少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

琴日我估應該係同事個女扭計,所以佢工人打俾佢求救,我聽到佢用英文氹個女。雖然我同事係英國讀書返嚟,但始終英文都唔係native,聽得出係港式口音。其實我唔明點解明明自己係香港人係都要都D細路講英文?真係唔明咩心態?

大宅

回覆:有冇覺得D人特登同小朋友講英文好怪

可能佢地唔介意小朋友中文唔好呢,反正大可以送佢出外國,可能佢地只追求流暢呢,不追求口音及文法準確性,所以只要造就練習環境。

不過我就真係好介意半中半英喇!你eat唔eat cake cake 呀?唔eat呀?eat bread 啦!

kittykat8p    發表於 14-4-4 08:31

大宅

以前未做人阿媽都唔明,依家明白,係為咗製造語境。香港人太介意口音同文法呢樣嘢,所以成日唔夠膽講。其實全世界人講英語大部份都有口音,普通話都係一樣。我剩係好憎“eat 唔eat" 呢啲!

大宅

no_mood 發表於 14-4-2 13:54
以前未做人阿媽都唔明,依家明白,係為咗製造語境。香港人太介意口音同文法呢樣嘢,所以成日唔夠膽講。其實 ...

我都明你意思嘅,但係我自己就接受唔倒,明明係中國人要講英文好古怪。何況我真係唔想個女跟埋我D肉酸港式口音。不過我認同最差係半中半英,我奶奶仲恐怖,係唔中唔英,有次係cam度聽到佢問我個女"where is the 扑扑?"我諗極都唔知咩係扑扑,後來先知原來係box呀!

珍珠宮

我都唔鍾意明明係人要講鬼話!

尤其係令到個小朋友唔識用中文溝通嗰D!攪到個小朋友出街唔明人哋講乜!

想小朋友英文好,大可以係屋企講故事書時用英文,只比英文節目小朋友睇!
再搵個外籍英文老師都得!

其實中英都好嘅小朋友唔少,好多父母平常講中文,但一樣教到個小朋友英文好好!

cffw  Agree  發表於 14-4-9 00:05

複式洋房

我都唔明,乜講中文好失禮!中国人連中文都講唔好,先至失禮

別墅

容我在此抱不同意見,小朋友在6歲前對學習語言擁有非凡能力,及後慢慢消失,十幾歲後就要花上九牛二虎之力學好另一語言;小朋友先天具有學習多語言能力,所以不會應付不來;分析指雙語環境下長大的小孩,EQ和學習能力較佳。但必須一人一語,切忌中英夾雜,即父母各施其職。口音並不是什麼大問題,本人也一口港音,但走訪各地也不會鬧出笑話,重要是流脷和成理。我與小女用英語溝通並不表示放棄中文,她已在中文語境下長大,將不成問題,我看不出她與其它人出現溝通上的困難。我不過是讓她有天賦下學習一門技藝,就如我不會在她七歲前背誦乘數表,十歲前獲什麼音樂殊榮。至於她日後中文水平如何?總不會遭人恥笑。

大宅

Cheeselover 發表於 14-4-3 06:53
容我在此抱不同意見,小朋友在6歲前對學習語言擁有非凡能力,及後慢慢消失,十幾歲後就要花上九牛二虎之力 ...

我諗咁就真係要睇家長自己嘅期望係咩啦。你意思係唔介意佢口音文法,最重要係佢肯講同流脷。

但我自己就好介意,有時聽到D父母同D仔女講埋D好肉酸嘅英文嗰下真係有D打冷震,我唔係笑人,我自己都講得唔好。

我寧願盡量創造多D機會俾迫佢要講英文(例如約D屋企真係講英文嘅家庭出嚟玩,等D細路自己講英文,又或者上多D英文嘅興趣班)。我就係怕佢學壞咗D口音,將來要改仲難。

男爵府

畀面勳章

會唔會佢個工人喺用英語同個小朋友溝通開,所以有d字詞用開英文,未必喺專登。

chiyin8    發表於 14-4-6 23:30

大宅

引用:Quote:no_mood+發表於+14-4-2+13:54+以前未

原帖由 Whicheng 於 14-04-02 發表
我都明你意思嘅,但係我自己就接受唔倒,明明係中國人要講英文好古怪。何況我真係唔想個女跟埋我D肉酸港式 ...
「扑扑」呢啲堅唔得喎又,唔係口音問題,係錯音!

