,

Congratulations! I also have PCOS and have been trying hard for past few years. Very touching and also feel very happy for you and new baby!!!

Ka__ying

別墅

恭喜你﹗BB一定很可愛。
請問你是怎樣BINGO的?靠排卵針/丸,做IUI/IVF?試了多少次呢?

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 arale1668 於 07-8-31 09:54 發表

恭喜晒呀, 見到你個post,睇完,好想喊出黎,好感動,你的努力終於有成果, 我(亦是多囊)仍在努力中,希望我好快都可以好似你咁,祝你&你的bb永遠健康快樂!!生完好好休息,養好身體! ...

me too .... 恭喜晒 祝你&你的bb永遠健康快樂!!

大宅

原文章由 mwh 於 07-9-5 09:17 發表

me too .... 恭喜晒 祝你&你的bb永遠健康快樂!!

真令人鼓舞! 祝bb健康活潑!! 遲d上黎分享下你的心得:loveliness:

cheers,
Babyling

大宅

恭喜啊
祝BB同媽咪都健康快樂

別墅

原文章由 chibihamu 於 07-9-5 09:12 發表

恭喜你﹗BB一定很可愛。
請問你是怎樣BINGO的?靠排卵針/丸,做IUI/IVF?試了多少次呢?

Sorry, BB每2日就要覆診因為黃, 佢又晚晚都唔睡覺, 所以咁奈才回覆, 唔好意思.

我係靠排卵針加葯, 大約試了4-5個療程, 就bingo但7weeks小產了. 但之後再做療程效果不大理想, 醫生話我太肥, 葯效會減弱, 所以要先減肥最少10lbs, 我很努力終於在2個月成功了, 但不知何解, 再試d卵子都沒有長大, 後來醫生提議做卵巢鑽孔手術, 之後不久就bingo了.

另外, 好多謝大家的回應, 希望很快會有你們的好消息.

別墅

你一定是很勞累了,阿B成日都要覆診,又無覺好瞓。
你意思是做完卵巢鑽孔手術就自然bingo?對王起,可否講多些關於「卵巢鑽孔手術」,因我完全不認識。

還有呢﹗你好叻呀,在2個月內可以減10磅,可以分享一下用甚麼方法嗎?

祝你同阿B都健健康康,強強壯壯﹗

[ 本文章最後由 chibihamu 於 07-9-12 10:02 編輯 ]

別墅

Hi PPyeung, it' me again, how are you? I failed in my 1st IUI. So depressing. :cry:

Just wondering how did you find out that you have PCOS? Blood test? I am not fat but I am hairy around my thigns and legs area. Not my face though.

Thanks and hope to hear from you soon.

複式洋房

Sophiawmyo,

恭喜你呀, 請問蕭醫生多唔多人睇架, 可以給她的地址電話給我嗎? 祝你同BB都身體健康.

別墅

bobee,

我看過一些資料(如下),PCOS患者未必有整所有病徵,要視乎程度,U/S和檢血會準確知道自己有沒有患上PCOS。

「輕度 PCOS的患者可能沒有月經異常,且可能有正常排卵,但受孕時間往往要長於正常婦女,自發性流産的機會也會增加。

中度PCOS有不規則月經,如月經稀少或繼發性閉經及卵巢衰退。

重度 PCOS伴有肥胖、多毛、閉經並導致不孕。 」

別墅

Hi Chibihamu,

Thanks for your detailed info. 我M好準, 不過一踏入36歲, M少好多-3/4天就無. 以前5/6日. 食過排卵丸仲衰, 2/3日就完. 醫生話排卵丸的副作用是子宮內膜去變薄, 難著床.

我醫生用排卵紙驗到我Lutenising Hormone過高. 我Day 4用排卵紙都驗到有淺粉線. 醫生話不正常同唔應該. 佢話可能這個原因我難pregnant. 唔知有無BK sisters 同我情況一樣?

男爵府

SOPHIAWMY0103:

1.想問吓你點2個月減10lbs呀,so great? 因我上年做左1次iui後,肚腩脹到依家都收吾倒(好似4個月咁),又肥左成8lbs,好sad:-(
2.我都想知咩係"卵巢鑽孔手術"?-( ?

原文章由 SOPHIAWMY0103 於 07-9-12 08:33 發表
所以要先減肥最少10lbs, 我很努力終於在2個月成功了, 但不知何解, 再試d卵子都沒有長大, 後來醫生提議做卵巢鑽孔手術, 之後不久就bingo了.

首頁

尾頁

跳至