所以我雖然唔mind人地唔native都同仔女講英文,但我自己本人就唔想啦,留番畀學校啲NET教佢正音,因為我小時已被錯音老師們打好左穩固基礎,一世了!

大宅

pokey 發表於 14-4-3 11:56
「扑扑」呢啲堅唔得喎又,唔係口音問題,係錯音!

所以我雖然唔mind人地唔native都同仔女講英文,但我自己 ...

我同奶奶講過架啦,叫佢同阿女講廣東話就得。佢應完我下次又不知不覺講咗D唔中唔英嘅文,我諗佢係習慣咗咁樣同我姑仔個女溝通。不過我見奶奶都係一個星期先嚟一兩次,唔想成日話佢搞到佢唔開心。

有時有D香港人覺得係口音問題,其實可能已經唔係嗰個字。例如"fit feet, theme film, genes jeans, matrix metrics, bad bag" 佢哋每一pair字都係一樣讀法,以前未去外國讀書都以為自己英文幾好,反而係聽多咗先知原來以前咁多年喺香港讀錯哂都唔知。

大宅

如果講得好好聽就唔介意.....

想製造語境俾小朋友心態係好, 如果話唔介意有口音既話, 但唔好又中又英, 要講就唔該成句仲要用字啱同文法啱!! 如果唔係, 其實係會教壞小朋友!! 我曾經聽過有個媽媽教個小朋友要去那一層樓係咁樣問佢 "what floor" 囉

失敬講句, 我老公好細個已經去咗外國讀書, d英文講到好似外國人咁, 但佢都唔會刻意同女女講英文, 只會有需要, 例如返playgroup, 個老師係外籍人士, 又或者讀故事書時講, 佢話覺得古怪, 除非女女對住佢講英文, 如果唔係, 唔會特別同佢講!! 佢話想小朋友英文好, 別無他法, 送去外國讀書

cffw  Agree!!!  發表於 14-4-9 00:06

大宅

我自己以前係中學英文老師,但自問唔係native, 覺得同子女最好的溝通始終係母語,所以一直以來都只用廣東話同佢地溝通。當然我知道如果我用英文同佢地傾計,佢地英文會叻D,但我更在乎的是大家能暢所欲言地表達內心世界。其實語言唔難學,要學到最緊要係有需要性,記得小時候我的普通話發音好過我哥好多,但前幾年佢娶了個大陸老婆後D普通話簡直一日千里

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

有港式口音唔係問題, 就算係美國, 住唔同地方都有唔同地方既口音.

不過身在香港, 用非母語同小朋友講野就唔係咁好, 用特錯grammar 就更加唔好. 不過呢d 都係佢個人選擇, 大家都係香港人, 唔會唔明係咩心態既, 只係自己接唔接受同認唔認同o者.

別墅

我也注意文法,口音反不介意,如果又中又英(成年人也是如此),且語不順也不成理,就不應該折磨大家。學習是快樂,不要過份勉強自己及兒女。

珍珠宮

引用:我自己以前係中學英文老師,但自問唔係nati

原帖由 Gooblovebb 於 14-04-03 發表
我自己以前係中學英文老師,但自問唔係native, 覺得同子女最好的溝通始終係母語,所以一直以來都只用廣東話 ...
同意語文唔難學,好多大個咗仍學得好好,我都見有D做老師都唔會同小朋友講英文!其實母語基礎好,對將來學習也非常重要!思考係用母語!

大宅

我仔有speech delay.醫生話最好keep用一種語言。我地都習慣咗同佢講英文。雖然有時都比人眼望望。諗住再大d先教返中文。

chiyin8  same here,focus on English first as helpers also speak English to my pre-matured speech delay girl  發表於 14-4-6 23:34

別墅

我同意,學中文難過英文,至少見到個中文字都唔知點讀拼音

大宅

我覺得要持平一下想法,chinglish就唔好啦。但係光著重native英文而完全割斷中文又有點過份。

相反,與其粵英普都要學,咁咪安排小朋友去上課。家長唔識就唔好亂教啦。最重要係因材施教,唔通已有發展障礙都教兩文三語就等於害了他。

sg 嘅父母咪又係教孩子singlish, 所以唔好咁睇人。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至